Medi ambient

Canvi Climàtic

La Terra s’encamina a un escalfament de 2,7 ºC a finals de segle

Un article de la revista científica BioSciencie alerta d’una alteració climàtica brusca d’una magnitud mai vista per la humanitat

El passat setembre va ser el segon més càlid documentat fins ara a nivell global

“Estem a la vora d’una catàstrofe climàtic irreversible”. Aquesta és la conclusió de l’edició de 2024 de l’Informe sobre l’estat del clima publicat aquest dimarts a la revista científica BioScience, amb el títol Temps perillosos al planeta Terra .

Els autors de l’estudi, un equip internacional de científics liderats per William J. Ripple i Christopher Wolf, de la Universitat Estatal d’Oregon, als Estats Units, alerten de l’empitjorament fins a extrems “preocupants” de 25 dels 35 indicadors clau per valorar l’estat de salut del planeta.

L’article destaca que la temperatura mitjana de la superfície terrestre ja va batre màxims l’any passat i que aquest 2024 va en camí de superar-los. En aquest sentit, assenyala que els tres dies més càlids mai registrats han estat aquest juliol. Segons l’informe, si es manté l’actual tendència d’emissions, “podem superar regularment els actuals rècords de temperatures en els propers anys”. Els científics adverteixen que, si no hi ha canvis dràstics, la Terra s’encamina a un escalfament de 2,7 ºC de la temperatura respecte dels nivells preindustrials al final d’aquest segle.

En paral·lel, les altes temperatures han accelerat l’acidificació dels oceans i la reducció a mínims històrics de les masses de gel de Groenlàndia o l’Antàrtida, així com el gruix de les glaceres. La pèrdua de massa forestal arreu del món ha estat de 28,3% milions d’hectàrees el 2023, un 24% més que el 2022, cosa que contribueix a l’augment del diòxid de carboni a l’atmosfera. També suma emissions de gasos, en particular de metà, l’increment de la ramaderia, a un ritme de 170.000 caps de bestiar més.

Els científics lamenten que malgrat les prediccions encertades sobre els perills imminents del canvi climàtic provocat que des de fa dècades han fet nombrosos científics, “encara anem en la direcció equivocada” i les emissions de combustibles fòssils han augmentat fins a un màxim històric de l’1,5% el 2023, amb un increment de l’1,6% del carbó i del 2,5% del petroli. “No estem aconseguint evitar impactes greus, i ara només podem esperar limitar l’abast dels danys”, avisen.

L’informe vaticina que a mesura que a mesura els impactes climàtics augmentin, provocaran “escenes de desastres sense precedents arreu del món i patiment humà i no humà”. “Ens trobem enmig d’una brusca alteració climàtica, una situació terrible mai abans viscuda als annals de l’existència humana”, sentencia l’escrit. Els autors conclouen que “el futur de la humanitat penja d’un fil” i només a través d’“una acció decisiva es podrà preservar el món natural, evitar un profund patiment humà i garantir que les generacions futures heretin el món habitable que mereixen”.

El setembre més càlid

El passat mes de setembre ha estat el segon més càlid documentat a nivell global d’ençà que es tenen registres, només per darrere del mateix període de 2023.

La temperatura mitjana de l’aire en superfície ha estat de 16,17°C, el que suposa un augment de 0,73°C respecte la mitjana entre 1991 i 2020, ha informat aquest dimarts el servei Copernicus, el component de vigilància del clima del programa espacial europeu. Si es compara amb el període preindustrial (1850-1900), l’augment s’eleva a 1,54 ºC.

La temperatura mitjana dels últims dotze mesos, de l’octubre de 2023 al setembre de 2024, també ha estat la segona més alta en un any, amb 0,74 ºC per damunt de la mitjana de 1991 a 2020 i 1,62ºC sobre el període preindustrial.

Si només es tenen en compte els primers nou mesos d’aquest 2024, la temperatura ha batut el rècord absolut superant per 0,19 ºC el mateix període de 2023, i en 0,71 ºC la dels anys entre 1991 i 2020.

És per això que, si les temperatures no es moderen en els tres darrers mesos de l’any, el 2024 encara es podria erigir com el més càlid de la història.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.