Economia

ECONOMIA

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera vol una planta per compostar les restes vegetals de la pagesia

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera, integrat pels Ajuntaments de Palafolls, Tordera, Santa Susanna, Malgrat de Mar i Blanes; per les cooperatives agràries Conca de la Tordera, Progrés-Garbí i Agrària de la Baixa Tordera, i pels pagesos representants dels consells agraris municipals, vol construir una planta de compostatge que permeti tractar les restes vegetals que es generen en aquesta zona. L’objectiu prioritari és obtenir una millor gestió d’aquests residus i reaprofitar el compost per als cultius. Actualment, les cooperatives agrícoles van a buscar el compost a Manresa i el transport que utilitzen és més car que no pas el producte.

El president de l’Espai Agrari i alcalde de Palafolls, Francesc Alemany, valora positivament la iniciativa, que va sorgir des de la mateixa comunitat agrícola, que s’estén entre el nord del Maresme i el sud de la Selva. “La gestió dels residus de la pagesia ha estat més complicada de l’habitual amb la normativa europea més estricta i, al mateix temps, veiem possible apostar per l’economia circular, que ens permet tancar processos i ajudar a una millor sostenibilitat del sector”, apunta Alemany. Segons el president de l’Espai Agrari, els estudis fets sobre les característiques que hauria de tenir l’equipament “preveuen unes 5.000 o 6.000 tones de compost anuals”. Tot i això, Alemany concreta que per generar-les caldria aportar entre 80.000 i 100.000 tones anuals de restes vegetals, perquè només s’aprofita per a compostatge un 25% del total. “L’activitat agrícola per si sola no genera aquesta quantitat i caldria afegir-hi les restes orgàniques dels ajuntaments”, apunta. El representant de l’Espai Agrari avança que ara mateix s’estan fent els números per determinar la viabilitat del projecte i que, en tot cas, hauria de tenir la complicitat de la Diputació de Barcelona i de l’Agència Catalana de Residus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.