Política

Estat francès

Milers de manifestants protesten contra el “cop de força de Macron

Almenys 26.000 persones es mobilitzen a París contra el nomenament de Barnier i els organitzadors eleven la xifra fins a 300.000 a tot el país

El nou primer ministre continua les consultes per formar govern i es reuneix amb la presidenta de l’Assemblea

Desenes de milers de persones –300.000 segons els convocants– han respost aquest dissabte a la crida dels partits d’esquerres a protestar contra el nomenament del conservador Michel Barnier com a primer ministre.

La mobilització “contra el cop de força” del president Emmanuel Macron, que es va negar a designar com a cap de govern la candidata del Nou Front Popular (NFP), la socialista Lucie Castets, malgrat ser el bloc amb més representació a l’Assemblea Nacional, s’ha organitzat a 150 localitats franceses.

A París, la mobilització ha aplegat almenys 26.000 persones, segons la policia, que ha informat de cinc detencions. Els organitzadors han elevat a 160.000 els assistents a la marxa, que ha arrencat a la plaça de la Bastilla amb la presència del líder de La França Insubmisa (LFI), Jean-Luc Mélenchon, i el del Partit Comunista, Fabien Roussel, entre altres.

Mélenchon ha confirmat que els partits d’esquerres s’han compromès a presentar i votar una moció de censura a Barnier tan bon punt arrenquin les sessions parlamentàries, tot i que això podria ser a l’octubre. El dirigent de l’LFI ha demanat als manifestants que es preparin per a “una batalla llarga” contra la negació de la democràcia que suposa el nomenament d’un primer ministre de la dreta quan l’esquerra va guanyar les eleccions. “No li correspon a ell decidir què és un Govern estable. Hauria d’haver nomenat Lucie Castets, la nostra candidata”. ha dit Mélenchon.

L’NFP, una coalició dels partits d’esquerres i ecologistes, va obtenir 193 dels 577 diputats de l’Assemblea davant els 166 dels macronistes de Junts i els 47 dels Republicans (LR), el partit de Barnier. Com a primer grup del parlament, el bloc d’esquerres reclamava poder formar govern, però Macron va decidir nomenar un conservador. El cap d’Estat va argumentar que l’ultradretà Reagrupament Nacional, el partit de Marine Le Pen i Jordan Bardella, que va ser la tercera força amb 142 escons, havia deixat clar que presentaria una moció de censura contra un eventual govern d’esquerres, però no s’oposaria, d’entrada, a un liderat per un conservador.

Bardella ha reivindicat avui que l’RN és “el primer partit de França” en vots i en diputats i això suposa que “no es pot fer res contra nosaltres o sense la nostra aprovació o censura”. El dirigent ultradretà s’ha felicitat per haver “impedit que l’extrema esquerra es faci amb el poder”. El president de l’RN ha confirmat que no faran cap acció de censura contra Barnier abans de conèixer amb detall el seu programa, però ha avisat que el mantindran “sota vigilància”.

El primer secretari del Partit Socialista (PS), Olivier Faure, ha reaccionat a les paraules de Bardella acusant el president francès de posar-se “sota la tutela” de l’extrema dreta. Faure ha recordat que “Macron i els seus amics podrien haver optat per no censurar [el govern de] l’NFP, deixar-lo govern acceptant compromisos, atès que no tenim la majoria absoluta”. El PS s’ha mantingut relativament al marge de les protestes d’avui, convocades per l’LFI, els comunistes, els ecologistes i organitzacions sindicals i juvenils.

Barnier continua les consultes

Mentrestant, Barnier ha continuat aquest dissabte la seva ronda d’entrevistes i consultes per formar govern. Aquest matí ha rebut la seva antecessora Elisabeth Borne, la macronista que va dirigir el govern durant un any i mig, fins a principis d’aquest d’any. També s’ha reunit amb la presidenta de l’Assemblea Nacional, Yaël Braun-Pivet, igualment del partit de Macron.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.