Política

europa

Brussel·les aprova els aranzels als cotxes elèctrics xinesos

La mesura es preveu que entri en vigor aquest pròxim dijous després de fracassar les negociacions amb la Xina i afectarà empreses com SAIC, BYD, Geely o Tesla

La Comissió Euro­pea ha apro­vat aquest dimarts la impo­sició de nous aran­zels als cot­xes elèctrics fabri­cats a la Xina després que les nego­ci­a­ci­ons amb el govern xinès hagin aca­bat sense acord.

Segons queda deta­llat en una decisió publi­cada per l’exe­cu­tiu comu­ni­tari aquest dimarts, Brus­sel·les apli­carà un gra­va­men del 35,3% a l’empresa esta­tal SAIC, d’un 18,8% a Geely, d’un 17% a BYD –el major expor­ta­dor xinès de vehi­cles elèctrics– i d’un 7,8% a Tesla.

Els nous aran­zels, que se suma­ran al gra­va­men del 10% que la UE ja aplica a les impor­ta­ci­ons de vehi­cles elèctrics de bate­ria, es publi­ca­ran al Diari Ofi­cial de la UE aquest pròxim dime­cres i entra­ran en vigor l’endemà dijous, amb una vigència de cinc anys.

A més, Brus­sel·les també impo­sarà el gra­va­men més ele­vat, d’un 35,3%, a totes aque­lles com­pa­nyies que no hagin col·labo­rat en la inves­ti­gació oberta per l’exe­cu­tiu comu­ni­tari l’octu­bre del 2023. Per les com­pa­nyies que la CE con­si­deri que han col·labo­rat amb la inves­ti­gació, el gra­va­men serà d’un 20,7%.

La decisió de l’exe­cu­tiu comu­ni­tari arriba després que la inves­ti­gació cons­tatés que les aju­des del govern xinès a la indústria auto­mo­bilística del país per­ju­di­ca­ven els pro­duc­tors euro­peus.

Segons les con­clu­si­ons de la inves­ti­gació, les empre­ses xine­ses es bene­fi­cien de “sub­si­dis injus­tos” al llarg de tota la cadena de sub­mi­nis­tra­ment, gene­rant “ame­na­ces de danys econòmics” als pro­duc­tors de cot­xes elèctrics de la UE.

Fracàs en les nego­ci­a­ci­ons amb la Xina

La UE i la Xina han nego­ciat fins a últim moment un pos­si­ble acord sobre els aran­zels abans de la data límit esta­blerta per l’exe­cu­tiu comu­ni­tari per apli­car els gravàmens, que era aquest pròxim 30 d’octu­bre.

L’última reunió feta pública entre el vice­pre­si­dent de l’exe­cu­tiu comu­ni­tari, Val­dis Dom­brovskis, i el minis­tre de Comerç xinès, Wang Wen­tao, es va pro­duir el pas­sat diven­dres i va con­cloure amb un comu­ni­cat en què les parts rei­te­ra­ven el seu com­promís per asso­lir “una solució acor­dada” a la dis­puta, dins les regles de l’Orga­nit­zació Mun­dial del Comerç (OMC).

Tan­ma­teix, no s’ha arri­bat a un acord i la CE ha tirat enda­vant amb la seva pro­posta. Fonts comu­nitàries han afir­mat que, tot i que els nous aran­zels són defi­ni­tius, les con­ver­ses amb Pequín es man­tin­dran ober­tes per tro­bar una solució acor­dada.

La decisió de la CE arriba després que el pas­sat 4 d’octu­bre els 27 estats mem­bres votes­sin divi­dits la pro­posta de l’exe­cu­tiu comu­ni­tari d’aug­men­tar els aran­zels als cot­xes elèctrics fabri­cats a la Xina. La mesura va obte­nir 10 vots a favor, 5 en con­tra i 12 abs­ten­ci­ons. Espa­nya és un dels països que es va abs­te­nir. En un comu­ni­cat poste­rior a la votació dels estats mem­bres, la CE va asse­gu­rar que havia rebut els “suports neces­sa­ris” per tirar enda­vant la mesura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.