Societat

crisi migratòria

Frontex veu amb preocupació les xifres de la Ruta Canària, però no té “boles de vidre”

Fins al juny ja han arribat 19.000 persones, el triple que en el mateix període de l’any anterior

L’Agència Europea de Fronteres (Frontex) valora el treball que fa Espanya per a prevenir les sortides d’immigrants cap a Canàries des de Mauritània, el Senegal, Gàmbia i el Marroc, però observa amb “preocupació” les xifres que presenta aquesta ruta i no s’atreveix a fer un pronòstic del que pot ocórrer en el segon semestre, tradicionalment més intens.

“M’agradaria tenir una bola de vidre, però no la tinc”, ha assenyalat el director executiu de Frontex, el comandant neerlandès Hans Leijtens, després de reunir-se a Las Palmas de Gran Canaria amb representants del govern de Canàries per a intercanviar impressions sobre la situació migratòria a Àfrica Occidental.

Entre altres assumptes, sobre la taula de la reunió han estat les diferents previsions que ha anat rebent el govern canari sobre què pot succeir en la segona meitat de l’any, històricament amb més arribades, perquè el temps facilita a partir de l’estiu la navegació en aquesta zona de l’Atlàntic al sud de les illes espanyoles.

Triple d’arribades respecte a l’any passat

El govern canari ha repetit aquests dies que tem que, després d’haver sumat fins a juny més de 19.000 arribades, el triple que en 2023 a la mateixa data, l’any acabi desbordant amb molt el rècord de rescats que es va registrar l’any passat, amb gairebé 40.000 persones.

Preguntat per la premsa sobre aquest assumpte, Leijtens ha declinat fer pronòstics, però sí ha recalcat que segueixen amb detall el que està passant (a més de la informació que rep d’Espanya, Frontex té en aquests moments agents propis desplegats en els principals ports que utilitza Salvament Marítim a les illes).

“El que veiem ara és que en diverses zones d’Europa està disminuint (la pressió migratòria), per la qual cosa les xifres van cap avall, però hi ha dues àrees específiques on estan augmentant: el Mediterrani Oriental, des de Turquia a Grècia i Itàlia, i en la Ruta d’Àfrica Occidental”, ha assenyalat.

“I aquesta és, de fet, la principal preocupació d’Europa. Estem tractant de donar-li tot el seguiment que podem amb les autoritats espanyoles a Madrid, però també aquí (a Canàries) amb les autoritats locals”, ha afegit el director de Frontex.

Leijtens ha remarcat que buscar una sola explicació al que fa temps que succeeix en la Ruta Canària “seria simplificar molt”, perquè poden influir múltiples factors, per la qual cosa ha advocat per continuar enfocats a mantenir acords amb els països de sortida dels immigrants i reforçar la cooperació i ajuda al desenvolupament. Al seu judici, aquesta és la via que pot contribuir a “tenir fronteres segures a Europa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.