Política

País Basc

Pradales jura el càrrec i ja és el sisè lehendakari des de l’Estatut de Gernika

El BOE publica aquest dissabte el decret de nomenament i el cessament del seu predecessor, Iñigo Urkullu, que li ha lliurat la ‘makila’ de govern

Imanol Pradales (PNB) ja és a tots els efectes el sisè lehendakari des de l’aprovació de l’actual Estatut d’autonomia basc. El polític biscaí ha rebut la makila –la vara de la presidència– de mans del seu predecessor, el també nacionalista Iñigo Urkullu, després de jurar el càrrec a sota de l’arbre de Gernika, símbol de les llibertats basques.

La sessió ha començat cap al migdia a la Casa de Juntes de Gernika –convertida temporalment en la seu del Parlament basc– amb la lectura de l’acord de designació del lehandakari i el Reial Decret de nomenament, que ha estat publicat aquest mateix dissabte al Butlletí Oficial de l’Estat.

El nou president ha sortit després a l’exterior de l’edifici per prometre el càrrec a sota l’Arbre de Gernika. Pradales ha llegit el jurament en èuscar i utilitzant una variant de la fórmula que va crear José Antonio Aguirre el 1936, a la qual ha afegit que ho fa “davant al societat i els representants del poble”. Damunt la mesa on ha realitzat la promesa hi havia l’exemplar de l’Estatut de Gernika que utilitza el Parlament basc i l’edició del Fur Vell de Biscaia del 1600, però no la Bíblia i el crucifix, com era costum fins a la presa de possessió del socialista Patxi López.

Després de la cerimònia, la comitiva ha tornat a l’interior de la Casa de Juntes de Gernika per assumir formalment el càrrec. Ha estat aleshores quan Urkullu li ha lliurat la makila de govern. Pradales dirigirà un executiu de coalició del PNB i PSE-EE, que sumen una majoria absoluta de 39 de 75 escons a la cambra basca. En el tercer govern de coalició de les dues formacions des de 2016, els jeltzales assumeixen deu conselleries i els socialistes, cinc departaments.

Des del 1936 han ocupat la lehendakaritza José Antonio Agirre (1936-1960), Jesús María Leiozaola (1960-1978), Ramón Rubial (que va presidir el govern preautonòmic de 1978 a 1980) i, ja en el període democràtic, Carlos Garaikoetxea, José Antonio Ardanza, Juan José Ibarretxe, Patxi López i Iñigo Urkullu. A més d’aquest últim, també han assistit a la presa de possessió els seus altres tres predecessor vius: Garaikoetxea, Ibarretxe i López. El govern espanyol ha estat representat per la vicepresidenta primera, María Jesús Montero.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.