Societat

Societat

El món no fa els deures

Només estan encarrilats el 17% dels objectius de desenvolupament sostenible que l’ONU es va fixar per al 2030

El planeta ha empitjorat globalment l’últim any en nombre de conflictes armats, pobresa extrema i escalfament de la Terra

Els darrers anys, hi ha hagut avenços en matèria d’energies renovables i accés a internet

Els 193 estats membres de l’ONU van acordar, l’agost del 2015, juntament amb entitats de la societat civil i organitzacions no governamentals, una ambiciosa agenda d’objectius de desenvolupament sostenible (ODS) destinats a fixar uns mínims universals d’igualtat, dignitat i desenvolupament respectuosos amb els drets humans i la preservació del medi ambient.

Es tractava d’actualitzar els anomenats objectius de desenvolupament del mil·lenni (ODM), fites marcades per al 2015, amb la vista posada, ara, en l’any 2030. En total, les Nacions Unides van fixar 17 objectius i 169 fites específiques per complir aquest propòsit. Però un informe de l’ONU fet públic el juny passat advertia que, a només sis anys que es compleixi el termini establert, “el progrés global és insuficient, de manera alarmant, ja que només estan encarrilats el 17% dels objectius”.

“El món està suspenent”, va resumir el secretari general de l’ONU, António Guterres, durant la conferència de premsa de presentació de l’informe, en què va advertir que “el fracàs a l’hora de garantir la pau, de fer front al canvi climàtic i de promoure el finançament internacional està perjudicant el desenvolupament” del planeta. “Cal que accelerem les accions per als objectius de desenvolupament sostenible sense perdre temps”, hi va afegir.

Els 17 objectius de desenvolupament sostenible acordats per l’ONU són els següents: la fi de la pobresa, la fam zero, garantir la salut i el benestar de tothom, l’educació inclusiva universal, la igualtat de gènere, l’accés a l’aigua neta, l’energia neta i assequible, el treball digne i el creixement econòmic, la innovació i infraestructures sostenibles, reduir la desigualtat, crear ciutats i comunitats sostenibles, el consum responsable, combatre el canvi climàtic, conservar el medi aquàtic, protegir els ecosistemes terrestres, promoure la pau i la justícia, i enfortir les associacions mundials per a un desenvolupament sostenible.

El darrer any, però, no es va avançar gaire en la consecució d’aquests objectius i es va recular en diverses àrees clau. Segons l’informe, el 2023 hi va haver una escalada en el nombre de conflictes armats i en la quantitat de crisis geopolítiques i es van accelerar els efectes del canvi climàtic. Les xifres són prou eloqüents: un total de 23 milions de persones més van caure en la situació de pobresa extrema; el 2022, més de 100 milions de persones més que el 2019 van patir gana, i l’any passat, es va disparar el nombre de civils morts en conflictes armats. El món va assolir, l’any passat, temperatures rècord que acosten el planeta al temut augment global d’1,5 graus.

En matèria d’igualtat entre els països, el món tampoc avança. El PIB per càpita dels estats més vulnerables creix a la meitat de velocitat que el de les economies més desenvolupades. Les estretors econòmiques s’han vist agreujades per un augment desmesurat del preu dels aliments en el 60% dels països del món el 2022, fet que va provocar molts més casos de fam i d’inseguretat alimentària.

Pel que fa al respecte als drets humans, el document de les Nacions Unides revela les mancances de molts països en igualtat de gènere. En el 55% dels 120 estats analitzats, no hi ha lleis que prohibeixin la discriminació contra les dones.

També és objecte de preocupació el nivell educatiu de la població mundial. Només el 58% dels estudiants del món tenen una bona competència lectora al final de l’ensenyament primari. Pel que fa a l’etapa laboral, tot i el rècord de baix atur del 5% global assolit el 2023, encara és molt difícil tenir una feina digna en moltes societats.

El món també ha fet alguns avenços positius, els darrers anys, com ara els registrats en matèria d’energies renovables, que han augmentat un 8,1% anual els últims cinc exercicis, i l’extensió de l’accés a la connexió a internet. Si el 2015 el 78% de la població tenia accés a una connexió 3G o superior, el percentatge ha augmentat fins al 95%.

L’informe de l’ONU sobre el grau de compliment dels objectius de desenvolupament sostenible va ser analitzat, el juliol passat, durant el Fòrum Polític d’Alt Nivell sobre el Desenvolupament Sostenible (FPAN), patrocinat pel Consell Econòmic i Social (Ecosoc), que es va fer del 8 al 18 de juliol a Nova York. El Fòrum va revisar en profunditat 5 dels 17 objectius: la fi de la pobresa, la fam zero, l’acció pel clima, la pau i la justícia i les aliances mundials. Els participants van posar l’accent en la necessitat de posar fi als conflictes vigents com a eina que té efectes immediats en la reducció de la fam, la pobresa i el combat contra el canvi climàtic. Sense pau, va avisar l’FPAN, no hi pot haver avenços.

La comunitat internacional tindrà una nova oportunitat de debatre els reptes del desenvolupament sostenible en l’Assemblea General de l’ONU d’aquest mes.

55
per cent
dels 120 estats analitzats en l’últim informe de l’ONU sobre els objectius de desenvolupament sostenible no tenen lleis que prohibeixin la discriminació de les dones.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.