Política

Pep Prat

Cap de l’oposició a Santa Coloma de Farners (Independents)

“Mai es podrà dir que vam deixar un govern sense rumb”

“Va costar decidir sortir de l’equip de govern, però la manera de fer de Junts és la imposició, la falta de criteri i de diàleg”

“No se sap la intenció que tenen en moltes coses. Preocupa el fet que entitats han parlat de l’alcaldessa com una mentidera”

La CUP i ERC ens van advertir que votar a favor de pagar els euros de la sentència del pavelló era un risc

Josep Pep Prat i Pla té 55 anys i és regidor de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners. Cap de llista d’Independents de Santa Coloma el 2019 i el 2023, ha estat a les dues bandes del ple. Va formar part de l’equip de govern del mandat anterior en un tripartit amb ERC i Junts fins gairebé al final, fins al novembre del 2022. I en aquest mandat Prat i el seu grup van estar mig any a l’equip de govern, fins que el desembre passat el seu grup va votar a favor del pressupost municipal, però va trencar el pacte amb Junts i se’n va anar a l’oposició. Prat és autònom en el sector de la música i fa de tècnic de so. Ha format part de més d’una banda de música.

Independents és la segona força, amb quatre regidors [922 vots i el 21,63% dels sufragis, l’any passat]. Com valora el pas dels dos regidors del 2019 als quatre que tenen ara?
Ja ho vam manifestar. D’entrada, és un èxit dels importants a la comarca del grup de forces independents. Ens vam quedar amb quatre i el resultat era molt satisfactori, i ens donava moltes opcions de combinació.
Fins i tot aspirar a l’alcaldia?
Sí, és clar, quatre de nostres i quatre de la CUP ja gairebé sumàvem, i més un suport en el ple de la investidura. Què va passar? Veníem d’un tripartit que va provocar molt de malestar en la ciutadania i un ambient una mica hostil. Era un mal govern.
Per les trucades que havia fet el president Quim Torra perquè no es pactés amb el PSC?
Fa quatre anys hi havia el procés i incorporar un regidor del PSC, que ara s’ha fet sense publicitar-ho, estava mal vist. Sembla mentida com canvien les coses i sembla que ens n’oblidem i més un partit com Junts. Estem d’acord que vam agafar aquesta opció [pacte Junts i Independents], que era la que no ens afavoria tant a nosaltres per fer un govern fort. Però que la nostra posició permetia un govern per calmar els ànims. La suma del primer i del segon era el que la gent demanava. Per això, es va fer un pacte molt senzill, sense aspiracions. L’únic que es demanava era confiança, que fóssim un.
Per què van marxar al cap de mig any?
No estem parlant d’una sola cosa, sinó de moltes. Que es fan les coses d’amagat o es tira pel dret, sense consultar el teu soci. O vols imposar el teu punt de vista sense arribar a un acord amb el teu soci. I al final, dius: “Per què em necessites?” Aquí Independents vam començar a valorar si ens feia més mal que bé estar en l’equip de govern. Tornava a haver-hi situacions desagradables, tenses entre els diferents membres. Els regidors d’Independents van començar a mostrar el seu malestar. Va costar prendre-la, però mai de la vida posarem el càrrec primer. La cadira no ens farà perdre el nord. Ara estem una mica perduts i s’ha fet evident que...
Van prendre la bona decisió?
La situació que s’ha donat amb empresaris, treballadors de la casa, entitats, és la manera de fer, per imposició, sense criteri i sense dialogar. I va en contra de la manera de governar: més transparent, més participativa.
Podrien participar en una moció de censura?
Al cap d’una setmana de deixar el govern, ja ens estaven convocant per fer una moció de censura. No sortíem del govern per fer una moció. No sortíem perquè en Pep fos l’alcalde. Sortíem perquè no estàvem d’acord. La va liderar la CUP, però no la pots fer sense tenir en compte la llista amb més vots. Sense fer aquesta moció de censura, l’equip de govern està en la situació que ho ha de consensuar tot per trobar tres socis per tirar endavant aquell projecte. Molta gent no va entendre per què vam donar suport al pressupostos. I això s’ha demostrat que va ser una bona decisió. I mai es podrà dir que vam deixar un govern sense rumb. Treballa per a un projecte que té pressupost i aquest any i mig s’ha viscut del projecte marcat per l’aprovació que teníem nosaltres. No hi havia experiència de govern, són tots nous. Moltes vegades al món municipal no pots actuar de manera unilateral i et pots trobar en situacions desagradables.
Poden treballar per al poble sense ser a l’equip de govern, malgrat que els pesi?
L’equip de govern ha tirat coses endavant, ara amb Independents o ERC o la CUP. Hem donat suport, tot i estar decebuts, a alguna proposta. Si el poble té una necessitat, l’equip de govern té possibilitats de pactar amb la CUP o ERC. No sé per què es queixen perquè poden anar fent el que volen.
Al gener l’oposició va tombar l’opció de l’Ajuntament de pagar als propietaris del solar del pavelló dels Saioners gairebé quatre milions a causa d’una sentència judicial. Què va passar?
Això s’ha de posar en context. Va ser sempre a correcuita, ens van dir: “Heu de donar una resposta immediata.” Però si no fas participar l’oposició de la situació, que de vegades pot ser d’emergència, i ho poses sobre la taula amb presses... De vegades no es tenen prou dades per donar-hi el resultat favorable. Quan això passava, s’estava treballant en la moció de censura. Dos grups, Som-hi - ERC i la CUP tenien molt clar que aquest acord no era bo i era un risc. Per tant, el nostre sentit de vot va ser d’abstenció. El poble demanava una resolució, però la CUP i ERC ens van advertir que no era prou sòlid. El no es podia justificar perfectament. Si posem en context que estem en el no. I nosaltres ens vam abstenir perquè ells estaven segurs que la proposta no era correcta. El missatge que ens va arribar és que allò no era segur.
Què troba més que s’ha d’afinar?
No hi ha una direcció clara d’allà on anem. El fet d’actuar a la babalà, que un govern de minoria hauria de ser molt més hàbil a festejar l’oposició. Quan tens un projecte i vols anar cap a una certa direcció, necessites companys de viatge. No sabem quin és el projecte de Junts a Santa Coloma. No se sap la intenció que tenen en moltes coses. Preocupa el fet que entitats han parlat de l’alcaldessa com una mentidera. T’arriba des de diferents àmbits que en el ple es diuen coses que no són veritat. Això ens preocupa molt. Al final, et dona una inseguretat, ens preocupa que l’equip de govern creï malestar a la ciutadania, al teixit associatiu, als industrials. Aquest debat ja l’hem tingut en els plens. La societat proposa, l’Ajuntament decideix. Això ells veuen que és la seva manera de fer i, en canvi, hi ha moltes maneres de fer. El regidor acompanya les entitats i la ciutadania a assolir els seus objectius, i que hi hagi més bona convivència, que és el que pensem nosaltres. Per això, acabem decidint que és millor marxar.
Vol afegir alguna altra cosa?
Jo valoraria les polítiques que hem impulsat Independents: el canvi més transformador ha estat la recollida porta a porta [va començar el 2022]. Hem estat en unes xifres al voltant del 85% o el 87%. L’equip de govern va una mica a remolc de les propostes que ja vam iniciar, com ara el canvi de llums, de plaques fotovoltaiques, ara sembla que el projecte ja té forma. No sé si el procés és lent o el fem lent. En definitiva, l’objectiu és aquest. En el pressupost hi era i quedava reflectit i veiem que està funcionant. I el tema de l’aparcament continua essent caòtic. Vam proposar crear llocs d’aparcament i senyalar molt millor els recorreguts del poble. Ara hi haurà aparcament en un solar i s’hauria de pacificar la plaça Farners, que és una demanda que corre des de fa temps. Els petits detalls no es cuiden.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.