Política

estat espanyol

El CIS redueix l’avantatja del PSOE sobre el PP a 2,5 punts

El baròmetre d’octubre apunta a una caiguda de Sumar i Vox

L’estudi situa ERC per sobre de Junts

El Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) espanyol del mes d’octubre torna a donar al PSOE com a guanyador de les eleccions si celebressin ara, tot i que l’avantatja que tenien els socialistes sobre el PP s’ha reduït en l’últim mes. Els quatre punts que els de Pedro Sánchez treien el setembre als d’Alberto Núñez Feijóo han quedat en només 2,5.

En concret, el baròmetre del CIS corresponent al mes d’octubre atorga al PSOE un 34% d’intenció de vot, davant el 31,5% de les paperetes que aconseguiria reunir el PP. Els socialistes pujarien un punt respecte al setembre, quan el sondeig els donava un 33% dels vots, però el PP encara pujaria més. Els de Núñez Feijóo aconseguirien augmentar els vots en tres punts respecte al mes anterior, quan el CIS els va atorgar un 28,5% de les paperetes.

L’ascens de les dues forces polítiques espanyoles castiga als seus adversaris directes pel que fa a l’espai ideològic. El PSOE pujaria a costa d’una pèrdua de vots de Sumar, mentre que el PP es beneficiaria de la caiguda de la formació de l’extrema dreta espanyola Vox. Els de Santiago Abascal, conserven la tercera posició, però perden 1,3 punts. Passen del 13,1% del setembre a un 11,8%.

Sumar, per la seva banda, continua en la deriva descendent que van iniciar en les últimes eleccions del juliol del 2023. Els de la vicepresidenta del govern espanyol Yolanda Díaz tornen a retrocedir aquest octubre. Aquesta vegada perden 1,5 punts i passen del 7,8% dels vots del setembre al 6,3% que li atorga el baròmetre publicat aquest dilluns. Podem també baixa, però menys. Perd tres dècimes i es queda amb el 3,3% dels vots, mentre que els de l’eurodiputat ultra Alvise Pérez, S’ha Acabat la festa, cau 1,2 punts fins a l’1,7% de la intenció de vot. Un descens del qual també se’n beneficiaria el PP.

D’altra banda, la pugna interna no castiga ERC, que segons el CIS guanya dues dècimes respecte al sondeig de setembre. Esquerra sumaria l’1,6% dels vots i superaria de quatre dècimes Junts, que reunirien un 1,2 de paperetes.

El treball de camp per elaborar el sondeig es va fer entre l’1 i l’11 d’octubre en el marc de les informacions sobre les activitats de Begoña Gómez, esposa del president espanyol, Pedro Sánchez,. El 7 d’octubre l’Audiència de Madrid va rebutjar arxivar la causa. Ja al final de la sèrie, el 10 d’octubre es va fer públic l’informe de la Guàrdia Civil que situava l’antic home de confiança de Sánchez en el seu primer govern i en el PSOE, l’exministre de Transports José Luis Ábalos, com una peça clau de la trama Koldo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.