Patrimoni

Cultura

Els fragments de crani descoberts a l’Abric Romaní de Capellades eren restes de cérvol

“En ciència és difícil reconèixer els errors, però el millor és dir que ens vam equivocar”, lamenta la codirectora del jaciment Palmira Saladié

“En ciència és difícil reconèixer els errors, però el millor és dir que ens vam equi­vo­car”, es lamenta Pal­mira Saladié, codi­rec­tora del jaci­ment de l’Abric Romaní de Cape­lla­des. I és que els frag­ments de crani de nean­der­tal tro­bats fa dos anys han resul­tat ser de cérvol. Saladié admet que hi va haver una certa pre­ci­pi­tació. La neteja i pro­ves que es van fer després van con­fir­mar l’error. “La peça estava molt alte­rada i havia aga­fat una mor­fo­lo­gia errònia”, ha expli­cat a l’agència ACN. A l’estiu de 2022, des del jaci­ment qua­li­fi­ca­ven la tro­ba­lla d’“històrica” després de 40 anys de recerca con­ti­nu­ada. En con­cret van des­co­brir-hi frag­ments par­ci­als del que lla­vors es pen­sava que era un crani de nean­der­tal de 60.000 anys d’anti­gui­tat. “Malau­ra­da­ment l’Abric Romaní con­ti­nua sense tenir res­tes huma­nes però això no li treu valor patri­mo­nial”, ha asse­gu­rat Saladié. En aquesta línia ha apun­tat que el pro­jecte va enca­mi­nat a “com­pren­dre l’estil de vida nean­der­tal i això es com­pleix amb escreix”. Segons la codi­rec­tora de les exca­va­ci­ons, l’Abric Romaní és un encla­va­ment “clau” per com­pren­dre com eren els nean­der­tals: “Ens ha permès veure que s’assem­bla­ven molt més a nosal­tres del que ens ima­ginàvem fa uns anys.” Gràcies als anys de recerca a la zona, s’ha pogut com­pro­var que “no hi ha diferències” entre els cam­pa­ments de caçadors recol·lec­tors actu­als amb els de l’Abric Romaní en ter­mes d’orga­nit­zació social, capa­ci­tació, estratègia i altres aspec­tes. Una infor­mació que ha tin­gut un impacte al ter­ri­tori, però també a nivell inter­na­ci­o­nal.

La cam­pa­nya d’exca­va­ci­ons d’aquest any fina­litza el 26 d’agost. Hi hau­ran tre­ba­llat unes 25 per­so­nes de l’equip d’inves­ti­ga­dors. Entre les nove­tats més des­ta­ca­des hi ha la fina­lit­zació de l’ano­me­nat nivell ‘R’, on hi havia un cam­pa­ment de caça, prin­ci­pal­ment de cérvols. En con­cret, han tro­bat qua­tre astes de grans dimen­si­ons de qua­tre exem­plars adults “Ens indica que l’ocu­pació va ser a la tar­dor i que caçaven els mas­cles adults”, segons Saladié que ha recor­dat que esco­llien aquesta estació de l’any perquè coin­ci­deix amb el zel dels ani­mals, el moment en què estan més “debi­li­tats”. Això feia que els resultés “més fàcil” de caçar seguint el sis­tema del “cos a cos”. L’equip d’inves­ti­ga­dors també ha començat a pre­pa­rar la pro­pera cam­pa­nya. Es tracta del nivell ‘s’, situat a més de 60.000 anys d’anti­gui­tat. No albi­ren una data de final de les exca­va­ci­ons: “Que­den uns 25 metres avall, no sabem quants anys seran i quina reso­lució hi haurà perquè a mesura que anem bai­xant és pos­si­ble que es perdi la seva con­ser­vació i no siguin tan impor­tants”. Segons la codi­rec­tora, en el futur sí que es vol obrir un museu per expli­car totes les res­tes loca­lit­za­des. “Hi ha interès de l’Ajun­ta­ment, de la Gene­ra­li­tat i l’Ins­ti­tut Català de Pale­o­e­co­lo­gia Humana i Evo­lució Social i més tard o més d’hora ho acon­se­gui­rem”, ha conclòs. El jaci­ment des­taca, per exem­ple, per con­cen­trar el major nom­bre de fogars loca­lit­zats, prop de 500.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.