Economia

economia

El Sabadell dispara el benefici un 40,3% fins assolir un rècord de 791 milions de beneficis

En ple debat sobre l’opa hostil del BBVA, anuncia que pagarà als accionistes 2.900 milions en dos anys

Les cambres alerten sobre el risc d’una acumulació bancària per l’oferta de crèdit

El Banc Saba­dell ha dis­pa­rat el bene­fici un 40,3% durant la pri­mera mei­tat de l’any fins asso­lir un rècord de guanys de 791 mili­ons d’euros, segons ha infor­mat aquest dimarts en una publi­cació a la Comissió Naci­o­nal del Mer­cat de Valors (CNMV). En ple debat sobre l’opa hos­til ini­ci­ada pel BBVA, el Saba­dell millora la ren­di­bi­li­tat fins al 13,1%, i anun­cia que pagarà als acci­o­nis­tes 2.900 mili­ons en dos anys, tri­pli­cant el que s’ha repar­tit en els últims anys i pujant en 500 mili­ons l’import anun­ciat al maig. En els pri­mers sis mesos, el marge d’interes­sos puja un 9,8% fins als 2.493 mili­ons i les comis­si­ons cauen un 3,3% fins als 674 mili­ons, situ­ant així els ingres­sos del negoci ban­cari en 3.168 mili­ons, un 6,8% més anual.

El bene­fici rècord del pri­mer semes­tre, amb 791 mili­ons, supera amb escreix el dels sis pri­mers mesos de l’any pas­sat, quan el Saba­dell va gua­nyar 564 mili­ons d’euros.

De fet, els ingres­sos del sec­tor ban­cari s’han mul­ti­pli­cat en els últims anys, pas­sant dels 2.486 mili­ons del pri­mer semes­tre del 2022, a 2.967 en el mateix període del 2023 i els 3.168 actu­als.

Per la seva banda, la filial britànica va obte­nir un bene­fici net indi­vi­dual de 41 mili­ons de lliu­res ester­li­nes, un aug­ment del 9,1% en el segon tri­mes­tre. De gener a juny, el bene­fici va ser de 79 mili­ons, un des­cens del 24,9%. El bene­fici del grup Saba­dell sense TSB hagués estat fins al juny de 696 mili­ons d’euros, un 52% més.

L’enti­tat atri­bu­eix aquest aug­ment al “fort ritme de crei­xe­ment del negoci”, espe­ci­al­ment en finançament de pimes i empre­ses, i en hipo­te­ques, així com també a la millora del per­fil de risc, que li ha permès reduir pro­vi­si­ons. De fet, les pro­vi­si­ons totals s’han reduït en el període un 16,9% anual, fins als 389 mili­ons d’euros.

Els cos­tos totals del Saba­dell pugen en el pri­mer semes­tre fins als 1.515 mili­ons d’euros, un aug­ment del 2,5%. El marge recur­rent, que surt de la suma del marge d’interes­sos i comis­si­ons menys els cos­tos, puja en el període un 11% anual, fins als 1.652 mili­ons d’euros, amb una ràtio d’eficiència del 48,3%, 3,8 punts més.

Jus­ta­ment avui, el pre­si­dent del Con­sell Gene­ral de Cam­bres de Cata­lu­nya, Josep San­ta­creu, ha enviat una carta a la pre­si­denta de la Comissió Naci­o­nal dels Mer­cats i la Com­petència (CNMC), Cani Fernández, en què l’alerta del “pre­su­mi­ble risc de dis­mi­nució de l’oferta de crèdit deri­vada d’una major con­cen­tració bancària” en cas que l’opa del BBVA sobre el Banc Saba­dell acabi pros­pe­rant. Pel pre­si­dent del Con­sell Gene­ral de Cam­bres, la con­cen­tració bancària a Cata­lu­nya arri­ba­ria a “límits molt ele­vats” i recorda que en el cas del Saba­dell es donen unes “cir­cumstàncies sin­gu­lars que van més enllà dels cri­te­ris habi­tu­als de defensa de la com­petència ja que es tracta d’una enti­tat finan­cera molt espe­ci­a­lit­zada en el crèdit a les peti­tes i mit­ja­nes empre­ses”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.