Política

europa

L’ÖVP ratifica Nehammer com a líder després de la derrota electoral a Àustria

L’encara canceller federal descarta entrar en una coalició amb l’ultradretà Kickl com a cap de govern

El governant Partit Popular austríac (ÖVP) ha confirmat aquest dimarts a l’actual canceller federal, Karl Nehammer, com a cap de la formació, malgrat la dura derrota electoral soferta en les parlamentàries del diumenge passat.

En aquests comicis, en els quals va vèncer l’ultradretà FPÖ amb el 29,2%, l’ÖVP va ser segon, amb un 26,5%, més d’11 punts percentuals menys que en les eleccions de 2019.

Malgrat la històrica sagnia de vots, la pitjor que ha sofert el partit des de 1945, la directiva de l’ÖVP va confirmar Nehammer com a cap de la formació.

Després de la reunió dels responsables del partit, el mandatari conservador va dir davant la premsa que el president federal d’Àustria, el progressista Alexander Van der Bellen, hauria ara d’encarregar al guanyador de les eleccions, el líder ultradretà Herbert Kickl, la formació d’un nou govern.

A més, la FPÖ hauria de presentar en la seva condició de guanyador de les eleccions– a un candidat per a la presidència de la cambra baixa del Parlament, com es fa des de 1945.

“Al meu entendre, és tradició que qui guanyi les eleccions s’encarregui de dirigir les converses exploratòries (per a la formació d’un govern)”, ha declarat Nehammer.

“Amb més del 26%, el resultat va ser bastant millor del que esperàvem”, ha assenyalat el canceller federal en referència a les enquestes durant l’any passat.

La “carrera per recuperar terreny” va ser finalment un èxit parcial, encara que no s’aconseguís el primer lloc, ha matisat Nehammer, qui ara com ara ha descartat entrar en una coalició amb Kickl com a cap de govern.a

En la campanya per als comicis del diumenge, el canceller havia qualificat al líder ultradretà d’un “perill per a la seguretat” d’Àustria, per les seves posicions prorusses, les seves postures euro crítiques i el seu rebuig a fer costat a Ucraïna després de la invasió russa.

Els analistes austríacs consideren que la formació de govern durarà diversos mesos, possiblement fins a Nadal.

Existeixen diverses possibilitats, entre elles, una cooperació entre la FPÖ i l’ÖVP, una coalició entre conservadors i socialdemòcrates o un tripartit entre aquests dos últims amb els liberals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.