Política

ÀSIA

El govern xifra en 146 el nombre de morts en les protestes estudiantils

La policia assegura que els agents van actuar amb “paciència” contra els manifestants

El govern de Ban­gla­desh ha xifrat aquest diu­menge en 147 el nom­bre de morts durant els enfron­ta­ments que es van pro­duir la set­mana pas­sada en el marc d’unes mobi­lit­za­ci­ons estu­di­an­tils, en el pri­mer balanç ofi­cial de vícti­mes des de l’inici dels alda­rulls, segons ha infor­mat Efe.

“La nos­tra poli­cia va mos­trar paciència mal­grat que els seus mem­bres van ser assas­si­nats”, ha mani­fes­tat el minis­tre de l’Inte­rior, Asa­duz­za­man Khan, que ha asse­gu­rat que la poli­cia es va veure “obli­gada a obrir foc” per sal­var diver­ses pro­pi­e­tats esta­tals.

Es tracta del pri­mer balanç ofi­cial de morts que ofe­reix el govern des que les pro­tes­tes estu­di­an­tils es van tor­nar vio­len­tes el 15 de juliol, i la poli­cia va començar a repri­mir amb violència els mani­fes­tants, entre acu­sa­ci­ons per l’ús de força des­me­su­rada per part de les for­ces de segu­re­tat. No obs­tant això, fonts hos­pi­talàries, poli­ci­als, de bom­bers i fami­li­ars han con­fir­mat a Efe la mort d’almenys 194 per­so­nes durant els enfron­ta­ments, men­tre que alguns mit­jans locals situen el nom­bre de morts per sobre dels 200. El Movi­ment Estu­di­an­til Con­tra la Dis­cri­mi­nació, una pla­ta­forma de les pro­tes­tes estu­di­an­tils, va com­par­tir una llista de 266 morts durant els enfron­ta­ments.

A això s’hi sumen cen­te­nars de ferits, sobre els quals el govern no ha ofert cap xifra, i la detenció nde més de 3.000 per­so­nes, segons va infor­mar la poli­cia de Ban­gla­desh diven­dres.

Les pro­tes­tes van començar a prin­ci­pis de juliol després que el Tri­bu­nal Suprem ordenés al govern res­ta­blir la quota d’ús del 30% reser­vada als des­cen­dents dels com­ba­tents de la Guerra d’Alli­be­ra­ment de Ban­gla­desh de 1971. Els mani­fes­tants argu­men­ta­ven que el sis­tema de quo­tes era dis­cri­mi­na­tori i bene­fi­ci­ava els par­ti­da­ris de la gover­nant Lliga Awami, men­tre que el govern ho veia com una manera d’hon­rar els vete­rans de guerra.

Les pro­tes­tes es van inten­si­fi­car el 15 de juliol i les pri­me­res morts es van regis­trar l’endemà, després del que el govern va tallar els ser­veis de comu­ni­cació i inter­net a tot el país i va impo­sar un toc de queda.

El diu­menge de la set­mana pas­sada, el Suprem va donar suport als estu­di­ants en anul·lar la reforma del sis­tema de quo­tes, cosa que va cal­mar les pro­tes­tes. Els estu­di­ants exi­gei­xen, però, una inves­ti­gació sobre la mort dels mani­fes­tants.

El govern va res­ta­blir els ser­veis d’inter­net de banda ampla dimarts pas­sat i els d’inter­net mòbil aquest diu­menge, en una pro­gres­siva tor­nada a la nor­ma­li­tat. A més, aquesta set­mana ha decre­tat la reo­ber­tura de les ofi­ci­nes, bancs i fàbri­ques mal­grat que el toc de queda con­ti­nua en vigor, encara que amb lli­ber­tat de movi­ment durant la major part del dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.