Societat

societat

Els supervivents d’Hiroshima i Nagasaki guanyen el Nobel de la Pau 2024

El guardó reconeix la lluita del moviment japonès Nihon Hidankyo per un món lliure d’armes nuclears

L’organització japonesa Nihon Hidankyo, creada per supervivents de les bombes atòmiques de Hiroshima i Nagasaki, també coneguts com a hibakusha, ha rebut aquest divendres el Premi Nobel de la Pau 2024.

El comitè noruec del Nobel ha optat per no guardonar cap candidat vinculat directament amb el conflicte a Ucraïna o a l’Orient Mitjà i evitar així la polèmica. En temps convulsos com els actuals s’ha decantat per una opció que serveix per enviar un missatge global. Ha reconegut els esforços de Nihon Hidankyo per aconseguir un món lliure d’armes nuclears i per demostrar, “a través del seu testimoni, que les armes nuclears no han de tornar a ser utilitzades mai més”.

L’organització Nihon Hidankyo, que agrupa els supervivents de les bombes atòmiques llançades pels EUA l’agost de 1945 sobre Hiroshima i Nagasaski, va ser fundada el 1956 i treballa incansablement per conscienciar la humanitat sobre les catastròfiques conseqüències de les armes nuclears. Amb el pas del temps, es va desenvolupar una norma internacional que estigmatitza l’ús d’aquestes armes com a moralment inacceptable, coneguda com a “tabú nuclear”.

El comitè noruec ha destacat que tot i que fa gairebé vuitanta anys que no s’ha fet servir cap arma nuclear en una guerra, el perill d’aquest tipus d’armament torna a ser una amenaça real per a la humanitat: “Els extraordinaris esforços fets per Nihon Hidankyo han contribuït en gran manera a la instauració del tabú nuclear. Per això, resulta alarmant que actualment aquest tabú contra l’ús d’armes nuclears es trobi sota pressió”.

“Les potències nuclears estan modernitzant i millorant els seus arsenals; nus països sembla que estan preparant-se per a l’adquisició d’armes nuclears; i s’estan fent amenaces d’usar armes nuclears en guerres en curs. En aquest moment de la història de la humanitat, és crucial recordar que les armes nuclears: són les més destructives que el món mai ha vist”, ha destacat el comitè .

L’any que ve es compliran vuitanta anys del llançament del llançament de les dues bombes atòmiques nord-americanes sobre les ciutats japoneses d’Hiroshima i Nagasaki, l’agost de 1945, que van matar a unes 120.000 persones. A més, milers de persones més van morir per les cremades i les lesions causades per la radicació en els mesos i anys posteriors.

El 1956, les associacions locals de supervivents juntament amb les víctimes de les proves d’armes nuclears en el Pacífic, van formar la Confederació Japonesa d’Organitzacions d’Afectats per les Bombes A i H. Aquest és el nom amb el qual es va anomenar en japonès a Nihon Hidankyo i que s’ha acabat convertint en la més gran i influent organització d’hibakushes del Japó.

Un missatge global

El director de l’Institut Català Internacional per la Pau (CIP), Kristian Herbolzheimer, ha qualificat d’estratègicament molt encertada la decisió del comitè noruec, perquè amb el reconeixement a aquesta organització japonesa envia un missatge global a les principals potències que desenvolupen armament nuclear i que han amenaçat amb l’ús d’aquestes armes.

“El Premi Nobel de la Pau 2024 no es fixa en una regió concreta, com pot ser la guerra a Gaza o la invasió d’Ucraïna, sinó que davant la perillosa escalda militar global el guardó vol ser un toc d’atenció per a la comunitat internacional, un missatge cap a Israel, Iran, Rússia i també els Estats Units”, ha dit Herbolzheimer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.