Política

Bangladesh

El Tribunal Suprem anul·la les quotes d’ocupació pública que han encès el país

L’alta instància judicial rebaixa del 30% al 5% el percentatge de llocs de feina reservats als descendents dels veterans de guerra

El govern amplia un dia més el toc de queda per aturar les protestes, que han deixat uns 120 morts

El Tri­bu­nal Suprem de Ban­gla­desh ha anul·lat aquest diu­menge les àmplies quo­tes d’ocu­pació pública reser­va­des per als des­cen­dents dels vete­rans de la guerra d’inde­pendència de 1971. Aquesta era la prin­ci­pal queixa a les mobi­lit­za­ci­ons estu­di­an­tils que han sac­se­jat el país asiàtic des de prin­ci­pis de mes i que han dei­xat més d’un cen­te­nar de morts.

L’onada de pro­tes­tes va escla­tar després que, al juny, el Tri­bu­nal Supe­rior de Dacca avalés les quo­tes del 30% per als fami­li­ars dels com­ba­tents, un grup vist com a sim­pa­tit­zant de la gover­nant Lliga Awami. El Suprem ha cele­brat avui una audiència espe­cial en la que ha revo­cat aquesta decisió i ha rebai­xat al 5% els llocs de feina públics reser­vats als fami­li­ars dels vete­rans. La màxima instància judi­cial fixa un 1% per a les mino­ries ètni­ques i una altre 1% per a les per­so­nes dis­ca­pa­ci­ta­des o transgènere. La decisió del Suprem suposa que les fei­nes públi­ques que hau­ran de ser assig­na­des per mèrits supo­sa­ran el 93%.

El fis­cal gene­ral, AM Amin Uddin, ha dema­nat als estu­di­ants que tor­nin a les clas­ses perquè “amb aquest vere­dicte s’han com­plert totes les seves deman­des”. El Tri­bu­nal Suprem també ha fet la mateixa crida, als estu­di­ants, però aquests han res­post que man­tin­dran les cri­des a mani­fes­tar-se.

Un dels por­ta­veus del movi­ment, Abdul·là Sale­heen, ha decla­rat que “aco­llim amb satis­facció la decisió judi­cial, que valida la prin­ci­pal demanda de les pro­tes­tes sobre les quo­tes d’ocu­pació pública. No obs­tant, els estu­di­ants man­tin­dran la pressió per recla­mar “una inves­ti­gació judi­cial dels assas­si­nats d’estu­di­ants i altres per­so­nes a les pro­tes­tes”, així com “el final de la repressió judi­cial”. Una vin­tena de líders del movi­ment han emès un comu­ni­cat con­junt on recor­den que hi ha diri­gents estu­di­an­tils detin­guts, inclòs el màxim coor­di­na­dor. “Fins que no siguin alli­be­rats, no serà pos­si­ble cap nego­ci­ació”, han avi­sat.

El govern del país asiàtic va decre­tar diven­dres a la mit­ja­nit un toc de queda fins al final del dia d’avui per inten­tar atu­rar les pro­tes­tes. Aquest diu­menge ha ampliat la mesura per un dia més, però ha auto­rit­zat que els ciu­ta­dans puguin sor­tir al car­rer entre les tres i les cinc de la tarda, hora local, per adqui­rir o acce­dir a neces­si­tats essen­ci­als. Durant els inci­dents han mort al vol­tant de 129 per­so­nes, entre les quals tres peri­o­dis­tes, i cen­te­nars més han resul­tat feri­des, segons una esti­mació de l’agència Efe. Alguns mit­jans locals donen xifres més altes de vícti­mes, men­tre el govern con­ti­nua sense ofe­rir cap balanç ofi­cial.

A més, es manté l’apa­gada infor­ma­tiva i el tall de tele­co­mu­ni­ca­ci­ons, que blo­queja no només l’accés a Inter­net sinó també les tru­ca­des telefòniques i de text, sobre­tot les fetes des de l’estran­ger. Els mit­jans de comu­ni­cació digi­tals i impre­sos estan fora de ser­vei fa dies i només han con­ti­nuat fun­ci­o­nant els canals de tele­visió vin­cu­lats al govern de la pri­mera minis­tra, Sheikh Hasina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.