Política

turquia

Turquia confirma el seu interès a formar part del grup BRICS de Rússia i la Xina

La UE adverteix Erdogan que els dos grups són molt diferents i que els candidats a la Unió Europea han de donar suport als seus valors

Tur­quia ha con­fir­mat aquest dimarts el seu interès per for­mar part del grup BRICS, lide­rat per Rússia i la Xina, i ha indi­cat que ja ha obert un procés en aquest sen­tit el resul­tat del qual s’anun­ciarà quan s’hagi con­cre­tat.

“El nos­tre pre­si­dent ha expres­sat en nom­bro­ses oca­si­ons que volem ser mem­bre dels BRICS. En aquest assumpte, la nos­tra sol·lici­tud està oberta, hi ha un procés. Però no hi ha cap avanç con­cret en això”, ha asse­gu­rat davant els mit­jans Ömer Çelik, vice­pre­si­dent i por­ta­veu de l’AKP, el par­tit del pre­si­dent turc, Recep Tayyip Erdo­gan.

“Si hi hagués un avanç con­cret res­pecte a ser mem­bre dels BRICS, com­par­tiríem aquesta infor­mació amb vostès”, ha asse­nya­lat l’alt càrrec.

El govern rus ha anun­ciat que Erdo­gan par­ti­ci­parà en la cimera que cele­bren els BRICS, fun­dat per Rússia, la Xina, l’Índia, el Bra­sil i Sud-àfrica, a la fi d’octu­bre.

Un estret aliat d’Ankara, l’Azer­baid­jan, ja va sol·lici­tar ofi­ci­al­ment a l’agost l’entrada en el grup, que està inte­grat també per Egipte, Etiòpia, l’Iran, l’Aràbia Sau­dita i la Unió dels Emi­rats Àrabs.

Mos­cou ja va con­fir­mar ahir que Tur­quia ha mos­trat el seu interès a for­mar part d’aquest grup.

Erdo­gan ja havia anun­ciat el juliol de 2018, després de tor­nar d’una con­ferència dels BRICS a Johan­nes­burg, que havia expres­sat als líders del grup el desig que accep­tes­sin a Tur­quia.

Des de lla­vors, s’ha esmen­tat a Tur­quia com un pos­si­ble can­di­dat a l’adhesió, encara que sense con­cre­tar-se una postura ofi­cial sobre aquest tema.

Erdo­gan també ha aire­jat rei­te­ra­da­ment la idea de bus­car un ingrés en el Grup de Coo­pe­ració de Shang­hai i el dis­sabte pas­sat ho va rei­te­rar, encara que subrat­llant que això no els allu­nya­ria de la Unió Euro­pea.

“Tur­quia pot ser un país que manté rela­ci­ons al mateix temps amb Ori­ent i Occi­dent. No estem obli­gats a triar entre la Unió Euro­pea i el Grup de Coo­pe­ració de Shang­hai, com diuen alguns. Al con­trari, desen­vo­lu­pa­rem les nos­tres rela­ci­ons amb els uns i els altres per a bene­fici de tots”, ha mani­fes­tat el pre­si­dent.

Per la seva part, la Unió Euro­pea, a la fili­ació de la qual Tur­quia és can­di­data, ha adver­tit avui que els dos grups són molt dife­rents. “Tur­quia és un país com qual­se­vol altre que té dret a deci­dir el que més li convé a l’hora de con­fi­gu­rar les seves ali­an­ces o la seva coo­pe­ració”, ha indi­cat el por­ta­veu d’Exte­ri­ors de la UE Peter Stano.

Stano ha dit que els BRICS i la UE “són orga­nit­za­ci­ons com­ple­ta­ment dife­rents en objec­tius, estruc­tura, orga­nit­zació o regles” i ha afe­git que Brus­sel·les espera que els països can­di­dats “donin suport als valors de la Unió ferma i inequívoca­ment”, res­pec­tin els seus acords comer­ci­als i s’alineïn amb la Política Exte­rior i de Segu­re­tat Comuna de la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.