Política

política

El TC no admet la recusació de Díez ni una segona de Pumpido, impulsades pel PP en l’amnistia

El ple del TC refusa per 8 vots a 1 la maniobra conservadora per restar un vot a favor de la constitucionalitat de la llei

La ultraconservadora Concepción Espejel admet que no hi ha motiu per apartar-la tot i el seu vot contrari

Un segon intent de recusar el president Pumpido, també rebutjat

El ple del Tribunal Constitucional ha acordat avui per majoria la inadmissió de la recusació impulsada per més de 50 diputats i de 50 senadors del PP contra la magistrada Laura Díez amb motiu del debat del recurs d’inconstitucionalitat interposat contra la llei orgànica d’amnistia. Amb el rebuig d’aquesta recusació, el TC refusa lka maniobra conservadora per restar un vot a favor de la constitucionalitat de la llei de normalització institucional, política i social a Catalunya, ja que Laura Díez, que va ser alt càrrec de La Moncloa amb Pedro Sánchez de president, és una magistrada progressista.

En la deliberació sobre la recusació, la magistrada ultraconservadora Concepción Espejel hi ha votat en contra, però ho ha fet estant d’acord que en aquest cas no concorria causa de recusació que justifiqui apartar la seva companya dels futurs debats de fons sobre l’encaix de l’amnistia en la Constitució del 1978. Això ha fet que el marcador de rebuig a la recusació hagi estat de vuit vots a un. El també magistrat ultraconservador Enrique Arnaldo, al seu torn, ha anunciat un vot concurrent sobre la composició del Tribunal Constitucional. En el seu afany de tombar la llei d’amnistia, el PP sempre havia confiat a apartar dels debats Laura Díez –pel seu passat recent a La Moncloa– i Juan Carlos Campo –pel fet de ser l’exministre de Justícia que va firmar els indults i es va manifestar contrari a l’oblit penal–, però en el seu primer esglaó aquesta maniobra del PP d’alterar el marcador ha fracassat.

En el debat no han participat ni ella per ser objecte de la recusació ni el magistrat conservador José María Macías per estar afectat per una altra, però sí Cándido Conde-Pumpido, una vegada que la seva va ser rebutjada al ple anterior. Al respecte i en aplicació de la doctrina de l’anterior plenari del TC, el tribunal ha desestimat les recusacions contra Conde-Pumpido a instàncies de la Xunta de Galícia, la Comunitat de Madrid, la Junta de Castella i Lleó, la Junta d’Extremadura, la Generalitat valenciana i els governs de Cantàbria, Balears i Andalusia, tot en mans del PP.

Aclarit el panorama amb Conde-Pumpido i també amb Díez, tota l’atenció se centrarà en properes dates a Macías, la recusació de les quals és la que més debat genera perquè quan va ser vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va donar suport a dos informes contraris a la norma.

En espera del que passi amb aquest últim, l’actual equilibri de forces està 6 a 5 a favor dels progressistes després de l’abstenció del magistrat i exministre de Justícia Juan Carlos Campo

.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.