Economia

Cinquanta segons per oferir i aconseguir una feina

Tres emprenedors posen en marxa l’aplicació Siiwork per connectar empreses i possibles candidats que volen treballar

Les ofertes, d’uns i altres, es fan a través de vídeos personals de mig minut en què es presenten i expliquen els seus objectius

“Ho hem après tot sobre la marxa. Vam dissenyar com ho volíem, però ens ho han fet”

Pujar vídeos de mig minut a una apli­cació perquè empre­ses i can­di­dats dis­po­sats a ocu­par un lloc de tre­ball es cone­guin. Ha estat la idea dels empre­ne­dors de Siiwork, Susanna Fernàndez, Jordi Clu­se­lla i Adela Lola, que neix amb la volun­tat d’agi­lit­zar la con­trac­tació labo­ral gràcies a la tec­no­lo­gia que ens ofe­reix el telèfon mòbil. L’apli­cació està ope­ra­tiva des d’aquest juliol, en espera que vagi crei­xent el nom­bre d’empre­ses regis­tra­des, que dei­xa­ran de bus­car entre els papers dels currículums que els puguin arri­bar i pas­sa­ran a selec­ci­o­nar el per­so­nal a través de la pla­ta­forma. “Hem apos­tat perquè la pri­mera selecció es faci a través del vídeo per­so­nal i no d’un currículum escrit”, explica Susanna Fernàndez, que manté que el nou for­mat per­metrà valo­rar més la per­sona per com és i els tre­ba­lla­dors es podran fer més bé a la idea de com podria ser el seu nou cap i el lloc de tre­ball. Expli­quen des de Siiwork que l’objec­tiu és “faci­li­tar i dig­ni­fi­car” l’experiència de bus­car feina, que en mol­tes oca­si­ons es con­ver­teix en un llarg procés i un pur tràmit de fer entre­vis­tes i enviar o revi­sar currículums que aca­ben tan­cats en un calaix.

A la pla­ta­forma, s’hi regis­tren tant les empre­ses com els can­di­dats, i uns i altres han de pen­jar els seus vídeos. “Volem que par­lin d’ells, no del que diu el seu currículum”, explica la cofun­da­dora de l’apli­cació, que admet que part de la seva feina és ense­nyar-los a fer aquesta pre­sen­tació davant la càmera en 50 segons. Al seu parer, és una bona opor­tu­ni­tat per mos­trar més les habi­li­tats soci­als de cada per­sona i no tant fixar-se en l’experiència o la for­mació que hagi acu­mu­lat. “Per als joves estu­di­ants i els que no han tre­ba­llat mai és una nova fines­tra al món labo­ral”, indica Fernàndez, que ha enre­gis­trat també com a can­di­dats per­so­nes amb diver­si­tat fun­ci­o­nal dis­po­sa­des a entrar a tre­ba­llar. “No és el mateix enviar un currículum en què dius que tens una dis­ca­pa­ci­tat que mos­trar-te expli­cant-ho”, diu defen­sant la igual­tat d’opor­tu­ni­tats per a un col·lec­tiu amb un nivell d’inserció molt baix a l’empresa ordinària.

Un dels objec­tius d’aquesta nova start-up és que les empre­ses també es mos­trin en el moment de la recerca de feina perquè el tre­ba­lla­dor esti­gui “en igual­tat de con­di­ci­ons” per saber si li interessa o no el lloc que ofe­rei­xen. És l’exem­ple de Manuel López, un dels pri­mers regis­trats a la pla­ta­forma, pro­pi­e­tari de la ros­tis­se­ria La Sucur­sal, que ha fet un vídeo per mos­trar el seu local, que té pre­vist obrir les por­tes tan bon punt acon­se­gueixi con­trac­tar el cui­ner per enge­gar el negoci.

A més de tro­bar el per­so­nal, l’apli­cació també faci­lita la gestió de la infor­mació per tan­car el con­tracte labo­ral. L’empresa interes­sada pot veure els vídeos dels can­di­dats i, quan accepta el que més li agrada, cli­cant el sí, és quan té accés al seu currículum, el DNI i al seu número d’afi­li­ació a la Segu­re­tat Social. “Si a l’empresa li agra­des, tot és molt ràpid, perquè et con­tac­ten ells per fixar el dia que pots començar i t’envien el con­tracte”, expli­quen sobre una selecció que no té cap cost per al can­di­dat i en què l’empresa interes­sada paga 35 euros quan accepta un dels can­di­dats, una quota que dis­mi­nu­eix quan s’interessa per més d’un. “Les empre­ses no per­den temps mirant currículums i paguen quan ja han vist algú que els ha agra­dat”, asse­nya­len els cre­a­dors de l’apli­cació, que agi­litza el temps de con­trac­tació. Els res­pon­sa­bles del pro­jecte volen ampliar la comu­ni­tat, amb noves empre­ses i can­di­dats, per ofe­rir un bon ser­vei. Aca­ben de sig­nar un con­veni amb la Fede­ració Cata­lana de Gre­mis d’Hos­ta­le­ria, que repre­senta 6.500 esta­bli­ments, als quals ani­ran pre­sen­tant la nova eina.

Siiwork també s’ofe­reix a les empre­ses per fer el cri­bratge i el ser­vei de selecció quan s’han de fer molts con­trac­tes i donen una res­posta en un ter­mini de 15 dies. “Si un hotel neces­sités cobrir una oferta més gran de cam­brers, tenim l’experiència per valo­rar els millors can­di­dats”, explica Adela Lola, que amb la resta de socis es van conèixer tre­ba­llant fa més de deu anys en el sec­tor de la res­tau­ració col·lec­tiva. Expli­quen que, en vista dels pro­ble­mes que tenia el sec­tor per la falta de per­so­nal a l’hora de cobrir vacants i subs­ti­tu­ci­ons imme­di­a­tes, es van aven­tu­rar a fer una prova pilot del que s’ha aca­bat con­ver­tint en la start-up. Ales­ho­res van veure que rebien tres vega­des més de can­di­da­tu­res amb vídeos que quan bus­ca­ven per­so­nal a través d’una pla­ta­forma con­ven­ci­o­nal d’empre­ses tem­po­rals que els faci­li­ta­ven can­di­dats.

Els tres com­panys de feina van fer un cop de cap i van rein­ven­tar-se sense tenir idea de tec­no­lo­gia i sense saber com es fa una pla­ta­forma com la que han creat. “Ho hem après tot sobre la marxa. Vam dis­se­nyar com ho volíem, però ens ho han fet”, explica Fernàndez, que reco­neix que no hau­ria estat pos­si­ble sense el suport del men­tor del pro­jecte, David Tomàs, expert en màrque­ting i tec­no­lo­gia, que els asses­sora en tot el procés. Siiwork s’ha estre­nat en el món de la res­tau­ració, però la intenció és anar-se obrint al sec­tor de l’oci edu­ca­tiu i del comerç.

La difi­cul­tat més gran amb què s’han tro­bat en la posada en marxa de l’apli­cació és acon­se­guir que tant els can­di­dats com les empre­ses “per­din la por” davant la càmera per expli­car breu­ment els seus objec­tius labo­rals. Això els obliga a fer “feina a peu de car­rer” per ense­nyar com poden omplir aquests 50 segons per pre­sen­tar-se en públic. “Ni els més joves que estan tot el dia pujant vídeos a Tik Tok s’atre­vei­xen a ser ells matei­xos quan es tracta de bus­car feina, perquè ho con­si­de­ren massa seriós”, diu con­tra­ri­ada Susanna Fernández sobre aques­tes reticències a “per­dre la ver­go­nya” per mos­trar-se en públic. Només hau­rien de seguir els con­sells que llan­cen des de la mateixa pla­ta­forma: “Con­nexió, valor i seny.”

50
segons
tenen l’empresari i el treballador, respectivament, per fer la presentació de l’oferta de feina i per exposar les seves qualitats i expectatives per treballar.
15
dies
triguen quan s’encarreguen de fer el servei de selecció quan són molts candidats.
35
euros
paga l’empresa que accepta algun dels vídeos dels candidats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.