Empreses

L’enginyeria Solventa 6 aposta per les hortes solars

L’empresa de Salt especialitzada en energia solar fotovoltaica ja té cinc projectes en desenvolupament

També ha incorporat en la seva estratègia l’expansió per diversos mercats internacionals

L’enginyeria ofereix en els seus projectes una tecnologia per evitar incendis

Solventa 6, enginyeria especialitzada en energia solar amb seu a Salt (Gironès), té molt clar que el seu creixement en l’esdevenidor immediat es fonamentarà en bona part en l’impuls de projectes d’hortes solars, d’unes dimensions que oscil·larien entre els 2 i els 10 MW de potència. Actualment, ja té cinc projectes d’aquesta mena en marxa, en diferents fases de tramitació.

Àlex Barceló, CEO de l’empresa, explica: “El nostre propòsit és trobar terrenys on puguem desenvolupar hortes fotovoltaiques d’unes dimensions raonables, que les facin realment sostenibles.” Solventa 6 va iniciar la seva activitat en aquest segment amb un projecte a Vidreres (Selva), de 4 MW, i en desenvolupa d’altres a Santa Coloma de Farners (Selva), de 5 MW; Vilobí d’Onyar (Selva), de 5 MW, i Viladasens (Gironès), de 4MW.

Solventa 6, que ha esdevingut referent durant els darrers anys en l’autoconsum industrial, i ha participat en la concepció de models de comunitats energètiques privades i mixtes, creu que en els pròxims anys, a banda de potenciar l’autoconsum, seran necessàries altres solucions com ara l’horta solar, amb el benentès, com diu Barceló, que “els grans nuclis urbans tenen unes necessitats d’energia tan elevades que necessiten parcs solars que multipliquen diverses vegades la seva superfície en hectàrees. Val a dir que una coberta fotovoltaica en un immoble de set pisos només n’alimenta un. En el futur immediat caldrà combinar totes les solucions possibles”. És clar que tot dependrà del nivell d’electrificació que puguem assolir en aquests anys decisius: “Si no electrifiquem prou, es fa realment complicat portar els excedents de l’autoconsum a la xarxa.” L’empresa ha participat en projectes de renovables que sumen una potència de 54 MW.

Una mesura interessant que caldria imposar fora, com indica Barceló, és que “en tot projecte industrial fos obligatori l’autoconsum, per tal de reduir les necessitats del territori urbanitzat”. En aquest sentit, un altre eix estratègic del creixement futur de l’enginyeria serà cercar projectes d’una certa volada, com els que ha desenvolupat en una nau logística de la Bisbal del Penedès, de 10 MW de potència; una empresa de mobles de disseny de Tordera (Maresme), de 3 MW, i un escorxador i sala d’especejament de Riudellots de la Selva, de 2,5 MW, entre d’altres. Solventa 6 vol que se la identifiqui pel valor afegit, pel fet de “ser una enginyeria des de l’origen del projecte, no uns simples instal·ladors”, i això vol dir estar sempre a disposició del client per resoldre els problemes tècnics que vagin sorgint: “Un dels problemes que se’ns havien plantejat era quines mesures es podien implementar contra eventuals incendis, atès que les cobertes fotovoltaiques no estan pensades en principi per evitar aquesta mena d’incident.”

Solventa 6 va explorar quines possibilitats tecnològiques es podien trobar, i va localitzar el Sistema d’Apagament Ràpid (RSS) de l’empresa Tigo Energy, un dels grans proveïdors de programari solar i energètic, amb presència en més de 35 països. Solventa 6 ha instal·lat en una nau industrial del grup de logística industrial Mountpark a Illescas (Castella-la Manxa) la primera coberta fotovoltaica equipada amb RSS. Amb una potència de 371 kWp, per executar-la s’han instal·lat 834 mòduls fotovoltaics i 432 sistemes RSS, que permeten una desconnexió ràpida i eficaç dels mòduls fotovoltaics en cas d’emergència. Barceló reconeix que “no són habituals els incendis en instal·lacions fotovoltaiques, però com més va, més cobertes hi ha, amb la qual cosa més incidències podrien ser possibles”. Així mateix, Solventa 6, dins d’aquesta filosofia de projecte “clau en el pany”, cerca la millor solució financera per als seus clients, ja sigui un PPA o finançament tradicional.

El fet que aquest projecte s’ubiqui a Illescas és també un exemple de l’expansió territorial que vol tirar endavant l’empresa de Salt en els pròxims anys. En aquests moments, Solventa 6, que va reobrir la seva delegació a Madrid a principis d’enguany, ja està desenvolupant a la geografia de l’Estat mitja dotzena de projectes. L’aturada que va suposar per al sector fotovoltaic l’anomenat “impost al sol” –una taxa que s’imposava als usuaris d’autoconsum– va provocar que durant un temps Solventa 6 es plantegés cercar clients en els mercats internacionals, i de fet va arribar a dissenyar alguns projectes, que executaven d’altres, a l’àrea de l’Amèrica Central.

Després de centrar-se en el mercat local per tal d’aprofitar l’embranzida que agafava el sector fotovoltaic, l’empresa d’enginyeria s’ha tornat a interessar pels mercats internacionals, i en aquests moments té compromisos a Portugal, el sud de França i Hongria. “Aprofitem clients del mercat local per instal·lar les cobertes de les indústries que tenen a fora”, explica Àlex Barceló. Fundada l’any 2001, Solventa 6 és de fet una enginyeria polivalent que ha desenvolupat una trajectòria prou reconeguda en àmbits com l’arquitectura i els estudis d’impacte ambiental, a més de l’energia renovable, especialment la fotovoltaica, que suposa el 75% d’un volum de negoci de quatre milions d’euros. Ha executat un miler de projectes i té una plantilla de 25 persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.