Política

congo

Alliberen 648 reclusos de la presó de Makala

El govern congolès ha posat en marxa un pla per descongestionar els atapeïts centres penitenciaris del país

El ministre de Justícia de la República Democràtica del Congo (RDC), Constant Mutamba, ha anunciat la posada en llibertat de 648 reclusos de la presó de Makala, la més gran del país, entre els quals vuit menors, en el marc dels esforços del govern per descongestionar les presons congoleses, segons ha informat Efe. “Heu de ser models a seguir perquè us estem donant l’oportunitat de recuperar la vostra llibertat. Entre vosaltres, hi ha persones que poden ser útils a la societat. No torneu a cometre els mateixos errors que us van portar aquí”, va dir Mutamba en una cerimònia feta dissabte a la presó de Makala, al sud de la capital, Kinshasa.

Entre els presos que han recuperat la llibertat, hi ha vuit menors d’edat i 73 adults que ja havien complert regularment amb les seves penes.

Durant els últims mesos, les autoritats congoleses han alliberat centenars de persones tant a Makala com en altres presidis del país. Segons els mitjans locals, més de 400 presos van abandonar a la finals de juliol Makala mentre que una trentena van recuperar la llibertat a principis d’agost a la presó central de Kisangani (que estava plena, a més del doble de la seva capacitat original per allotjar unes 500 persones), a la província de Tshopo (centre). A finals d’agost, 120 detinguts més van ser alliberats a la presó de Mbuji-Mayi, a Kasai Oriental (també al centre del país).

L’anunci de dissabte es va produir després de l’intent de fugida de Makala que va tenir lloc la matinada del 2 de setembre passat, en el qual van morir més de 130 persones –algunes per trets de les forces de seguretat i altres per asfíxia i empentes– i almenys 195 dones van ser violades per diversos homes.

Aquesta presó ja va ser escenari el 2017 d’una fugida massiva d’uns 4.500 presos durant l’assalt fet contra el penal per seguidors de la secta Bundu Dia Kongo per alliberar el seu líder, Mwana Nsemi.

La presó de Makala és la més gran de la República Democràtica del Congo i, com moltes altres al país, està superpoblada, ja que acull més de 15.000 presos allotjats en diferents pavellons, tot i tenir una capacitat màxima per a 1.500 persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.