Política

turquia

Turquia confirma el seu interès a formar part del grup BRICS de Rússia i la Xina

La UE adverteix Erdogan que els dos grups són molt diferents i que els candidats a la Unió Europea han de donar suport als seus valors

Turquia ha confirmat aquest dimarts el seu interès per formar part del grup BRICS, liderat per Rússia i la Xina, i ha indicat que ja ha obert un procés en aquest sentit el resultat del qual s’anunciarà quan s’hagi concretat.

“El nostre president ha expressat en nombroses ocasions que volem ser membre dels BRICS. En aquest assumpte, la nostra sol·licitud està oberta, hi ha un procés. Però no hi ha cap avanç concret en això”, ha assegurat davant els mitjans Ömer Çelik, vicepresident i portaveu de l’AKP, el partit del president turc, Recep Tayyip Erdogan.

“Si hi hagués un avanç concret respecte a ser membre dels BRICS, compartiríem aquesta informació amb vostès”, ha assenyalat l’alt càrrec.

El govern rus ha anunciat que Erdogan participarà en la cimera que celebren els BRICS, fundat per Rússia, la Xina, l’Índia, el Brasil i Sud-àfrica, a la fi d’octubre.

Un estret aliat d’Ankara, l’Azerbaidjan, ja va sol·licitar oficialment a l’agost l’entrada en el grup, que està integrat també per Egipte, Etiòpia, l’Iran, l’Aràbia Saudita i la Unió dels Emirats Àrabs.

Moscou ja va confirmar ahir que Turquia ha mostrat el seu interès a formar part d’aquest grup.

Erdogan ja havia anunciat el juliol de 2018, després de tornar d’una conferència dels BRICS a Johannesburg, que havia expressat als líders del grup el desig que acceptessin a Turquia.

Des de llavors, s’ha esmentat a Turquia com un possible candidat a l’adhesió, encara que sense concretar-se una postura oficial sobre aquest tema.

Erdogan també ha airejat reiteradament la idea de buscar un ingrés en el Grup de Cooperació de Shanghai i el dissabte passat ho va reiterar, encara que subratllant que això no els allunyaria de la Unió Europea.

“Turquia pot ser un país que manté relacions al mateix temps amb Orient i Occident. No estem obligats a triar entre la Unió Europea i el Grup de Cooperació de Shanghai, com diuen alguns. Al contrari, desenvoluparem les nostres relacions amb els uns i els altres per a benefici de tots”, ha manifestat el president.

Per la seva part, la Unió Europea, a la filiació de la qual Turquia és candidata, ha advertit avui que els dos grups són molt diferents. “Turquia és un país com qualsevol altre que té dret a decidir el que més li convé a l’hora de configurar les seves aliances o la seva cooperació”, ha indicat el portaveu d’Exteriors de la UE Peter Stano.

Stano ha dit que els BRICS i la UE “són organitzacions completament diferents en objectius, estructura, organització o regles” i ha afegit que Brussel·les espera que els països candidats “donin suport als valors de la Unió ferma i inequívocament”, respectin els seus acords comercials i s’alineïn amb la Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.