Política

Rubén Viñuales

Alcalde de Tarragona (PSC)

“A Ciutadans, no m’hi sentia còmode; em deien «El Rojillo»”

L’alcalde de Tarragona, que governa sota les sigles del PSC després de vuit anys a Cs, preveu pactar amb Junts i En Comú Podem

“És gravíssim que espiïn la funcionària responsable del contracte de la brossa en plena fase de licitació i adjudicació”

ERC està fent un ús molt perillós del tema del contracte de la brossa. No puc entendre el seu motiu En termes generals, Tarragona és una ciutat segura, però hi ha dos focus, a Pere Martell i a Orosi

El desembre del 2020 es va donar de baixa de Ciutadans, després de vuit anys de formar-ne part, i al cap d’un mes es va afiliar al PSC. Rubén Viñuales (Tarragona, 1983) és ara alcalde socialista de Tarragona.

Li ha pesat en algun moment provenir de Ciutadans?
No, però la veritat és que era una rara avis a Ciutadans i recordo que em deien El Rojillo. És un partit que va començar sent socialdemòcrata però va variar i jo ja no m’hi sentia còmode. Ideològicament tenia molts conflictes. El 2020 faig el pas i tinc la possibilitat d’estar en un partit [PSC] que defensa la socialdemocràcia, la igualtat d’oportunitats, la justícia social, que creu en això de l’ascensor social... Jo mateix soc fruit de tot això: soc fill de cambrer i arribo a ser advocat i alcalde de la ciutat. Seria impensable sense les polítiques socialdemòcrates.
Li ho ha retret algú de la seva nova família socialista?
No, al contrari. De fet, alguns ja m’ho deien anys abans, que m’havia equivocat.
Governa en solitari però té en perspectiva formalitzar de manera imminent un pacte de govern amb Junts i/o amb En Comú Podem?
Tarragona necessita estabilitat i tenir 14 vots [ 9 del PSC, 3 de Junts i 2 d’En Comú Podem] ens ajudaria, i sempre és bo tenir un govern transversal. Els dos grups que entenem que ho poden fer molt bé són En Comú Podem i Junts. El problema és que un dels grups no ho veu clar i ens està costant.
És En Comú Podem que no ho veu clar? Per què?
Diuen que prefereixen ajudar des de fora. Ho ha fet en moltes ocasions i ho agraïm, però entenem que ajudar des de dins és una manera molt més pràctica de treballar per la ciutat.
Això frena el pacte amb Junts?
Volem estabilitat. Som la primera força, amb molta diferència respecte a la segona, però en necessitem 14. Amb tot, estem portant la ciutat endavant i vam aconseguir aprovar el pressupost amb 20 vots de 27, per la qual cosa agraeixo públicament a Esquerra Republicana, a En Comú Podem i a Junts els seus vots favorables.
La neteja és un dels grans enrenous, pels problemes amb l’adjudicació del nou contracte de la brossa i pel mateix estat de la ciutat. Per començar, creu que Tarragona està bruta?
És molt millorable la neteja. Per això el primer mes de govern vam modificar el plec perquè no quedés desert [el contracte de la brossa], com li va quedar al govern d’ERC en dues ocasions. Si no fos per això, fa temps que tindríem el nou contracte. Amb un contracte de més de 22 anys i que està en continuïtat de servei des de fa més d’un any, és complicat. ERC hauria d’entomar el mea culpa, perquè va fer uns plecs que van quedar deserts, demanant coses absurdes, fet que es va demostrar quan cap empresa s’hi va presentar. Nosaltres vam treure exigències com ara els camions d’hidrogen i vam incloure-hi millores com ara les illes emergents i d’altres per tal que fos atractiu.
Està dient que el problema ha estat una mala gestió d’ERC?
És obvi. Si haguessin fet uns plecs que no haguessin quedat deserts faria temps que tindríem contracte. Això no treu que nosaltres volem que estigui tot net i amb el contracte nou. Ja ho tenim tot fet. Quan es resolgui l’actual mesura cautelar de suspensió, adjudicarem.
El procés del contracte de la brossa s’ha convertit en una mena de ‘thriller’, amb presumptes espionatges a una funcionària i informacions anònimes enviades a mitjans de comunicació i a grups polítics. Està sortint de mare, aquest tema?
És molt trist veure com, per diners, la gent pot fer coses així. Que espiïn, que facin seguiment a la funcionària responsable del contracte en plena fase d’adjudicació i licitació és gravíssim. I per què passa amb aquest contracte i no passa amb un altre? Perquè és el més gran, de 233 milions. Ni que fos per un cèntim, que arribi un sobre anònim amb seguiments a una funcionària és greu.
Tenen sospites sobre l’autoria d’aquest espionatge?
La meva feina no és sospitar. Això s’ha d’instruir i investigar al jutjat. Nosaltres ens personarem com a acusació particular i ja hem pagat la defensa de la funcionària. Tot plegat és gravíssim i no es pot consentir.
Segons el digital Porta Enrere, l’espionatge al mòbil de la tècnica s’hauria produït durant una reunió al seu despatx d’alcaldia. Com ho explica?
L’explicació l’haurà de donar aquest senyor per publicar aquesta barbaritat. No sé com es pot donar credibilitat a una barbaritat d’aquesta alçada.
El grup d’ERC li ha demanat una junta de portaveus extraordinària. Preveuen convocar-la?
Hem convocat un fotimer de juntes pel tema de la brossa. I si cada cop que un bloc publiqui una bajanada li hem de donar audiència convocant una junta de portaveus..., el que hauria de plantejar ERC és quina finalitat persegueixen amb això.
No creu que com a alcalde hauria de donar alguna explicació?
És que ja ho vam fer. Ja vam fer una junta de portaveus en què es va explicar tot i vam donar accés a tota la documentació. Fins i tot els vaig fer arribar la pericial inicial que em van fer del meu mòbil. El problema és que ERC està fent un ús molt perillós d’aquest tema. No puc entendre el seu motiu. I el que més ràbia els fa és que ningú els fa cas.
Aquest és el principal os que s’ha trobat com a alcalde?
El problema principal és tenir una neteja a l’alçada que es mereix Tarragona. Però per mi un dels problemes més seriosos és que, quan vam entrar a l’Ajuntament, faltaven 14 milions d’euros per quadrar comptes. Allò sí que va ser dur.
Ara estem millor?
Molt millor. Ara podem quadrar comptes i gestionar en pro d’uns serveis de qualitat.
La inseguretat és un altre dels cavalls de batalla. Què pensa fer per solucionar-ho?
En termes generals, Tarragona és una ciutat segura i les ràtios de delinqüència són bones. És cert que hi ha dos focus: el carrer Pere Martell –per temes incívics– i el carrer Orosi. He fet reunions amb els veïns per explicar-los com ha anat el pla d’acció que hem fet a Orosi, on hem passat de 77 actuacions fetes en tot el 2023 a les 147 que hem fet enguany. Unitats de dron, presència policial constant... I, sobre els supermercats 24 hores, hem fet inspeccions i alguns venen alcohol fora d’horari. Això genera un cert ambient. És curiós que el carrer Orosi el vam fer nou, i a vegades això pot interrompre l’espiral de degradació. Allà no ha canviat, i això ens preocupa.
Preveuen instal·lar més càmeres de videovigilància?
Sí, ja tenim l’ok per part de Patrimoni per instal·lar les de la part alta i també en posarem més a la part baixa, tot i que no són mesures màgiques.
Una de les seves mesures impopulars ha estat fer de pagament centenars de places d’aparcament a l’entorn de l’hospital Joan XXIII, uns carrers que no estaven saturats i on no hi ha necessitat de rotació comercial. Com ho justifica?
Hi havia cotxes aturats durant dies i dies. Els mateixos veïns deien que moltes vegades no podien aparcar. És cert que després vam modificar a taronja un nombre de places, perquè l’hospital té un pàrquing per a treballadors de 350 places i pròximament s’hi han de fer obres i quedarien sense. La responsabilitat d’un aparcament per als treballadors no és de l’Ajuntament, sinó de la Generalitat, però nosaltres volem que la gent pugui venir a treballar o a visitar els familiars. No oblidem que hi ha més de mil places a un euro el dia en aquell entorn.
Quina nota es posaria i quina autocrítica es faria?
És apassionant ser alcalde i vull continuar treballant. No em poso nota, perquè soc massa crític i em suspendria. I d’autocrítica, que tots hem d’aprendre cada dia i jo no soc diferent de ningú. Estem aprenent aquest meravellós ofici de ser alcalde.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.