Política

estats units

El Suprem dels EUA bloqueja una norma de Biden per a reduir la contaminació de l’aire

La Llei de l’Aire Net pretenia frenar la contaminació de l’aire que creua des dels estats de l’oest o el mitjà oest cap als de l’est

El Tribunal Suprem (TS) dels Estats Units ha suspès de manera temporal una regulació ambiental de l’Agència de Protecció Ambiental (EPA, en anglès) impulsada pel govern de Joe Biden per a frenar la contaminació de l’aire que creua d’un estat a un altre.

Per 5 vots a 4, el màxim tribunal ha decidit frenar el conegut com a pla de “bon veí” de l’administració que s’aplicava en 23 estats i pel qual les fàbriques i centrals elèctriques dels estats de l’oest i del mitjà oest havien de reduir la contaminació que arriba per l’aire als de l’est.

Les impugnacions del pla continuaran sent litigades en un tribunal d’apel·lacions i després podrien tornar a la Cort Suprema, però la decisió del TS deixarà en suspens el pla durant diversos mesos.

La Llei d’Aire Net existent als Estats Units permet als estats dissenyar els seus propis plans, subjectes a l’aprovació de l’EPA, però el febrer de 2023 l’agència va concloure que 23 d’ells no havien elaborat plans adequats, per la qual cosa va emetre la seva pròpia normativa.

Però molts estats no van estar conformes i van denunciar la norma. Tres d’ells (Ohio, Indiana i Virgínia Occidental) secundats per empreses energètiques van impugnar el pla federal directament en la Cort d’Apel·lacions dels Estats Units per al Circuit del Districte de Columbia.

Aquests van argumentar que era inviable i il·legal, i que requeriria que les indústries gastessin milers de milions en millores per a reduir la contaminació.

Els impugnants van acudir al Suprem després que el tribunal del Districte de Columbia es negués a suspendre la norma mentre avançava el litigi.

Segons l’EPA, el pla podria eliminar de l’aire 70.000 tones d’òxid de nitrogen per a 2026 i prevenir amb això fins a 1.300 morts prematures.

A través d’un comunicat, la institució va afirmar que està decebuda per la decisió, però que espera defensar el pla en l’esmentat Tribunal d’Apel·lacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.