Societat

Vaticà

El papa advoca pel diàleg interreligiós a Indonèsia, el país amb més musulmans

El papa Fran­cesc ha defen­sat aquest dime­cres la con­vivència i el diàleg entre reli­gi­ons enfront de “l’extre­misme i la into­lerància”. El líder catòlic ha ini­ciat avui el pri­mer dia d’agenda ofi­ci­als a Indonèsia amb un dis­curs a les auto­ri­tats al palau pre­si­den­cial de Djakarta, on ha lamen­tat que a molts llocs es des­en­ca­de­nin con­flic­tes com a con­seqüència “del desig into­le­rant de fer pre­val­dre” la pròpia visió del món.

És per això que ha lloat “el res­pecte mutu de les par­ti­cu­la­ri­tats cul­tu­rals, ètni­ques, lingüísti­ques i reli­gi­o­ses específiques de tots els grups humans” d’Indonèsia. “Aquest savi i deli­cat equi­li­bri entre la mul­ti­pli­ci­tat de cul­tu­res, les dife­rents visi­ons ideològiques i les raons que fona­men­ten la uni­tat, ha de ser defen­sat con­ti­nu­a­ment”, ha subrat­llat.

El pre­si­dent d’Indonèsia, Joko Widodo, ha des­ta­cat que la visita del papa llança “un mis­satge molt fort sobre la importància de cele­brar les diferències”. “Les diferències són un regal i la tolerància és el fer­ti­lit­zant per a la uni­tat i la pau com a nació”, ha afir­mat el man­da­tari, que dei­xarà el càrrec el pro­per 20 d’octu­bre. “Gràcies, San­te­dat, per accep­tar la nos­tra invi­tació”, ha afe­git Widodo.

La població catòlica d’Indonèsia, amb uns 8 mili­ons de fidels, suposa només el 3,1% dels 270 mili­ons d’indo­ne­sis, el 89,4% dels quals són musul­mans. No obs­tant, for­men la comu­ni­tat catòlica més nom­brosa d’Àsia rere les Fili­pi­nes i la Xina.

Fran­cesc, que ha asse­gu­rat que l’església catòlica desitja “incre­men­tar el diàleg inter­re­ligiós”, visi­tarà demà dijous la mes­quita d’Istiq­lal, la més gran del sud-est asiàtic –amb capa­ci­tat per a 300.000 per­so­nes–, i que està con­nec­tada a la cate­dral de Djakarta per l’ano­me­nat “túnel de l’amis­tat”. El gran imam d’Istiq­lal, Nasa­rud­din Umar, ha asse­gu­rat avui que estan molt con­tents amb la visita de Fran­cesc i ha promès que els musul­mans duran “una gran cerimònia de ben­vin­guda al pontífex. “No som de majo­ria catòlica, però el papa visita el país amb més musul­mans. I veurà que som un poble molt tole­rant”, ha augu­rat. Els dos diri­gents reli­gi­o­sos sig­na­ran una decla­ració sobre la tolerància reli­gi­osa, com ja va fer Fran­cesc a Abu Dabi amb el gran imam de la uni­ver­si­tat d’Al-Azhar d’Egipte.

En la vigília de la visita a Istiq­lal, el papa s’ha reu­nit amb els bis­bes i altres reli­gi­o­sos del país a la cate­dral de la Mare de Déu de l’Assumpció, situ­ada, com la mes­quita, a la plaça Mer­deka de Djakarta. Fran­cesc ha dema­nat als assis­tents que “no impo­sin o con­tra­po­sin la pròpia fe a la dels altres”. El papa ha dit que anun­ciar l’evan­geli no es tracta d’això sinó de “donar i com­par­tir l’ale­gria de la tro­bada amb Crist, sem­pre amb gran res­pecte i afecte fra­tern per cada per­sona”. “Us con­vida a man­te­nir-vos sem­pre així: oberts i amics de tots, pro­fe­tes de la comunió en un món on, no obs­tant, sem­bla que cada vegada més creix la tendència a divi­dir-se, impo­sar-se i pro­vo­car-se mútua­ment”.

En una tro­bada poste­rior amb joves del movi­ment catòlic Scho­las Ocur­ren­tes, Fran­cesc ha expli­cat que dis­cu­tir “no és dolent” sem­pre que es faci des del diàleg i no l’enfron­ta­ment. “La guerra sem­pre és una der­rota, en canvi, dis­cu­tir entre amics és bo. Ens fa créixer”, ha afe­git.

El pontífex clourà demà a la tarda la seva estada a Indonèsia amb missa mul­ti­tu­dinària a l’estadi de Djakarta abans de viat­jar cap a Papúa Nova Gui­nea, la segona etapa d’una gira per Àsia i Oce­a­nia que també el dura a Timor Ori­en­tal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.