Política

àsia

Fins a 21 mesos de presó per a dos experiodistes hongkonguesos per sedició

L’Associació de Periodistes de Hong Kong va denunciar divendres passat un atac sistemàtic i organitzat contra professionals a la ciutat semiautònoma

Dos antics redactors del desaparegut periòdic hongkonés ’Stand News’ han estat condemnats aquest dijous a penes de fins a 21 mesos de presó per “conspirar per a publicar articles sediciosos”, encara que un d’ells ha estat posat en llibertat de manera immediata per problemes de salut.

El tribunal ha dictat sentència gairebé un mes després que Chung Pui-kuen i Lam Shiu-tung al costat de la seva empresa matriu, Best Pencil Limited, fossin declarats culpables.

Es tracta del primer judici en el qual s’acusa professionals dels mitjans de comunicació sota una llei de sedició de l’era colonial des de la transferència de sobirania a la Xina en 1997.

El tribunal ha determinat que el rotatiu, de tall prodemocràtic, va proporcionar “una plataforma per a fomentar l’odi cap a Pequín i les autoritats locals” mitjançant la publicació d’11 reportatges entre juliol de 2020 i desembre de 2021.

El magistrat va fixar 14 mesos com a pena base per a Lam, a la qual va restar tres mesos en considerar que l’acusat va ser redactor cap en funcions durant només dos mesos.

Així mateix, va decidir atorgar una reducció addicional per motius de malaltia, per la qual cosa en haver complert 10 mesos a la presó preventiva, no haurà de passar més temps a la presó.

Mentrestant, Chung ha estat condemnat a 21 mesos a la presó.

La decisió ha generat una forta ona de condemnes per part de la comunitat internacional i organitzacions de drets humans, que adverteixen que aquesta mesura estableix un precedent perillós per al futur del periodisme independent en l’excolònia britànica.

Al març d’enguany va entrar en vigor la nova Ordenança de Salvaguarda de la Seguretat Nacional, o Article 23, que tipifica una sèrie de crims que poden implicar una pena màxima de cadena perpètua, entre ells la traïció, insurrecció o connivència amb forces externes.

La reforma ha generat un intens debat i ha estat objecte de crítiques dels qui preveuen el començament d’una “nova era d’autoritarisme” que podria soscavar el principi d’“un país, dos sistemes” que ha estat fonamental per a l’autonomia i l’estatus especial de la ciutat.

L’Associació de Periodistes de Hong Kong (HKJA) va denunciar divendres passat un atac sistemàtic i organitzat contra periodistes a la ciutat semiautònoma, que ha impactat en almenys 13 mitjans de comunicació, una campanya de fustigació que, segons ells, s’ha manifestat a través d’amenaces i assetjaments.

Segons l’Índex Mundial de Llibertat de Premsa 2023 de Reporters Sense Fronteres (RSF), el territori semiautònom va caure al lloc 140, una brusca caiguda des del lloc 18 que ocupava fa dues dècades.

Des de l’entrada en vigor de la norma centenars d’organitzacions de la societat civil i innombrables activistes han posat fi a les seves activitats o han abandonat la ciutat, inclosos grups polítics, organitzacions no governamentals, sindicats, o defensors dels drets humans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.