Política

corea del Nord

Pyongyang mostra les seves centrifugadores d’urani per primera vegada i Kim demana més unitats

L’Exèrcit nord-coreà va llançar dijous diversos míssils tàctics KN-25

Els mitjans nord-coreans han publicitat aquest divendres per primera vegada les seves instal·lacions per a enriquir urani en informar d’una visita del líder, Kim Jong-un, a l’Institut Nacional de Recerca d’Armes Nuclears en la qual el líder suprem ha demanat construir més centrifugadores per a augmentar l’arsenal atòmic del país.

Imatges publicades per l’agència KCNA mostren a Kim visitant una planta de producció de material fissible per a bombes –sense que s’especifiquessin la data i localització de les instal·lacions– en companyia de Hong Sung-mu, una de les principals figures del programa nuclear nord-coreà, i recorrent una sala en la qual es veu una cascada de centrifugadores de gas.

Durant la visita Kim “va destacar la necessitat d’augmentar encara més el nombre de centrifugadores per a incrementar exponencialment el nombre d’armes nuclears per a l’autodefensa, d’acord amb les línies del Partit per a desenvolupar les forces nuclears”, segons ha explicat KCNA.

Kim, que ha visitat la sala de control de les instal·lacions i ha estat instruït sobre el seu funcionament, “va expressar gran satisfacció en ser informat que l’actual producció de material nuclear (per a bombes) s’està expandint fermament” gràcies a l’ús i desenvolupament de tecnologia nord-coreana.

El líder va ordenar millorar encara més la capacitat de separació de les centrifugadores i impulsar la introducció d’un nou tipus de centrifugadora, el desenvolupament de la qual està en la seva etapa final, segons KCNA.

Fins ara el règim nord-coreà mai havia mostrat públicament cap de les seves instal·lacions per a obtenir urani-235, tot i que havia permès a figures com el científic estatunidenc Siegfried Hecker visitar a principis de la dècada passada un recinte en el Centre de Recerca Nuclear de Yongbyon (uns 100 quilòmetres al nord de Pyongyang) que contenia unes 2.000 centrifugadores de gas.

Nou llançament de míssils

Els mitjans nord-coreans també han publicat avui que el líder va supervisar el dijous el llançament de prova, detectat per Seül i Tòquio, de diversos míssils tàctics del sistema conegut com a KN-25.

Seül i Washington han advertit sobre la possibilitat que Pyongyang opti per dur a terme pròximament proves de gran importància d’armes destrucció massiva, com un test nuclear o el llançament d’un míssil balístic intercontinental (ICBM), de cara a subratllar les postures del règim –que rebutja invitacions al diàleg des de 2019– dirigides a aquell que resulti elegit pròxim president dels EUA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.