Política

austràlia

Assange formalitza l’assumpció de culpabilitat i torna al seu país

La dona del fundador de Wikileaks demana “temps, espai i privacitat” perquè el seu marit es torni a “acostumar a la llibertat” a Canberra

El fundador de WikiLeaks Julian Assange ha tornat aquest dimecres a Austràlia després d’haver comparegut hores abans davant un tribunal dels Estats Units a Saipan, a les Illes Mariannes, on ha formalitzat l’acord de culpabilitat per un delicte de conspiració pactat prèviament amb les autoritats nord-americanes.

“Treballant de periodista, vaig animar la meva font a donar-me informació classificada per publicar aquella informació. Creia que la Primera Esmena protegia aquella activitat, però accepto que va ser una vulneració de l’estatut d’espionatge”, ha dit Assange. La jutgessa Ramona V. Manglona ha acceptat la declaració de culpabilitat i ha remarcat que no hi va haver cap víctima personal de les accions d’Assange.

Per tot plegat, el fundador de Wikileaks ha estat condemnat a 62 mesos de presó, que és el temps que va complir a la presó del Regne Unit” i, segons l’acord, té prohibit tornar als Estats sense permís. El germà d’Assange ha confirmat que l’activista buscarà l’indult.

Assange ha aterrat a Canberra després de més de set hores de trajecte i ha aparegut a l’aeroport vestit amb un vestit fosc, amb camisa blanca i corbata, i amb el puny enlaire on ha estat rebut per desenes de periodistes i seguidors que l’esperonaven. A l’aeroport hi havia també la seva dona, Stella Assange, a qui ha besat, i el seu pare, l’arquitecte australià John Shipton. “Després de gairebé catorze anys de detenció arbitrària al Regne Unit, i cinc anys en una presó de màxima seguretat per la seva feina innovadora, Julian Assange ha tornat a casa a Austràlia”, ha comentat Wikileaks en el seu compte d’X.

Estava previst que Assange comparegués davant els mitjans de comunicació, però la seva dona ha demanat “temps per recuperar-se” i “acostumar-se a la llibertat”. Stella Assange ha demanat “espai i privacitat” abans que decideixi “parlar de nou”.

“Julian volia ser aquí avui, però m’ha demanat que ho faci... Heu d’entendre pel que ha passat. Necessita temps, necessita recuperar-se i això és un procés...”, ha afirmat Stella Assange, que ha demanat als mitjans de comunicació que els donin “espai i privacitat per trobar el nostre lloc i que la nostra família pugui ser una família abans que pugui parlar de nou quan ell triï”.

L’esposa del fundador de Wikileaks ha afegit que el seu marit “continua honrat i valent” i ha reiterat que “no hauria d’haver passat ni un sol dia a la presó”. “Julian sempre defensarà els drets humans i a les víctimes”, ha afegit.

L’advocada per al Regne Unit i Austràlia, Jennifer Robinson, ha agraït el suport del govern australià pels anys de feina per aconseguir l’alliberament d’Assange.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.