Política

Alemanya

L’Est normalitza els ultres

El tallafoc contra la ultradreta frenarà l’accés al poder del radical Höcke mentre avança un nou vot extremista a l’esquerra

El govern de Scholz s’afebleix immers en les crisis internes mentre els conservadors de la CDU prenen força als poders regionals

La victòria d’AfD a Turíngia i el segon lloc a Saxònia mostren el desencís envers els partits tradicionals

Qui tornés ahir, 2 de setem­bre, a la feina, al bar o a la botiga després de les vacan­ces, pot­ser es va sor­pren­dre una mica de l’enre­nou mediàtic per un land ale­many ano­me­nat Turíngia, de cop pre­sent en totes les por­ta­des, en paper i en for­mat digi­tal. Hi tro­ba­ria una foto d’un home ros, d’ulls blaus, amb els braços enlaire i titu­lars adver­tint d’un immi­nent ter­ratrèmol ultra­dretà a Ale­ma­nya, el país d’on Adolf Hit­ler va enviar la resta del món a una mons­tru­o­si­tat sense pre­ce­dents, ano­me­nada nazisme.

Si havia des­con­nec­tat prou bé durant les vacan­ces, pot­ser de pas­sada s’havia assa­ben­tat que els últims dies d’agost el ter­ro­risme islàmic havia tor­nat a sac­se­jar Ale­ma­nya. Hi va haver tres morts a Solin­gen, a l’oest d’Ale­ma­nya. L’autor de l’atemp­tat va ser un sirià d’Estat d’Islàmic. Un fac­tor més a favor del vot ultra con­tra la migració i l’aco­llida de refu­gi­ats.

L’home ros, d’ulls blaus i braços enlaire va ser diu­menge el gua­nya­dor de les elec­ci­ons regi­o­nals a Turíngia, a l’est del país. Es diu Björn Höcke, té 52 anys i encapçala el cor­rent més radi­cal i pro­per al neo­na­zisme d’Alter­na­tiva per a Ale­ma­nya (AfD), un par­tit aïllat per la resta de les ultra­dre­tes euro­pees, tant el par­tit de la ita­li­ana Gior­gia Meloni com el de la fran­cesa Marine Le Pen i el de l’hon­garès Vik­tor Orbán. Fins i tot per a la família dels radi­cals euro­peus, AfD és un par­tit tòxic. Que dins d’aquest par­tit hi hagi un líder espe­ci­al­ment tòxic i, a més, que sigui el pri­mer a col·locar-se com a força més votada en un Par­la­ment regi­o­nal és per espan­tar-se.

Höcke ha posat al bell mig del mapa mediàtic actual Turíngia, un land amb 1,7 mili­ons d’elec­tors en una Ale­ma­nya amb 62 mili­ons de per­so­nes amb dret a vot. Ja ho havia fet el 2020, quan va acon­se­guir que la CDU d’Angela Merkel fes causa comuna amb AfD en l’elecció com a pri­mer minis­tre del land del libe­ral Tho­mas Kem­me­rich. Va durar pocs dies en el càrrec, perquè Merkel va fer tirar enrere la votació. Per pri­mer cop des de l’apa­rició d’AfD, s’havia tren­cat el cordó sani­tari a la ultra­dreta.

Ara Turíngia ha tor­nat a la pri­mera plana, també a través de Höcke, que hi va obte­nir el 32,8% dels vots en les elec­ci­ons regi­o­nals de diu­menge. Al land veí, Saxònia, AfD va estar a punt d’arro­do­nir la victòria ultra amb un 30,6%, un punt i mig per sota de la CDU.

Al marge de l’èxit del més radi­cal entre la ultra­dreta par­la­mentària ale­ma­nya, la pre­gunta que cir­cu­lava ahir era què en farà, d’aquest tri­omf. La resta dels par­tits man­te­nen el talla­foc a AfD. La CDU ni es plan­teja un acos­ta­ment, perquè posa­ria en perill la seva actual situ­ació pri­vi­le­gi­ada. Va ser la pri­mera força en les euro­pees i pot espe­rar tran­quil·lament les gene­rals del setem­bre del 2025, men­tre que la coa­lició del soci­al­demòcrata Olaf Scholz s’afe­bleix entre pica­ba­ra­lles dels seus dos socis, verds i libe­rals.

No se sap qui aca­barà gover­nant a Turíngia. Caldrà una coa­lició entre con­ser­va­dors i esquer­res, que pro­ba­ble­ment inclo­gui el nou popu­lisme esquerrà prorús de Sahra Wagenk­necht. A Saxònia també es bus­quen pac­tes con­tra natura sem­blants sota lide­ratge con­ser­va­dor.

Höcke con­ti­nuarà com una mas­cota cap­ta­dora de vots per a AfD, sense pos­si­bi­li­tats al poder. És massa radi­cal, fins i tot per al seu par­tit, que l’exhi­beix com una victòria regi­o­nal, però no el vol a Berlín.

Ell també diu que el seu lloc és a Turíngia. Va ser un land fetitxe per al nazisme. El par­tit de Hit­ler, NSDAP, va acon­se­guir-hi per pri­mer cop un lloc com a soci en un govern regi­o­nal, el 1929. S’iden­ti­fica, a més, amb la ciu­tat de Wei­mar, on s’acu­mu­len un munt de cases museu dels grans clàssics, com els poe­tes Goethe i Schi­ller i el com­po­si­tor Liszt, però també l’escola del movi­ment avant­guar­dista Bau­haus, que va haver de mar­xar per­se­guida pel nazisme.

Hi ha molt de sim­bo­lisme històric en aquest petit land i a Wei­mar, que va donar nom, a més, a la república d’entre­guer­res, un expe­ri­ment democràtic que va enfon­sar-se defi­ni­ti­va­ment amb l’arri­bada al poder de Hit­ler, el 1933.

El talla­foc fun­ci­ona per volun­tat política, però també con­trasta amb la rea­li­tat dels ciu­ta­dans. El mis­satge d’aques­tes elec­ci­ons ha estat clar: l’Est s’ha pro­nun­ciat a favor de dos extre­mis­mes, el d’AfD i el de la nova esquerra de Wagenk­necht. Hi ha un vot de pro­testa con­tra els par­tits dits esta­blerts, sobre­tot els soci­al­demòcra­tes de Scholz i els seus socis verds i libe­rals.

El par­tit de Wagenk­necht es va fun­dar fa dos mesos i ha pujat com l’escuma, amb posi­ci­ons molt dures en matèria de migració i de rebuig als sub­mi­nis­tra­ments d’armes a Ucraïna. En aques­tes dues qüesti­ons no hi ha grans diferències res­pecte a la ultra­dreta. Els par­tits esta­blerts poden aïllar AfD, però no podran igno­rar que la suma dels dos radi­ca­lis­mes, el dretà i l’esquerrà, repre­senta gai­rebé un 50% de la població de l’Est.

La pro­pera prova de foc serà a Bran­den­burg, l’estat de l’Est que envolta Berlín, on es fan elec­ci­ons regi­o­nals el 22 de setem­bre, amb AfD com a pri­mera força en intenció de vot.

32,8
per cent
dels vots va obtenir Björn Höcke en les eleccions regionals de Turíngia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.