Política

europa de l’est

Moldàvia declara vàlid el referèndum europeista en votar més d’un terç de l’electorat

El nivell de participació suposa un clar suport al govern de Maia Sandu, que aspira a la reelecció, en les presidencials que se celebren aquest diumenge juntament amb la consulta sobre l’ingrés a la UE

La Comissió Electoral Central de Moldàvia ha considerat aquest diumenge vàlid el referèndum europeista celebrat al país en votar més d’un terç dels votants que estaven cridats a les urnes per decidir sobre la reforma constitucional per incloure-hi el procés d’adhesió a la Unió Europea (UE). Segons la comissió electoral, a les sis de la tarda (hora local), quan faltaven encara tres hores perquè tanquessin els col·legis, ja havia votat un 42,44% dels electors, és a dir, 1.228.650 habitants de l’antiga república soviètica.

L’actual mandatària, la liberal Maia Sandu, havia animat als moldaus a participar en la consulta, conscient de la importància del referèndum també per a les eleccions presidencials d’aquest diumenge i en les quals aspira a revalidar el càrrec.

Aquest nivell de participació és una clara mostra de suport al govern liberal de Sandu, que governa Moldàvia des de 2020 i amb el qual la UE va obri negociacions per al seu ingrés al club comunitari europeu el desembre de 2023. Encara més quan l’expresident, el socialista Igor Dodon, polític amb estrets vincles amb el Kremlin, ha boicotejat el referèndum, que ha qualificat d’“il·legal” i “anticonstitucional”. Un boicot al qual s’han sumat els dos principals adversaris de Sandu en les presidencials, el prorús exfiscal Alexandr Stoianoglo i l’oligarca Renato Usatii, els quals teòricament no rebutgen la integració europea, però sí el format de la votació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.