Economia

economia

Aprovada la rebaixa temporal de l’IVA del oli del 5% al 0% des de l’1 de juliol

El Consell de Ministres aprova avui la mesura arrencada per Junts en la negociació del reial decret anticrisi 8/2023 del gener i que entrarà en vigor dilluns

Suposarà un estalvi de 30 milions per a les famílies catalanes i impulsarà un sector que representa el 8% de l’àmbit agroalimentari

L’oli d’oliva tindrà un IVA del 0% a partir de dilluns. El Consell de Ministres ha aprovat avui la rebaixa temporal de l’IVA des del 5% actual al 0% amb l’objectiu que l’oli, al qual se li aplicava tradicionalment un IVA del 10%, passi a estar-ne exempt. La mesura va ser un compromís arrencat el mes de gener per Junts en la negociació al Congrés per convalidar el reial decret 8/2023. Tenir un IVA del 0% suposarà per a les famílies catalanes un estalvi de 30 milions i impulsarà la competitivitat d’un sector que representa el 8% de l’àmbit agroalimentari.

Durant una visita a la fira gastronòmica Fancy Foods de Nova York, on Espanya és el país invitat, el ministre d’Agricultura, Luis Planas, va confirmar ahir que l’exempció de l’IVA és una mesura “extraordinària i temporal” davant els alts preus de l’oli d’oliva a causa de la notable baixada de producció degut a la sequera, que en la collita passada ha sumar 866.000 tones i en l’anterior només 688.000 quan la mitjana acostuma a situar-se entre 1,3 i 1,4 milions. Les xifres de la propera collita no es coneixeran fins a l’octubre, però Planas, que refusa donar una xifra concreta, ja ha avançat que superarà el milió de tones.

Encariment del 205%

Des del gener del 2021, el preu de l’oli d’oliva acumula un encariment del 205%. D’acord amb les dades de l’INE; el seu import el passat mes de maig era un 63% més car que el del maig del 2023. “Quan depèn de Junts, les coses passen i Catalunya guanya. Nosaltres no estem lligats com a cap partit ni a cap govern com sí que ho poden estar d’altres. Negociem tall a tall, llei a llei. Els vots de Junts mai són a canvi de res”, esgrimeix la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras. El reial decret 8/2023, del 27 de desembre, és l’instrument amb què el govern de Pedro Sánchez adoptava les mesures per afrontar les conseqüències econòmiques i socials derivades dels conflictes bèl·lics a Ucraïna i a Gaza i també de la sequera. La seva aprovació va permetre la mobilització de 3.800 milions entre ajudes directes i bonificacions i reduccions fiscals i va tenir lloc en un ple extraordinari celebrat excepcionalment a l’hemicicle del Senat, que davant les obres realitzades al palau de la Carrera de San Jerónimo va acollir per un dia el ple del Congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.