Cultura popular

Les Santes arriben farcides d’aniversaris rodons

La festa major de Mataró recorda els 40 anys de TV Mataró i l’Agrupació Musical del Maresme, que s’ha fet seu ‘El Bequetero’

Hi ha quatre nans que celebren que els van recuperar el 1984 i la colla del Ball de Diables estrena vestuari pel vintè aniversari

“Hem volgut recuperar el nom de TV Mataró, que és com s’hi ha referit tothom sempre”

El que s’ha con­ver­tit en l’himne ofi­cial de les San­tes, El Beque­tero, que aquests dies se sen­tirà dia i nit a Mataró, per ani­mar a can­tar i comp­tar fins a 15, va sonar diven­dres en l’acte inau­gu­ral de l’expo­sició dels 40 anys de TV Mataró. La banda de músics i els peri­o­dis­tes del mitjà audi­o­vi­sual van cele­brar ple­gats les qua­tre dècades que els han vist créixer en un acte que va con­ver­tir la sala de l’Ate­neu de la Fun­dació Iluro en un plató de tele­visió impro­vi­sat.“S’ha d’apro­fi­tar que fem els 40 per fer una mirada històrica i pro­jec­tar-nos al futur”, va apun­tar el pre­si­dent de la banda, Pep Timo­neda, després d’un inici d’any intens amb el con­cert que van fer al Tea­tre Monu­men­tal. La for­mació va néixer al cos­tat de la Banda de Gaia­nes, que, des del 1980, venien a actuar cada any a Mataró. A par­tir del 2004 l’Agru­pació Musi­cal del Maresme va aga­far les reg­nes en soli­tari per acom­pa­nyar la Família Roba­fa­ves en un dels actes més mul­ti­tu­di­na­ris com és el Des­vet­lla­ment Bellugós, que dona el tret de sor­tida a La Nit Boja. “El Beque­tero ens surt sol però durant l’any anem que­dant per anar refres­cant tot el reper­tori”, va expli­car Timo­neda de l’afició dels músics que con­vi­den a viure la festa al car­rer amb els seus ins­tru­ments de vent.

L’actu­ació musi­cal va que­dar un cop més immor­ta­lit­zada per les càmeres de TV Mataró en aquest pro­grama espe­cial d’home­natge de la segona tele­visió local de Cata­lu­nya, després de la de Car­de­deu. Un dels ideòlegs, Jaume Puig, va expli­car com tot es va ges­tar dins el seu cotxe, un Seat 127, quan van deci­dir amb qui va ser el pri­mer direc­tor de l’emis­sora, Bis Lli­go­nya, seguir els pas­sos dels com­panys del Vallès. “La història és viva i té con­tinuïtat”, va des­ta­car un dels socis fun­da­dors de l’emis­sora, Manel Roca Cua­drada, que va arri­bar a fer unes 3.000 entre­vis­tes durant els anys que va sor­tir per antena “amb molta il·lusió i sent molt enri­qui­dor”.

La mos­tra La TV de les San­tes repassa aquests ini­cis amb Lli­go­nya al cap­da­vant de l’emis­sora, que 40 anys després s’ha con­so­li­dat amb una audiència de 40.000 espec­ta­dors set­ma­nals. “Era un entu­si­asta que va reclu­tar molta gent sense parar i ningú s’atre­via a dir-li que no”, va recor­dar l’actual direc­tor de TV Mataró, Oriol Bur­gada. L’expo­sició, que es pot visi­tar fins al 8 de setem­bre, se cen­tra en l’arxiu audi­o­vi­sual vin­cu­lat amb les San­tes, però també en imat­ges fil­ma­des que aju­den a enten­dre la trans­for­mació que ha vis­cut la ciu­tat amb moments impac­tants com ara l’ender­roc del pont de l’auto­pista i l’ober­tura del túnel de Par­pers, per posar alguns exem­ples. L’emis­sora va pas­sar a ser un ens públic el 2010 pri­mer com a Maresme Digi­tal i després un con­sorci d’ajun­ta­ments de tota la comarca sota la marca d’M1TV i després a Mataró Audi­o­vi­sual. “Hem vol­gut recu­pe­rar el nom de TV Mataró, que és com s’hi ha refe­rit tot­hom sem­pre i no porta a con­fusió”, va expli­car Bur­gada, al cap­da­vant de l’ens des del 2021.

El calen­dari de la festa major de Mataró arriba far­cit d’ani­ver­sa­ris també per a la colla del Ball de Dia­bles. La cele­bració és tri­ple perquè l’enti­tat fa 20 anys que es va crear però en fa 15 que es va ampliar amb la secció infan­til, que va donar pas als dia­blons, i per últim la figura que els acom­pa­nya, el Basílisc, com­pleix una dècada. “Estem de tri­a­ni­ver­sari i no podem estar més satis­fets”, va dir el seu pre­si­dent, Jordi Can­ta­llops, que fa pocs dies va apro­fi­tar per pre­sen­tar els nous ves­tits per a l’acte de l’Encesa, en què con­vi­da­ven altres colles de dia­bles de balls tra­di­ci­o­nals. “El punt d’inflexió va ser el 2010 quan hi va haver una rege­ne­ració de la colla”, va indi­car Can­ta­llops, satis­fet de l’evo­lució d’aques­tes dues dècades en què s’han con­so­li­dat amb un nombrós grup de 43 dia­bles i 45 dia­blons. Tot i que ho vol­drien, no se’ls con­si­dera una de les com­par­ses ins­ti­tu­ci­o­nal de les San­tes i això, va asse­gu­rar el seu pre­si­dent, “des­gasta” i pro­voca “tiban­tors” amb les colles.

Aques­tes San­tes també com­plei­xen anys els qua­tre nans: en Follet, en Pier­rot, el Comte i en Car­rau. De fet no eren nous però els per­so­nat­ges es van recu­pe­rar el 1840, quan es van pre­sen­tar a la ciu­tat. Els nans, que nor­mal­ment acom­pa­nyen la Família Roba­fa­ves pre­ce­dint-los en les comi­ti­ves, en són 18: el Bufó, el Pagès, la Bruixa, el Macer seriós, el Macer ria­ller, el Follet, l’Arlequí, el Xinès, la Mulata, el Comte, el Moro, en Car­rau, la Vella Blava, la Vella Verda, en Patu­fet, en Jonàs, en Mata­ties i en Biada. Acos­tu­men a fer cor­re­dis­ses i balls, salu­dant i fent simpàtics ensurts als més petits. Els nans més antics i cen­te­na­ris són en Patu­fet, un per­so­natge diver­tit i cari­ca­tu­resc pro­ta­go­nista de la popu­lar revista, i els dos Macers, dues figu­res tra­di­ci­o­nals i solem­nes que obren pas a les auto­ri­tats.

6.000
samarretes
s’han fet amb el cartell de les Santes per portar aquests dies de festa major
18
nans
acompanyen la Família Robafaves davant les comitives. Els que celebren els 40 anys són en Follet, en Pierrot, el Comte i en Carrau. I els més antics i centenaris són en Patufet i els Macers
45
hores
en directe de l’especial de TV Mataró amb motiu de l’aniversari en els sis dies de retransmissió dels actes de festa major


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.