Societat

Custo Dalmau

Dissenyador de Custo Barcelona

“Volem fer roba que pugui passar d’una generació a una altra”

“La sostenibilitat la contemplem des de la perspectiva de fer peces de molta qualitat perquè tinguin una vida més llarga”

“S’ha de fer roba bona. Als Estats Units, a les botigues ‘vintage’ hi ha cua per pagar, i això que són peces cares, però tenen molt valor”

El Recinte Modernista de Sant Pau ha quedat petit per a la 080. Molta gent no pot venir a les desfilades!

Custo Dalmau, ànima de Custo Barcelona, és el dissenyador català més internacional. Des que a finals dels anys noranta amb el seu germà David van triomfar als Estats Units amb les seves samarretes desenfadades, que van fer furor entre les estrelles de Hollywood, els seus dissenys són habituals a les millors passarel·les del món, sobretot a Nova York, on la firma va debutar el 1997. Ahir al vespre Custo va presentar a la plataforma 080 Barcelona Fashion la seva col·lecció Come and you will see davant desenes de persones que van omplir de gom a gom el pavelló del Recinte Modernista de Sant Pau, on se celebra el gran esdeveniment de la moda catalana, enguany, la 34a edició.

Quina col·lecció ha presentat?
És la col·lecció del proper estiu, que ja vam presentar a Nova York, Madrid i Milà i que, després d’aquí Barcelona, mostrarem a Miami. El títol de la col·lecció és Come and you will see, que ens remet al món gràfic, que és amb el que vam començar nosaltres, fent samarretes gràfiques. Feia molt temps que no utilitzàvem el grafisme d’aquesta manera tan intensa en una passarel·la però hem volgut homenatjar els nostres orígens; dintre de la col·lecció que hem presentat, hi ha una minicol·lecció de samarretes, que titulem We art Custo perquè d’alguna manera ens volem vincular amb la part emocional de l’art.
El grafisme a les samarretes és el que va impactar tant quan vàreu començar.
Exacte. La col·lecció que hem presentat avui són 76 peces; la majoria són vestits, però hi ha una trentena de samarretes d’home i de dona a través de les quals donem un missatge gràfic molt irònic de la convivència de l’home amb la natura i la tecnologia [entre els dibuixos de les samarretes hi ha el d’un mono conduint una moto o el d’un tauró agafant una taula de surf i passejant pels carrers d’una gran ciutat...].
La barreja de materials és una altra característica seva.
La fusió de materials, juntament amb la fusió de colors, diria que és la identitat de Custo Barcelona. És veritat que, gràcies a la tecnologia, cada vegada descobrim més materials i els fem servir. [En els vestits de la nova col·lecció fusionen materials tecnològics amb altres de naturals com el cotó i la seda. També destaquen els detalls en fils de lúrex, setí de seda, xifó, jacquards de lamé i guipur.]
La indústria de la moda és de les més contaminants i s’ha d’anar a una moda sostenible. És el missatge que intenta transmetre la plataforma 080.
La indústria tèxtil és de les més contaminants, sí. Nosaltres la sostenibilitat la contemplem des de la perspectiva de fer peces de molta qualitat perquè tinguin una vida més llarga i no sigui necessari consumir tant. No estem inventant res perquè això es diu vintage. Nosaltres estem intentant crear peces que evidentment que són peces de moda, però poden arribar a tenir la condició de vintage perquè tot està fet amb moltíssima qualitat i el que volem és que puguin passar d’una generació a una altra, que puguin durar molts anys, i en el nostre cas, tant pel valor qualitatiu com pel valor conceptual. Això és sostenibilitat.
La moda ‘fast fashion’ és el pitjor del sector?
Fixa’t que els nostres pares no compraven, ni de bon tros, la quantitat de roba que comprem ara nosaltres. Això vol dir que el que es feia abans era de molta més qualitat i durava molt. Era roba que estava molt ben feta. Tu ara encara et pots posar un abric del teu pare i està impecable, i a més, te’l poses i t’hi sents a gust. S’ha de tornar a fer roba bona, per aquí és per on s’ha d’anar. El que no pot ser són aquestes peces de roba que en tres rentades ja s’han fet malbé i s’han de llençar. Nosaltres sempre hem intentat fer peces de bona qualitat.
És el futur.
Jo només et puc dir una cosa: a les botigues de vintage dels Estats Units hi ha cua per pagar. Aquest tipus de botigues tenen cada vegada més èxit, i no et pensis que et regalen res: són cares, eh! Però és clar: t’estan venent peces que tenen molt valor i estan molt ben fetes i la gent cada vegada ho té més clar.
La 080 farà una desfilada amb roba de segona mà, la 080 Reborn, el darrer dia.
És el mateix: reivindicar que s’ha de donar una vida més llarga a les peces que tenen l’oportunitat de tenir-la. És la filosofia contrària al fast fashion.
Molta gent a la seva desfilada.
I la mar de gent que no ha pogut venir! Això és un drama, el Recinte Modernista de Sant Pau ens ha quedat petit, més que petit. Això és el que se’n diu literalment morir d’èxit. La 080 va començar fa uns disset anys amb unes expectatives i certament que les ha aconseguit i ara s’hauria de buscar un altre lloc, que a Barcelona n’hi ha, per poder-se traslladar perquè ara hem de dir que no vingui a veure la desfilada a molta gent que vol venir; a més, cada vegada hi ha més premsa internacional i això és un efecte crida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.