Política

àsia

Condemnat a Hong Kong a 14 mesos de presó per dur una samarreta amb un lema “sediciós”

El jutge argumenta la condemna al·legant que l’acusat pretenia revifar les idees originals de les protestes de 2019

Un tribunal de Hong Kong ha condemnat aquest dijous a catorze mesos de presó un home acusat de cometre actes de “sedició” per dur una samarreta amb un lema considerat independentista, informen les agències. Aquesta és la primera condemna de presó dictada per la justícia de la ciutat en virtut de la nova llei de seguretat nacional local aprovada el març passat per reforçar els càstigs per traïció i sedició.

La norma, també anomenada Article 23, àmplia la llei de seguretat nacional que va imposar el règim de Pequín a Hong Kong el 2020 per esclafar les protestes pro democràcia que van sacsejar l’illa el 2019.

Els opositors al govern proxinès de Hong Kong temien que la nova legislació pogués erosionar encara més les ja molt limitades llibertats civils a la ciutat.

El condemnat, un jove de 27 anys identificat com Chu Kai Poong, va ser detingut en una estació de metro de Hong Kong el 12 de juny passat, aniversari d’una data clau en les protestes de 2019, quan desenes de milers de persones van sortir als carrers de la ciutat a favor de la independència del territori i reclamar més democràcia, informen les agències. En el moment de l’arrest, el jove portava una samarreta en la qual es podia llegir la frase “Alliberem Hong Kong, la revolució dels nostres temps”. També portava una màscara en la qual es llegia “FDNOL”, les inicials d’un altre lema de les protestes de 2019: “Cinc demandes, ni una menys”. Els dos lemes es van sentir amb força durant les mobilitzacions massives de fa cinc anys a Hong Kong que durant mesos van omplir els carrers de manifestants i van ser violentament reprimides. El jutge ha dit que l’acusat “va utilitzar un dia simbòlic per revifar les idees originals de les protestes massives i a vegades violentes de 2019” per destacar la “gravetat” del càrrec de sedició al qual s’enfrontava Chu i del qual es va declarar culpable fa uns dies, segons informacions recollies per la premsa de l’illa. El jutge ha tingut en compte el reconeixement de culpa i ha rebaixat la pena proposava inicialment de 18 mesos de presó a 14.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.