Societat

Enric Vilà i Lanao

Autor de ’Cristian*s rar*s’ (Editorial Claret)

“La realitat és que hi ha cristians de primera i cristians de segona”

“A qui li ha interessat fer córrer que el papa va dir que als seminaris hi ha ‘frociaggine’ (s’hi fa el marieta)?”

“La gran missió d’aquest papa és obrir portes i finestres, però poc més. I tampoc té temps per fer més”

“L’homosexualitat per a l’Església va ser primer un crim, després una malaltia. Ara ens cal misericòrdia”

El dret al sagrament del matrimoni entre parelles del mateix sexe és cabdal per a la teologia ‘queer’
Al papa Fran­cesc se li va esca­par que “s’hi fa massa el mari­eta” als semi­na­ris.
La paraula “fro­ci­ag­gine” és el que va dir, sí. Ara: ja s’han encar­re­gat de fer-ho córrer, perquè això era una con­versa pri­vada. Per què? Hi ha dues hipòtesis: una, anar con­tra Fran­cesc; una altra, dei­xar clar que s’està a favor del docu­ment que el 2005 va fir­mar Beret XVI, i Fran­cesc va rati­fi­car el 2016, que diu que els homo­se­xu­als no poden ser sacer­dots ni entrar als semi­na­ris. Estem on som i som on érem.
En canvi Fran­cesc ha apro­vat el ‘Fiduc­cia sup­pli­cans’ que per­met la bene­dicció de les pare­lles homo­se­xu­als.
Aquest papa té permès obrir les por­tes però no tra­ves­sar-les. La seva gran missió és obrir por­tes i fines­tres, però poc més. I tam­poc té temps per fer més.
El pròxim papa, doncs?
Això és fer futu­ro­lo­gia, però el risc, veient com van les coses, és que hi pot haver una invo­lució. El papa ara fa equi­li­bris per no tren­car amb els més con­ser­va­dors i que no hi hagi un cisma. El que s’ha d’enten­dre és que aquest papa és pas­tor i la seva missió és pas­to­ral, no és un teòleg. Ales­ho­res ell el que fa és donar un mis­satge de mise­ricòrdia, de perdó i d’acom­pa­nyar les perifèries, per això va par­lar per pri­mera vegada de gais, quan feia molt poc que havia estat esco­llit, perquè som perifèria per a ell. Però al final el que acaba emme­nant són els tex­tos, i en aquest àmbit no ha can­viat res.
En la pri­mera part del sínode, el tema LGTBI+ va que­dar en res.
Sí i pot­ser con­tinuï en res quan acabi la segona part del sínode, l’octu­bre que ve. El papa ha encar­re­gat al grup d’estudi número 9, que es diu Cri­te­ris teològics i meto­do­lo­gies sino­dals per a un dis­cer­ni­ment com­par­tit de qüesti­ons doc­tri­nals, pas­to­rals i ètiques con­tro­ver­ti­des, el tema del col·lec­tiu LGTBI+. O sigui, que nosal­tres entrem en l’apar­tat de les qüesti­ons con­tro­ver­ti­des. Aquesta és l’exas­pe­ració, i que les qüesti­ons del col·lec­tiu LGTBI+ sem­pre les dei­xen per més enda­vant. Molta gent se n’ha can­sat, ja. Sobre el tema ‘Fiduc­cia sup­pli­cans’, per exem­ple, hi ha tres posi­ci­ons.
Qui­nes?
La pri­mera, de la gent incon­di­ci­o­nal al papa, que aplau­deix el suport que dona. Donem-li suport, diuen. Després hi ha els crítics, entre els quals m’incloc: veiem que la teo­lo­gia de les bene­dic­ci­ons no deixa de ser una desi­gual­tat. Els cris­ti­ans som tots iguals per bateig, però ara mateix les dones, que són el 50% de la huma­ni­tat, no estan en con­di­ci­ons d’igual­tat dins l’Església. I el col·lec­tiu LGTBI+ tam­poc som iguals; per tant, la rea­li­tat és que hi ha cris­ti­ans de pri­mera i cris­ti­ans de segona. El papa no deixa de con­si­de­rar-nos extra­radi, perifèria. Després hi ha els enfa­dats, que han mar­xat de l’Església.
Publica ‘Cris­ti­ans rars’, a par­tir de fonts bíbli­ques, de la tra­dició, el magis­teri i l’experiència de les per­so­nes LGTBI+.
He fet el lli­bre perquè en els manu­als clàssics la teo­lo­gia LGTBI+ i la teo­lo­gia queer (que ori­ginària­ment en anglès vol dir rar) no hi apa­rei­xen. En aquest lli­bre situo la teo­lo­gia LGTBI+, que a més la visc en pri­mera per­sona. Dono veu i és alta­veu d’una poli­fo­nia de rea­li­tats. La teo­lo­gia LGTBI+ és filla de les teo­lo­gies de l’alli­be­ra­ment i és ger­mana de les teo­lo­gies femi­nis­tes. L’any 1969, a par­tir dels fets de Sto­newalls, neix la teo­lo­gia gai al vol­tant de l’ori­en­tació sexual. Després, als anys noranta, sor­geix la teo­lo­gia queer, que no només és un movi­ment al vol­tant del sexe sinó també de les rela­ci­ons afec­ti­ves dis­si­dents. Van dir queer, els rars, com un insult, però el col·lec­tiu LGTBI+ en comp­tes de sen­tir-se insul­tat es va fer seu l’adjec­tiu i ara ja no només es parla d’ori­en­tació sexual sinó de qüesti­ons afec­ti­ves i de gènere i ens engloba, a ulls de l’Església, a tots els mar­gi­nats.
En el lli­bre cita els tex­tos de la Bíblia esgri­mits per mar­gi­nar històrica­ment els homo­se­xu­als.
Són pocs però han tin­gut molta força. En la història de l’Església hi ha hagut tres para­dig­mes: un pri­mer arrenca de la paraula sodo­mia, dels tex­tos clàssics de la Bíblia, i remet direc­ta­ment a la por, al crim. Aquest para­digma ha durat fins al segle XIX. És el gran para­digma i cul­tu­ral­ment ha tin­gut una força increïble, en què els homo­se­xu­als van ser con­si­de­rats cri­mi­nals.
Un segon para­digma?
És el que rela­ci­ona l’homo­se­xu­a­li­tat amb la malal­tia, i aquest ha durat fins ara. Després hi ha el ter­cer para­digma, que l’inau­gura el papa Fran­cesc quan el 2013 diu: “Qui soc jo per con­dem­nar un gai?” És el para­digma de la mise­ricòrdia (dels mar­gi­nats i les perifèries) i és cert que va obrir una fines­tra, però poc més. Però què passa amb els tres para­dig­mes? Per damunt de tots hi ha un parai­gua que els engloba, i és el pecat.
Mise­ricòrdia no és inte­gració.
Exac­ta­ment: se’ns con­ti­nua trac­tant com a infe­ri­ors: jo et per­dono, jo tinc mise­ricòrdia de tu. I es rea­firma el que deia al prin­cipi: hi ha cris­ti­ans de pri­mera i cris­ti­ans de segona. Fixa’t que Fran­cesc no ha dero­gat la paraula pecat. Sí que va refor­mar el cate­cisme per treure la pena de mort, que encara hi estava pre­vista, però no ha tret del cate­cisme el con­cepte pecat. I fins que no se’ns deixi de con­si­de­rar peca­dors i peca­do­res no avançarem. La ciència, la medi­cina, la soci­o­lo­gia ava­len la nor­ma­li­tat de l’homo­se­xu­a­li­tat, però per can­viar la teo­lo­gia cal començar pel cri­teri antro­pològic, que avala el con­cepte de l’home.
Vostè defensa el matri­moni homo­se­xual din­tre de l’Església.
El sagra­ment del matri­moni per a per­so­nes del mateix sexe és cab­dal per al movi­ment teològic queer. Cal repen­sar-lo a par­tir de raons bíbli­ques, teològiques, morals, ètiques i expe­ri­en­ci­als. La visió bíblica conté múlti­ples fina­li­tats de la sexu­a­li­tat humana, no només la pro­cre­ació, perquè si fos així no s’hau­ria de per­me­tre el matri­moni entre dues per­so­nes grans, en edat de no poder tenir fills, oi? La per­sona humana és el punt de par­tida i la pri­o­ri­tat màxima i en el sagra­ment del matri­moni, les per­so­nes pas­sen a ser sagra­ment per elles matei­xes. A par­tir del Con­cili Vaticà II, les per­so­nes que es casen avui cons­ti­tu­ei­xen una comu­ni­tat de vida i amor con­ju­gal, i això també és vàlid per a les per­so­nes LGT­BIQ+. Cal recor­dar que pel bap­tisme tots som iguals. Des d’un punt de vista moral, cal par­lar de com­ple­men­ta­ri­e­tat inte­gral com fan molts teòlegs més que de la com­ple­men­ta­ri­e­tat geni­tal. Després hi ha l’ètica sexual cris­ti­ana del matri­moni: ha de seguir les nor­mes d’un sexe just; hem de posar valors de justícia, d’igual­tat entre les pare­lles. Els matri­mo­nis LGT­BIQ+ també estan cri­dats a la san­ti­fi­cació dels cònju­ges que són sal­vació l’un per l’altre, i podríem con­ti­nuar...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.