Ciència

espai

Acaba amb èxit el primer passeig espacial privat de la història

La passejada, en la qual dos dels astronautes han sortit a l’espai de manera consecutiva, ha durat poc més d’una hora

El multimilionari Jared Isaacman i l’enginyera Sarah Gillis, han fet història aquest dijous en convertir-se en els primers astronautes a completar el primer passeig espacial privat de la història en sortir amb èxit de la càpsula Dragon de SpaceX, situada a 700 quilòmetres (435 milles) de la Terra.

“De tornada a casa tenim molta feina que fer, però des d’aquí sembla un món perfecte”, s’ha sentit dir a Isaacman un cop a sortit a l’espai i ha contemplat la Terra des d’aquí a les 6.52 hores de la costa est dels Estats Units (10.52 GMT).

El multimilionari, fundador de la companyia de pagaments per internet Shift4, complia el somni de continuar completant amb èxit la missió Polaris Dawn, la primera de les tres que va comprar a la companyia SpaceX d’Elon Musk en 2022 per al seu Programa Polaris, per una xifra que no s’ha fet pública.

Aquesta és la segona vegada que Isaacman comanda una missió després que el 2021 va participar en l’Inspiration4, la primera completament comercial que va orbitar el planeta, i és la primera en la qual s’assoleix la fita de caminar per l’espai per a una iniciativa privada.

Sarah Gillis, l’enginyera principal d’operacions i oficial metgessa de vol, de 30 anys, també ha marcat una fita després de convertir-se en la primera dona a caminar en una missió privada per l’espai.

Ella i la seva companya de tripulació, la també enginyera de SpaceX Anna Menon, són ja les dues dones que més lluny han viatjat des de la Terra, batent la marca de 621 quilòmetres aconseguida per l’astronauta de NASA Kathryn Sullivan, quan en 1990 va participar en el desplegament del telescopi Hubble.

La missió Polaris Dawn, que es va enlairar el dimarts des de Cap Canaveral (Florida), ja va marcar una altra fita ahir dimecres en superar els 1.400 quilòmetres de distància de la Terra, el viatge tripulat més llunyà des de les missions Apol·lo fa més de 50 anys.

Una vegada que la càpsula Dragon es va col·locar a aquesta distància, va completar les sis òrbites previstes al voltant de la superfície terrestre.

La missió s’ha internat en els anomenats cinturons de radiació de Van Allen, zones amb partícules energètiques atrapades pel camp magnètic terrestre, on duran a terme desenes d’experiments científics.

Preparació

La primera sortida privada a l’espai realitzada per astronautes no pertanyents a una agència espacial governamental s’ha dut a terme després de 40 minuts de preparacions durant els quals han tingut lloc tota classe de proves, entre elles l’ús d’una sola mà per a controlar el moviment del cos o la seguretat del dispositiu de subjecció per als peus.

Després de dur a terme totes aquestes proves, s’ha obert l’obertura de la comporta de la nau i Isaacman ha sortit a l’espai a poc a poc, i amb ell tots els que seguien la seva retransmissió en directe, que ha permès contemplar una vívida i impressionant visió de la Terra.

L’astronauta anava enfundat en un dels vestits que es proven en aquesta missió amb noves millores per a protegir els astronautes enfront de la radiació i l’ambient tèrmic extrem de l’espai.

Passats 10 minuts, el comandant ha tornat a la nau i a les 7.05 hora dels Estats Units (11.05 GMT) ha iniciat la seva sortida l’enginyera Sarah Gillis.

Tots dos han estat en contacte permanent amb la nau durant el seu passeig a través dels passamans i riells afegits a la càpsula per a aquest fi.

Tot i que només ells dos han sortit a l’espai, els quatre membres de la tripulació, entre els quals també es trobava el pilot Scott Poteet, vestien els vestits pressuritzats, ja que la càpsula Dragon no compta amb rescloses d’aire i, per tant, la càpsula íntegrament ha estat despressuritzada abans d’obrir la comporta per a la caminada.

La sortida a l’espai de tots dos astronautes s’ha donat per conclosa amb èxit a les 07.58 hora dels Estats Units (11.58 GMT).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.