Opinió

Contra xifrada

Jordi Garriga Riu

Modes de finançar-se

Entre les opci­ons per finançar-se per tirar enda­vant l’acti­vi­tat, la pime cata­lana pre­fe­reix unes que d’alguna manera li ator­guen un tret dife­ren­cial res­pecte de les seves homòlogues espa­nyo­les. L’estudi Radi­o­gra­fia econòmica i bancària de la micro i petita empresa cata­lana, ela­bo­rat per la com­pa­nyia de tec­no­lo­gies finan­ce­res Qonto, és prou reve­la­dor quan ens explica que a casa nos­tra la petita empresa no és tan pro­cliu al finançament a llarg ter­mini, el préstec –un 42,3%–, com a Espa­nya, on un 49,7% de les empre­ses enques­ta­des opten per aquesta via. En canvi, tro­baríem que la pòlissa de crèdit, que habi­tu­al­ment es demana per resol­dre pics de tre­so­re­ria pun­tu­als, és un tipus de finançament que trien un 38,7% a Cata­lu­nya, men­tre que a Espa­nya és un 31,9%.

També és prou sig­ni­fi­ca­tiu que fórmu­les més moder­nes, com el rènting i el lísing, a Espa­nya ja han esde­vin­gut la ter­cera gran via de finançament, amb un 14,1%, men­tre que a Cata­lu­nya no van més enllà del 5,7%, i estan per sota del crèdit comer­cial (7,4%), cosa que no passa a Espa­nya, en què aquesta moda­li­tat, amb un 11,1%, es troba tres punts més avall del rènting i el lísing (14,1%). També s’obser­ven diferències nota­bles pel que fa al microcrèdit, que en l’estudi de Qonto a Cata­lu­nya només el trien un 1% de les empre­ses enques­ta­des –un 6,9% a Espa­nya–. Fórmu­les encara més inno­va­do­res, com el finançament col·lec­tiu (crowd­fun­ding) o el finançament col·lec­tiu de préstec (crowd­len­ding), ja no apa­rei­xen a l’enquesta.

L’estudi també remarca en un altre capítol que el 76% de les peti­tes empre­ses cata­la­nes no han neces­si­tat acce­dir a finançament en el dar­rer any, cosa que les situa en una posició un xic més còmoda que a la mit­jana espa­nyola (73%).

Pel que fa a la relació amb els bancs, des­taca que per a les empre­ses cata­la­nes és menys cos­tosa, ja que un 16,3% afir­men que no paguen comis­si­ons, con­tra el 10,3% d’Espa­nya. Un 35,8% de les com­pa­nyies enques­ta­des a Cata­lu­nya reco­nei­xen que paguen entre 100 i 500 euros –un 33,2% a Espa­nya–. La burocràcia asso­ci­ada a la gestió bancària és una altra gran pre­o­cu­pació dels petits empre­sa­ris, i a Cata­lu­nya un 40% es quei­xen que els treu temps que podrien dedi­car a la tasca estratègica, men­tre que a Espa­nya aquesta opinió s’enfila fins al 47%. I això és pel fet que el 41% de les empre­ses cata­la­nes enques­ta­des comp­ten amb per­so­nal que es dedica exclu­si­va­ment a les tas­ques admi­nis­tra­ti­ves rela­ci­o­na­des amb l’ope­ra­tiva bancària, com­pa­rat amb el 33% de les peti­tes empre­ses espa­nyo­les.

El des­a­pro­fi­ta­ment dels meca­nis­mes de finançament públic per part de la petita empresa és ben evi­dent: a Cata­lu­nya, menys de la mei­tat de les peti­tes com­pa­nyies afir­men que conei­xen els prin­ci­pals ajuts que tenen a dis­po­sició, men­tre que a Espa­nya és només un 45%.

42,3%
Percentatge de les empreses catalanes enquestades per Qonto que opten pel préstec com a via preferent, mentre que a Espanya són el 49,7%


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.