Política

Guerra a Europa

La UE aprova el primer lliurament a Ucraïna de fons originats pels actius russos

Els Vint-i-set preveuen lliurar al juliol 1.400 milions d’euros per a la compra de material bèl·lic

Els ministres d’Exteriors comunitaris tanquen el catorzè paquet de sancions a Rússia

Els ministres d’Exteriors de la Unió Europea (UE) han aprovat aquest dilluns lliurar a Ucraïna 1.400 milions d’euros procedents dels beneficis que generen els actius russos congelats a Europa.

Els Vint-i-set han pogut tirar la mesura gràcies a l’“abstenció constructiva” d’Hongria, que fins ara bloquejava l’aplicació de la iniciativa. Els socis comunitaris ja havien arribat al maig a un principi d’acord per utilitzar aquests diners. Però Hongria vetava la implementació de la mesura i en les decisions sobre la política exterior de la UE és necessària la unanimitat. Segons fonts diplomàtiques consultades per l’agència Efe, el Consell s’ha basat en una interpretació de la legislació comunitària segons la qual Budapest no es podia pronunciar sobre un instrument al qual no contribueix.

“Entenem que, legalment, com que (Hongria) no va participar en la decisió d’utilitzar els beneficis dels actius russos congelats, no té dret a participar en la decisió de l’objectiu al qual es destinen”, ha explicat l’alt representant europeu per als Afers Exteriors, Josep Borrell. El cap de la diplomàcia europea ja ha avançat abans de la reunió que hi havia “maneres legals” d’esquivar el veto de hongarès.

La UE calcula que hi ha disponibles uns 2.500 milions d’euros de beneficis d’actius russos congelats. Borrell ha augurat que els primers 1.400 milions es podrien lliurar al juliol, la data que s’havien marcat els Vint-i-set, i 1.000 milions restants més a finals d’any.

La intenció és que el 90% dels fons es destinin a l’ajuda militar a Kíiv, principalment per comprar munició i defenses aèries a través de l’Instrument Europeu per la Pau. Una part de l’ajuda anirà directament a la indústria militar ucraïnesa. El 10% restant dels beneficis dels actius russos congelats es preveu que s’utilitzin en la reconstrucció d’Ucraïna.

Noves sancions europees

Els ministres d’Exteriors de la UE també han aprovat aquest dilluns el catorzè paquet de sancions a Rússia per la invasió d’Ucraïna. La nova llista inclou, entre d’altres, mesures per limitar el negoci del gas natural liquat rus amb la penalització de les transferències des de ports europeus, on després és reexportat, principalment als mercats asiàtics. Les restriccions, però, no afecten les importacions directes europees, que tot i la guerra han assolit nivells rècord en alguns països europeus, entre ells Espanya.

La UE també prohibeix l’accés i la provisió de serveis a vaixells que donen suport a la invasió russa d’Ucraïna a través de diferents formes, com per exemple el transport de material militar o de gra ucraïnès robat, entre d’altres.

L’acord amplia en un 69 individus i 47 entitats la llista negra de persones físiques i jurídiques sancionades per la seva implicació en la invasió russa d’Ucraïna, que ja supera les 2.000 persones i entitats. La UE congelarà els seus actius a Europa i els prohibirà viatjar al bloc comunitari.

La nova ronda de sancions preveu la prohibició als bancs europeus d’utilitzar el sistema de comunicació SPFS, l’equivalent rus al sistema SWIFT, i reforça les restriccions a l’exportació de material i tecnologia dual, és a dir, aquella que es pot fer servir tant amb finalitat civil com militar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.