Economia

ECONOMIA

Recerca i innovació, claus de la millora productiva a l’Ebre i al Camp de Tarragona

La Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial de la URV ha presentat l’Informe de conjuntura econòmica del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre corresponent al tercer trimestre de l’any, que elabora conjuntament amb les cambres de comerç del territori. Segons l’informe, l’economia de la demarcació creix a bon ritme, però tot i això es detecta la necessitat de millorar la productivitat.

L’informe recull que l’economia local va a bon ritme tant pel que fa a la producció com a la generació de llocs de treball. Ara bé, els experts alerten que cal canviar el model productiu, per millorar la productivitat. Així, es destaca que caldria fer una inversió en sectors estratègics com la innovació i la recerca, impulsar l’adopció de tecnologies digitals avançades i accelerar la transició cap a una economia verda i digital. També proposa desestacionalitzar el turisme. Els redactors de l’informe posen el focus en la col·laboració pública privada i demanen que es treballi en projectes molt concrets.

“El territori té les bases necessàries per fer inversions que permetin canviar el model productiu. La productivitat es millora fent una inversió intel·ligent orientada a sectors i activitats que generen molt de valor afegit i que contracten mà s’obra cada vegada més qualificada. Hi ha recursos per millorar qualitativament el futur d’aquest territori”, ha afirmat Agustí Segarra, catedràtic emèrit de la URV, segons el qual “el món s’ha d’adaptar a una nova època marcada per canvis militars, econòmics i la revolució digital”.

Uns canvis que, segons Segarra, el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre han de saber interpretar de forma intel·ligent i veure que hi ha les condicions per esdevenir territoris envejables quant a qualitat de vida.

Per la seva part, el president de la Cambra de Comerç de Tortosa, Francesc Faiges, ha assegurat que l’augment dels costos energètics i l’increment dels tipus d’interès han tingut, fins ara, un impacte negatiu en les economies de la zona euro, que continua creixent econòmicament, però s’hi detecten signes d’alentiment. Segons Faiges, “el mercat laboral al territori necessita diversificar-se i millorar la qualitat de les oportunitats laborals, reduint la dependència de sectors estacionals i millorant la retenció de talent jove per augmentar la competitivitat i sostenibilitat”. L’informe destaca també la necessitat de combatre l’atur de llarga durada. En aquest sentit, malgrat el bon comportament del nombre d’actius i dels ocupats, l’economia de la demarcació de Tarragona exhibeix moltes dificultats per reduir la taxa d’atur, i va tancar el segon trimestre d’aquest 2024 amb una taxa d’atur del 13,44%, molt similar a la del primer, que la situa com la més elevada de les quatre demarcacions catalanes. Segons l’informe, aquesta realitat del mercat de treball a Tarragona és força preocupant i posa en relleu la manca d’activitats generadores de treball estable en consonància amb el perfil i el nivell de qualificació dels treballadors que cerquen feina. Aquesta situació és més preocupant entre els joves, atès que el dèficit en activitats intensives en coneixement llastra la possibilitat dels joves qualificats per trobar una bona ocupació a prop de casa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.