Emprenedors

Vitaance compromet empresa i empleat amb l’esport i la salut

La ‘start-up’ ha desenvolupat una aplicació que personalitza els beneficis corporatius i incentiva l’activitat esportiva i de benestar

En tres anys ha aixecat 5 milions d’euros de fons d’inversió internacionals i estatals, que ha destinat a pagar la tecnologia

L’empresa de nova creació va començar a comercialitzar a finals del 2023 i ja ven en nou mercats

Ana Zamo­rano i Chris­tian Roc­has són els fun­da­dors de Vita­ance, una empresa de nova cre­ació, amb seu a Bar­ce­lona, dedi­cada a la gestió dels bene­fi­cis cor­po­ra­tius per als emple­ats, és a dir, aquells que se’ls ator­guen com un com­ple­ment sala­rial, que van des d’asse­gu­rança mèdica fins a tiquet res­tau­rant, for­mació o quota per al gimnàs.

El cas és que, amb la crisi de la pandèmia, mol­tes empre­ses es van ado­nar de la importància de tenir cura dels emple­ats, i espe­ci­al­ment de millo­rar el seu benes­tar a dins i a fora de l’orga­nit­zació. Així que hi va haver una mena d’eclosió per ofe­rir pro­pos­tes a les seves plan­ti­lles en àmbits com ara la salut men­tal i l’exer­cici físic, però també en d’altres com ara subs­crip­ci­ons a pla­ta­for­mes musi­cals o cul­tu­rals. A més, aquests bene­fi­cis s’han con­ver­tit dar­re­ra­ment en un ele­ment dife­ren­ci­a­dor a l’hora d’atraure talent, espe­ci­al­ment per al que més escas­seja i que és qui escull a quina empresa vol dedi­car la seva jor­nada labo­ral.

Ana Zamo­rano, que feia molts anys que es dedi­cava a ges­ti­o­nar aquesta mena de bene­fi­cis per a una gran empresa, va veure que aquest tipus de com­pen­sa­ci­ons no sala­ri­als, tot i haver estat recla­ma­des pels emple­ats, aca­ba­ven tenint una taxa d’ús molt baixa. De fet, hi ha estu­dis que mos­tren que, en com­pen­sa­ci­ons com ara sub­ven­ci­o­nar la quota del gimnàs a tots els emple­ats, només un 10% ho fan ser­vir de manera con­ti­nu­ada. En altres ser­veis pagats per l’empresa com assistència psi­cològica, per exem­ple, la xifra encara és més baixa, amb només un 3%. “Quina empresa es con­for­ma­ria a uti­lit­zar només aquest per­cen­tatge de les seves matèries pri­me­res adqui­ri­des? Però en canvi es per­met en els pro­gra­mes de benes­tar cor­po­ra­tiu”, es plan­te­java la cofun­da­dora, i a par­tir d’aquesta reflexió va començar a defi­nir una solució que s’aca­ba­ria con­ver­tint en empresa.

L’any 2021, els dos empre­ne­dors van desen­vo­lu­par una apli­cació per al mòbil a través de la qual es ges­ti­o­nen i per­so­na­lit­zen els bene­fi­cis que pro­por­ci­ona cada com­pa­nyia. L’apli­cació auto­ma­titza el pro­ce­di­ment i el fa tant a mida per a cada usu­ari que que­den sense excu­ses per no fer acti­vi­tat física i cui­dar-se la salut.

En lloc que l’empresa pagui la quota d’un gimnàs deter­mi­nat o un psicòleg per a tota la plan­ti­lla, a través de l’apli­cació s’assigna un pres­su­post men­sual a cada empleat i el pot des­ti­nar a l’acti­vi­tat espor­tiva o de benes­tar que s’adapti més als seus interes­sos. Així que aquell empleat que no tre­pitja mai un gimnàs però que va a córrer a l’aire lliure, pot fer ser­vir l’apor­tació de l’empresa per com­prar-se unes vam­bes o con­trac­tar un entre­na­dor per­so­nal. “Hi ha qui no ani­ria mai al psicòleg que pro­posa l’empresa, però sí al de sota de casa seva, o que prac­tica un esport mino­ri­tari que no pre­veu­ria el bene­fici cor­po­ra­tiu, i amb l’apli­cació també se’n bene­fi­cia”, diu Zamo­rano, que explica l’anècdota d’un empleat que el pri­mer mes que es va ins­tal·lar l’apli­cació es va com­prar un arc i, el següent, les flet­xes per poder prac­ti­car tir a l’arc. “Hem demos­trat que la taxa d’ús dels bene­fi­cis cor­po­ra­tius de salut es dis­para amb la nos­tra tec­no­lo­gia.”

L’apli­cació uti­litza la intel·ligència arti­fi­cial per cer­ti­fi­car que el ser­vei o pro­ducte que ha adqui­rit l’empleat res­pon als cri­te­ris de benes­tar mar­cats per l’empresa i que la fac­tura que adjunta és real. I un cop vali­dat se li fa l’ingrés al seu compte, sense que el depar­ta­ment de recur­sos humans ni el seu res­pon­sa­ble directe hagi de per­dre temps a vali­dar-ho. “L’empresa gua­nya en eficiència perquè garan­teix que tot el que inver­teix en benes­tar s’uti­litza i no es perd. Les assig­na­ci­ons men­su­als no uti­lit­za­des es que­den en una mena de vidri­ola interna de la com­pa­nyia”, diu Ana Zamo­rano.

Desen­vo­lu­par tota aquesta tec­no­lo­gia ha supo­sat una inversió de quasi cinc mili­ons d’euros, que han aixe­cat a través de dues ron­des de finançament, una pri­mera de fons d’inversió inter­na­ci­o­nals, com Soft­bank Vision Fund i Kin­dred Ven­tu­res, i una segona de dos mili­ons d’euros amb fons esta­tals. A més, també, en l’etapa més ini­cial de l’empresa, van dis­po­sar d’una inversió de capi­tal pre­lla­vor de 350.000 euros que els va ser­vir per poder desen­vo­lu­par el con­cepte.

El setem­bre pas­sat van començar a comer­ci­a­lit­zar l’apli­cació i ara ja tenen presència en nou mer­cats a més de l’Estat espa­nyol. Són dotze per­so­nes en plan­ti­lla i aspi­ren a tan­car l’any amb una fac­tu­ració de 300.000 euros. “Per al 2025 obri­rem més mer­cats a Europa i espe­rem fac­tu­rar un milió d’euros. Un cop tenim la tec­no­lo­gia aca­bada, pre­ve­iem un crei­xe­ment expo­nen­cial”, augura la cofun­da­dora.

La idea
Zamorano i Rochas es van conèixer ‘online’ durant el confinament, quan ella vivia a França i ell, a Colòmbia. La primera trobada va ser en una cafeteria de Barcelona, el dia que la restauració podia obrir al públic. L’establiment només tenia cafè per esmorzar i aquell trist àpat es va convertir en una trobada ben productiva. Allà van acabar de definir la nova empresa que havien gestat des de la distància.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.