Societat

Itàlia

Recuperen el cos del magnat britànic Mike Lynch del iot enfonsat a Sicília

Els submarinistes italians ja han rescatat cinc del ‘Bayesian’

Continua la cerca del sisè desaparegut en el naufragi

Els sub­ma­ri­nis­tes dels bom­bers ita­li­ans han recu­pe­rat aquest dijous el cinquè cadàver atra­pat al iot de luxe Baye­sian, que es va enfon­sar dilluns davant la costa de Sicília. La víctima ha estat iden­ti­fi­cada com l’empre­sari tec­nològic britànic Mike Lynch, segons mit­jans ita­li­ans.

Els bus­se­ja­dors con­ti­nuen la cerca de la sisena per­sona que havia des­a­pa­re­gut després del nau­fragi del veler. Segons la tele­visió pública ita­li­ana Rai, l’última per­sona que encara no ha estat loca­lit­zada és la filla de Lynch, Han­nah, de divuit anys.

Ahir a la tarda ja van ser tras­lla­da­des a terra i iden­ti­fi­ca­des les res­tes del ban­quer britànic Jonat­han Blo­o­mer i la seva dona, Eli­za­beth, i l’ advo­cat nord-ame­ricà Chris Mor­vi­llo i la seva esposa, Nada. A més, els sub­ma­ri­nis­tes van veure un cinquè cos, el de Mike Lynch, en una de les cabi­nes del iot, però no l’han pogut extreure fins avui. Una altre cadàver, el del cui­ner Recaldo Tho­mas, ja va ser recu­pe­rat i iden­ti­fi­cat dilluns.

L’última per­sona des­a­pa­re­guda podria estar en una de les sales que encara no han estat ins­pec­ci­o­na­des. La fondària a la que es troba el dere­licte, a cin­quanta metres, i els estrets espais per on s’han de moure els bus­se­ja­dors com­pli­quen les tas­ques de cerca i res­cat.

En el dis­po­si­tiu hi par­ti­ci­pen una tren­tena dels quals onze són espe­ci­a­lis­tes en espe­le­o­lo­gia i vuit uti­lit­zen mes­cles amb gas nitrox, que per­met esta­des més pro­lon­ga­des a gran pro­fun­di­tat. A més, un robot sub­marí de la Guàrdia Cos­tera enre­gis­tra imat­ges i vídeos a efec­tes d’inves­ti­gació.

El Baye­sian va bol­car la mati­nada de dilluns davant el lito­ral de Por­ti­ce­llo, a la zona de Palerm, enmig d’una forta bor­rasca i es va enfon­sar en pocs segons. Quinze de les 22 per­so­nes a bord –dotze pas­sat­gers i deu tri­pu­lants– van poder ser res­ca­ta­des amb vida.

El cre­uer del Baye­sian va ser orga­nit­zat per Lynch, de 59 anys, un influ­ent mag­nat de la informàtica al Regne Unit que havia arri­bat a rebre el sobre­nom del Bill Gates britànic. Amb estu­dis de Física, Matemàtiques i Bioquímica a la Uni­ver­si­tat de Cam­bridge, Lynch havia creat diver­ses empre­ses de pro­gra­mari de reco­nei­xe­ment i va fun­dar la com­pa­nyia tec­nològica Auto­nomy el 1996. El 2011 va ven­dre aquesta empresa al gegant de la informàtica Hew­lett Packard (HP) per onze mili­ons de dòlars (uns 9.943 mili­o­nes d’euros), una venda amb la que es va embut­xa­car guanys de 800 mili­ons de dòlars (uns 723 mili­ons d’euros). L’ope­ració també li va valer un llarg procés judi­cial del qual va ser absolt el pas­sat juny. HP va denun­ciar “greus irre­gu­la­ri­tats comp­ta­bles” a Auto­nomy i va acu­sar Lynch de dis­set càrrecs –poste­ri­or­ment reduïts a quinze–, com frau i cons­pi­ració. Lynch, que va ser extra­dit als EUA al maig de 2023 i va arri­bar a pas­sar més d’un any en arrest domi­ci­li­ari a San Fran­cisco a l’espera de Judici, s’enfron­tava a una pena de 25 anys de presó en el cas que hagués estat decla­rat cul­pa­ble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.