Opinió

Informació especial

Nova cotització de solidaritat

Es tracta d’una solució temporal o suposa un risc per a la competitivitat?

S’ha d’invertir en formació. És imprescindible tant la formació bàsica com la formació professional

El gener vinent entrarà en vigor l’arti­cle 19 bis de la llei gene­ral de la Segu­re­tat Social (LGSS), que regula el que es coneix com la “cotit­zació addi­ci­o­nal de soli­da­ri­tat”.

Aquesta mesura con­sis­teix en una cotit­zació addi­ci­o­nal, que s’apli­carà de manera gra­dual, per a aque­lles per­so­nes tre­ba­lla­do­res que tenen un salari per sobre de la base màxima de cotit­zació, amb uns tipus impo­si­tius que van del 5,5% fins al 7% en diver­sos trams.

Aquesta nova impo­sició a la cotit­zació, jun­ta­ment amb la imple­men­tació del MEI (meca­nisme d’equi­tat inter­ge­ne­ra­ci­o­nal), que recor­dem que supo­sarà una pujada del cost de totes les cotit­za­ci­ons de l’1,2%, i l’aug­ment de les cotit­za­ci­ons dels autònoms, es jus­ti­fi­quen amb la neces­si­tat de crear un sis­tema capaç d’absor­bir les jubi­la­ci­ons de la gene­ració del baby boom.

Aquesta nova cotit­zació anirà des­ti­nada ínte­gra­ment a nodrir el Fons de Reserva i no com­por­tarà cap con­tra­par­tida per a les per­so­nes que l’hagin de sufra­gar, ja que no reper­cu­tirà en la millora de cap de les pres­ta­ci­ons o pen­si­ons que hagin de per­ce­bre.

Així doncs, una vegada més, l’Estat ha legis­lat a còpia d’aug­men­tar els cos­tos de les empre­ses i dels tre­ba­lla­dors. En aquest sen­tit, la mesura és una arma de doble tall, ja que, per una banda, és evi­dent que el Fons de Reserva tindrà un aug­ment sig­ni­fi­ca­tiu d’injecció de capi­tal, però, per l’altra, com afec­tarà això el mer­cat de tre­ball espa­nyol?

La mesura farà que els sec­tors en què els sala­ris són més ele­vats, com ara les empre­ses tec­nològiques, i totes aque­lles empre­ses amb un alt nivell de qua­li­fi­cació per­din com­pe­ti­ti­vi­tat a l’hora d’atreure capi­tal humà. Això serà així perquè, per una banda, el cost social directe serà més ele­vat i, per l’altra, perquè la per­sona tre­ba­lla­dora també supor­tarà cotit­za­ci­ons supe­ri­ors a les actu­als.

Aquest canvi no farà que el sis­tema de pen­si­ons sigui sos­te­ni­ble, sinó que és un pedaç més que s’ha fet per jus­ti­fi­car-se davant Europa.

Cre­iem que el que cal és inver­tir per can­viar el model pro­duc­tiu del país. No podem fona­men­tar el crei­xe­ment del PIB en un sis­tema econòmic basat en un baix valor afe­git. S’ha d’inver­tir en for­mació. És impres­cin­di­ble que tant la for­mació bàsica com la for­mació pro­fes­si­o­nal i la uni­ver­sitària millo­rin i s’han de fomen­tar millors siner­gies entre el món edu­ca­tiu i l’empre­sa­rial.

S’han d’incen­ti­var els sec­tors estratègics del futur, les TIC, indústries agro­a­li­mentàries, la indústria far­macèutica i bio­tec­nològica, i impul­sar deci­di­da­ment una tran­sició cap a una eco­no­mia més verda i sos­te­ni­ble.

Final­ment, també cre­iem que s’ha de pro­moure l’empre­ne­do­ria, espe­ci­al­ment entre la gent més jove, i des­ter­rar la per­cepció que tre­ba­llar a l’admi­nis­tració és molt millor que tre­ba­llar en el sec­tor pri­vat.

Si avan­cem en aquesta direcció, s’acon­se­guirà gua­nyar en com­pe­ti­ti­vi­tat i pro­duc­ti­vi­tat, en atracció de capi­tal humà qua­li­fi­cat, en gene­ració de riquesa i, con­següent­ment, en una pujada dels sala­ris que farà que les cotit­za­ci­ons també aug­men­tin i que el sis­tema de pen­si­ons sigui més sos­te­ni­ble.

Contrària­ment, les cotit­za­ci­ons addi­ci­o­nals que s’apli­ca­ran a par­tir del dia 1 de gener no con­tri­bui­ran a solu­ci­o­nar el pro­blema greu que tenim amb les pen­si­ons, i veu­rem les con­seqüències que tin­dran en el futur sobre la retenció de capi­tal humà qua­li­fi­cat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.