Política

Pròxim Orient

Guterres alerta que l’escalada a l’Orient Mitjà s’està convertint en “un infern”

El secretari general de l’ONU condemna “fermament” l’atac de l’Iran contra Israel davant el Consell de Seguretat

El secretari general de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), António Guterres, ha urgit aquest dimecres a aturar el cicle de violència que està duent ràpidament el Pròxim Orient cap a “l’abisme”.

“Els furiosos incendis que fustiguen l’Orient Mitjà s’estan convertint ràpidament en un infern”, ha alertat Guterres a l’inici d’una reunió d’emergència del Consell de Seguretat de l’ONU sobre la situació al Líban. El diplomàtic portuguès ha recordat que fa exactament una setmana ja va advertir al Consell sobre l’escalada a la regió i “des d’aleshores, les coses han anat de mal en molt pitjor”. “És absolutament essencial evitar una guerra total al Líban”, ha emfatitzat.

Guterres ha assenyalat que tant la milícia xiïta libanesa Hezbol·là com l’exèrcit israelià han violat diverses resolucions de l’ONU amb els seus reiterats atacs creuats. El secretari general ha subratllat que “la sobirania i la integritat territorial del Líban han de ser respectades”. I també ha defensat que l’Estat libanès ha de tenir “el control complet de les armes a tot el Líban”, en al·lusió a l’arsenal en mans d’Hezbol·là.

Les declaracions de Guterres arriben l’endemà que Israel iniciés una operació militar terrestre al sud del Líban i que, hores després, l’Iran llancés una onada de gairebé dos-cents míssils contra territori israelià.

En aquest context, ha destacat que els cascos blaus de la missió de pau al Líban es mantenen a les seves posicions i “la bandera de l’ONU continua onejant malgrat la petició d’Israel perquè es reubiquin”. Guterres ha remarcat que “cal garantir la seguretat de tot el personal de les Nacions Unides”.

Condemna explícita

També s’ha referit a l’atac massiu amb míssils que l’Iran va llançar ahir contra Israel, i que –ha recordat– van obligar a buscar refugi a “milions de persones” a tot el país i “als territoris palestins ocupats”. Guterres ha “condemnat fermament” aquesta acció que, segons ell, “no fa res en favor de la causa del poble palestí o per reduir el seu patiment”.

Aquestes paraules arriben després que el govern d’Israel ha decidit avui declarar Guterres persona non grata i prohibir-li l’entrada al país perquè considera que no ahir no va condemnar de manera l’atac iranià. Després de l’incident, el portuguès va publicar un missatge a la xarxa social X on va condemnar “l’extensió del conflicte de l’Orient Mitjà amb una escalada rere l’altra” i va insistir que “això ha d’aturar-se”, però sense fer una referència explícita al llançament de projectils iranians.

Avui ha insistit davant el Consell General que “ja és l’hora d’aturar el repugnant cicle d’escalada rere escalada que està duent el poble del Pròxim Orient cap a l’abisme” i ha lamentat que “cada escalada serveix de pretext per a la següent”. A més, ha indicat que no es pot perdre de vista “l’enorme saldo que aquest conflicte emergent està costant als civils” ni apartar la mirada “de les violacions sistemàtiques del dret humanitari internacional”. “Aquest cicle letal de violència d’ull per ull i dent per dent s’ha d’acabar. El temps s’acaba”, ha reblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.