Política

Josep Maria Viladomat

Cap de l’oposició a l’Ajuntament de Sarrià de Ter (ERC)

“A Sarrià de Baix li cal tenir activitat o un centre de dia”

“En lloc de demanar-nos assessorament, ells han volgut fer-ho de la seva manera. Pensem que no s’ha fet com tocava”

“Van tancar el Centre Parroquial al cap de poc d’haver entrat. S’hauria de trobar la fórmula per obrir-lo: és l’únic teatre del poble”

Josep Maria Viladomat i Fusellas (Palafrugell, 1979) era el número 3 de la llista d’ERC en les municipals de Sarrià de Ter l’any passat. La derrota electoral del projecte encapçalat per Narcís Fajula va fer que el mateix batlle renunciés a l’acta de regidor. Ara Viladomat, veí del Pla dels Vinyers, encapçala el grup municipal d’ERC a l’oposició amb un equip de govern format per Poble Actiu Sarrià-CUP i el PSC i és conseller comarcal del Gironès. Tècnic superior d’administració i finances, el portaveu republicà ja havia fet de regidor entre el 2011 i el 2015 amb Roger Torrent com a alcalde. Amb la marxa de Torrent a presidir el Parlament de Catalunya i l’entrada de Fajula a l’alcaldia, Viladomat va tornar a l’equip de govern: del febrer del 2018 al maig del 2019 va ser regidor de Medi Ambient, Promoció i Desenvolupament Local. Fora de l’equip de govern, Viladomat va col·laborar amb l’equip de govern en la resolució del conflicte amb la paperera Hinojosa durant dos anys, a partir del 2019. A l’oposició de Sarrià (5. 335 habitants), també hi ha Junts (un regidor).

Quant fa que és el cap de l’oposició de Sarrià?
ERC tenia un projecte per a Sarrià amb en Narcís [Fajula] al capdavant. Quan vam veure que PAS guanyava i pactava amb el PSC, el vam reenfocar. Vam parlar amb la número 2, la Montse Soria, i vaig decidir que, si teníem un equip i amb els valors republicans d’Esquerra, em veia amb cor de tirar endavant.
La renúncia de l’alcalde sortint, Narcís Fajula, després de la derrota electoral, ha fet reorganitzar el grup municipal?
Des del primer moment, tenia l’experiència de regidor, però és cert que hi va haver un moment complicat des del punt de vista polític i personal. Es tracta de fer colzes junts, i jo em veia capaç d’entomar el projecte i treballar per a un Sarrià millor i projectar-lo a mitjà termini.
A vostè, que és nouvingut al poble, li toca participar en la reconstrucció del grup?
M’agrada ser molt prudent. El que és sarrianenc és el que hi ha nascut, però sento que soc a casa [va arribar al poble el 2008].
Com valora el fet de passar de 6 a 4 regidors –del 43,10% de suports del 2019 al 26,51% del 2023– i la victòria de Poble Actiu Sarrià, una llista vinculada a la CUP (amb 6 regidors de 13)?
Ja vam ser molt autocrítics. No hem sabut llegir les necessitats reals del poble. El nostre plantejament no va ser l’adequat. Hi ha dos plantejaments a fer: el fet que ERC governés des del 2007 [primer amb Roger Torrent i després, des del gener del 2018, amb Narcís Fajula] al final va passar factura. Hi va haver un canvi de persona i vam passar d’una persona que, per talent innat, és un polític, com en Roger [conseller d’Empresa i Treball al govern de la Generalitat en funcions], a una altra, que és una gran persona, amb característiques diferents. Això hi té molt a veure. I durant la pandèmia vam estar molt a sobre de les entitats. Ara, després de la sortida, hi ha hagut canvis polítics perquè sembla que la pandèmia [per covid-19] va ser fa deu anys i no dos anys i mig. I això va fer que perdéssim suports. Vam intentar pactar amb Junts i el PSC, però no va ser possible.
Van haver de fer un comunicat per puntualitzar que la situació econòmica municipal no era tan dolenta –s’havia parlat d’1,2 milions d’euros d’endeutament– com havia afirmat el nou equip de govern, format per PAS i el PSC?
Sens dubte, hi ha dos punts i que em semblen molt importants. Es van ajuntar moltes coses. Per estratègia política ells no ens van trucar ni per pactar [després de les eleccions del 28-M]. I penso que tot el que s’hauria pogut parlar hauria anat bé perquè, si no es fa un bon traspàs, el poble hi perd.
Consideren que no es va fer un traspàs com cal, que ells ho van fer a la seva manera?
Pensem que no es va fer com tocava i es va generar un moment molt complicat. A més, va plegar el secretari interventor [a principis del 2023]. La situació no era bona i s’havien de prendre decisions. Som l’únic ajuntament del Gironès així? D’altres ja han viscut situacions així, que es poden solucionar.
Hi ha hagut un excés de dramatisme dels nous gestors?
Ells ho han exagerat per aquesta falta de traspàs i per la novetat. Ells representen foc nou i crec que hi ha un punt d’excés de dramatisme. Si s’havia de fer un pla de sanejament, s’havia de fer des de fa un any. Aquest mes, s’aprovarà. Es podia haver fet en sis mesos i no en un any.
Ho han volgut fer a la seva manera?
En lloc de demanar assessorament, ells han volgut fer-ho de la seva manera.
Com és la relació amb els nous governants municipals i el to de discrepància en els plens?
La relació té un punt de tensió. Però si és bo per al poble, ho aprovem o ens abstenim si no hem tingut més informació. I de vegades, votem conjuntament. Del pla de sanejament, no en tenim cap informació. No tenim la sensació que es compti amb nosaltres. Però intentem fer aportacions.
No els informen prou?
Hem demanat dues o tres dades de l’abril o el juny, informació de les sancions o alguns contractes, i no ens acaba d’arribar en aquest sentit. Ells plantegen que és un tema tècnic. La relació amb l’equip de govern és molt burocràtica. No tinc la sensació que hi hagi una relació fluida.
Alguna decisió presa aquest primer any que no els hagi agradat?
Hem de ser crítics i podríem parlar de punts crítics. Va haver-hi una petita acció, tancar el Centre Parroquial, el Centre d’Arts Escèniques. Era del Bisbat i s’estava parlant per fer un contracte de 40 anys, i aquest mandat s’estava encarant perquè fos del poble. Per les negociacions anteriors i per les seves, ja s’ha tancat [ara ja és de gestió municipal]. Va caure un focus, però no va fer mal a ningú, i ells van decidir tancar. S’hauria de trobar la fórmula per obrir-lo. És l’únic teatre que hi ha al poble, l’únic com a tal. El van tancar al cap de poc. I l’altre punt és l’Espai Jove. El teníem a Sarrià de Baix. Hi havia feina i reformes a fer, i l’han traslladat a l’espai Lecta [de l’antiga Torraspapel].
Ja estava bé allà?
Ens semblava que era una bona decisió mantenir-lo perquè era al carrer Major. A Sarrià de Baix li cal tenir activitat o un centre de dia, i tenir una mica de dinamisme. Les decisions sobre el Centre d’Arts Escèniques [al Centre Parroquial] i sobre l’Espai Jove no les compartim. Ara s’ha fet un reglament [de règim intern] de l’Espai Jove i hi hem fet aportacions.
Molesta l’activitat de la fàbrica de paper Hinojosa al poble?
Anys enrere es va fer pressió entre l’Ajuntament i la Generalitat i hi havia el compromís de l’empresa de minimitzar les molèsties als veïns. A principis d’any, hi va haver episodis forts de pudors i pas de camions pel poble. Se’n va parlar en la junta de portaveus i en el ple i es va demanar un pla per seguir millorant. Cal ser ferms i insistents perquè aquesta macroindústria no generi molèsties.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.