Política

Rússia

Putin desafia l’ordre de detenció del TPI amb una visita a Mongòlia

El president rus és rebut amb honors pel seu homòleg mongol, Ukhnaa Khurelsukh

El Tribunal Penal Internacional ha recordat a les autoritats del país asiàtic que tenen l’obligació d’arrestar el mandatari

El pre­si­dent de Rússia, Vladímir Putin, ha estat rebut amb honors aquest dimarts a Mongòlia, en la seva pri­mera visita a un país mem­bre del Tri­bu­nal Penal Inter­na­ci­o­nal (TPI) d’ençà que l’orga­nisme mul­ti­la­te­ral dictés l’any pas­sat una ordre de detenció con­tra el man­da­tari rus per pre­sump­tes crims de guerra a Ucraïna.

Putin s’ha tro­bat avui amb el pre­si­dent del país asiàtic, Ukh­naa Khu­rel­sukh, coin­ci­dint amb la com­me­mo­ració del 85è ani­ver­sari de la bata­lla del rio Khalkh, en què les for­ces mon­go­les i soviètiques van der­ro­tar les del Japó impe­rial. Khu­rel­sukh ha agraït a Putin la seva visita i aquest ha con­vi­dat el seu homòleg mon­gol a par­ti­ci­par en les cele­bra­ci­ons pels vui­tanta anys de la victòria sobre l’Ale­ma­nya nazi, el pro­per 9 de maig.

La visita, que ha ser­vit per revi­sar les rela­ci­ons bila­te­rals i estu­diar mane­res de millo­rar la coo­pe­ració en diver­sos àmbits, espe­ci­al­ment l’econòmic, suposa un des­a­fi­a­ment a l’ordre d’arrest del TPI. El tri­bu­nal de La Haia ha recor­dat a Ulan Bator que Mongòlia té, com a país sig­nant de l’Esta­tut de Roma –el trac­tat fun­da­ci­o­nal del TPI–, l’obli­gació d’actuar con­tra els indi­vi­dus con­tra els quals exis­teix una ordre de detenció del tri­bu­nal si entren al seu ter­ri­tori. Però a la pràctica, els Estat mem­bres poden estar exemp­tes de rea­lit­zar les deten­ci­ons si fer-ho entra en con­flicte amb cer­tes obli­ga­ci­ons del trac­tat o amb la immu­ni­tat diplomàtica.

Si Mongòlia no fa res, el tri­bu­nal podria reme­tre el cas a l’Assem­blea dels Estats Part. No obs­tant, les even­tu­als con­seqüències de l’incom­pli­ment es limi­ta­rien a una amo­nes­tació verba. El TPI també podria ele­var el cas al Con­sell de Segu­re­tat de les Naci­ons Uni­des, cosa que impli­ca­ria con­seqüències des del punt de vista jurídic, diplomàtic i de repu­tació. Però cal recor­dar que Rússia té dret de veto en aquest orga­nisme.

El Krem­lin ja va dir la set­mana pas­sada que no li li feia por que Putin fos detin­gut a Mongòlia. “No estem pre­o­cu­pats (...) Tenim un magnífic diàleg amb els nos­tres amics de Mongòlia”, va afir­mar el por­ta­veu de la pre­sidència russa, Dmi­tri Peskov. Les rela­ci­ons diplomàtiques entre Mongòlia i Rússia es remun­ten al 1921, amb ambai­xa­des esta­bler­tes a Ulán Bator i Mos­cou des del 1922, cosa que subrat­lla la con­nexió entre tots dos països, ara reno­vada en un con­text de crei­xents ten­si­ons inter­na­ci­o­nals.

Ucraïna demana una res­posta enèrgica

El pre­si­dent de la Comissió d’Afers Exte­ri­ors del Par­la­ment ucraïnès, Olek­sandr Merezhko, ha dema­nat a la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal que reac­ci­oni amb duresa con­tra la deso­bediència de Mongòlia al TPI per evi­tar que aquesta “pro­vo­cació” esta­bleixi un pre­ce­dent. Això és un cop dur per a la repu­tació del TPI i de tot el sis­tema de dret inter­na­ci­o­nal”, ha adver­tit Merezhko.

La Unió Euro­pea (UE) també ha lamen­tat que Mongòlia, “no hagi com­plert amb les seves obli­ga­ci­ons per exe­cu­tar l’ordre d’arrest” del TPI con­tra Putin pel seu paper en la depor­tació de milers de nens ucraïnesos. La UE ha rei­te­rat el seu “ple suport” a la inves­ti­gació de la fis­ca­lia del tri­bu­nal de La Haia i als “esforços per garan­tir una com­pleta ren­dició de comp­tes pels crims de guerra i altres crims més greus en relació amb la guerra d’agressió de Rússia con­tra Ucraïna”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.