Política

estats units

Trump sobreviu a un atac en un míting republicà

En un gir del destí que va estar a punt de canviar la història, Donald Trump va sobreviure ahir a un intent d’assassinat a Butler, una petita ciutat de Pennsilvània. Pocs minuts abans d’un quart de set de la tarda (hora local), una ràfega de trets va interrompre el discurs de l’expresident en un míting de campanya. Un moviment ràpid de cap, per alguns fins i tot miraculós, va permetre a Trump esquivar parcialment una bala, que va acabar ferint-li lleument l’orella dreta. Aquest atac, sens dubte, inflamarà encara més la divisió política dels EUA i planteja preguntes serioses sobre els errors de seguretat de l’esdeveniment.

Aquest és el primer cop en més de quatre dècades que un president o candidat a la presidència és ferit per un possible assassí, des que Ronald Reagan va ser afusellat el 1981. Els records dels presidents assassinats –Abraham Lincoln, James Garfield, William McKinley i John F. Kennedy– es van fer presents, així com el record del governador George Wallace, que va quedar paralitzat el 1972, i Robert F. Kennedy, assassinat el 1968 mentre feia campanya per la nominació demòcrata.

El Servei Secret dels Estats Units va confirmar poc després la mort del suposat tirador i un membre del públic, a més de dues persones ferides greument. Les autoritats van identificar la víctima mortal com a Corey Comperatore, de 50 anys, de qui el governador de Pennsilvània, Josh Shapiro, va explicar que va ser abatut quan es va llançar sobre la seva família per protegir-la de la calamarsa de bales.

L’FBI va identificar el tirador com a Thomas Matthew Crooks, de 20 anys, resident de Bethel Park, un suburbi de Pittsburgh. Curiosament, Crooks estava registrat com a votant republicà i portava una samarreta d’un popular canal de YouTube centrat en armes de foc i explosius en el moment del tiroteig. No portava cap identificació, fet que va complicar inicialment la seva identificació.

L’atac es va dur a terme des d’un terrat fora del recinte de la manifestació, per evitar els controls de seguretat estrictes instal·lats a l’entrada. A més, fonts de la investigació van explicar a diversos mitjans nord-americans que es van trobar dispositius sospitosos al vehicle del pistoler. D’acord amb aquestes fonts, aquestes eines eren capaces d’activar dispositius explosius. Aquests fets van generar preguntes sobre la seguretat en els esdeveniments futurs, especialment quan hi ha figures polítiques prominents implicades.

Trump, en un comunicat a la seva xarxa social, Truth Social, va descriure aquesta experiència esgarrifosa hores després de ser-ne protagonista. “Vaig rebre un tret amb una bala que em va perforar la part superior de l’orella dreta. Immediatament, vaig saber que alguna cosa anava malament, ja que vaig sentir un xiuxiueig, trets i de seguida vaig sentir la bala esquinçar la pell. Va haver-hi molta hemorràgia, així que em vaig adonar del que estava passant”, va relatar.

L’intent d’assassinat ha enfurismat els seus partidaris, ha aturat la campanya demòcrata i ha aixecat el temor de més violència política de cara a les eleccions del novembre. Els aliats republicans de Trump el van qualificar d’heroi, agafant-se la imatge d’ell amb l’orella ensangonada i el puny aixecat pronunciant les paraules “Lluita! Lluita! Lluita!”. Totes dues campanyes van aconsellar al seu personal dissabte a la nit que no fes comentaris públics sobre l’atemptat, però alguns aliats de Trump van començar a culpar Biden.

Biden condemna l’atemptat

El president dels Estats Units, el demòcrata Joe Biden, va condemnar ahir l’atac contra el seu adversari en la cursa per la Casa Blanca, Donald Trump. El mandatari nord-americà va suspendre els actes de campanya i va tornar a Washington, des d’on va fer una breu compareixença televisada davant la premsa. “Aquesta mena de violència no té cabuda als Estats Units. Hem d’unir-nos com una sola nació per condemnar-la”, va dir el president en la seva intervenció, en què va aprofitar per fer una crida a superar la divisió del país.

No obstant això, Biden va evitar qualificar l’atac d’intent d’assassinat. En ser interrogat sobre si considerava que es tractava d’un intent d’assassinat, va respondre: “Tinc una opinió sobre aquest tema, però cap dada.”

Més tard, el cap de la Casa Blanca va parlar un moment amb Trump per telèfon, segons va informar la Casa Blanca. També va parlar amb el governador de Pennsilvània, Josh Shapiro, i l’alcalde de Butler, Bob Dandoy, segons va informar l’agència Efe. Posteriorment, i en una piulada a la xarxa X, el polític demòcrata va celebrar que el seu adversari polític estigués bé. “M’alegra saber que està fora de perill i que es troba bé. Estic resant per ell i per la seva família i per tots els que estaven en el míting”, va afirmar Biden en la seva piulada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.