Política
Rubén García
President de la Federació d’Associació de Veïns de Badalona (FAVB)
“Nosaltres, els veïns, sabem què està passant al carrer”
“La participació ciutadana no és votar cada quatre anys. Sí, no ens ha votat ningú, però representem un col·lectiu molt gran”
“Quants anys fa que parlem de la necessitat de tenir pisos públics per fer front a les emergències? Només es fan promeses”
Ara per ara no hem rebut les subvencions municipals dels anys 2023 i 2024
Rubén García ha agafat les regnes de la Federació d’Associacions de Veïns de Badalona (FAVB). Més de quaranta associacions. García és saba nova al capdavant d’un moviment, el veïnal, que ha estat sempre motor de canvi. Amb 39 anys ja fa temps que va iniciar l’activisme, d’inici, en l’àmbit laboral, a través de la militància sindical. Sigui quin sigui el tema que es tracti: volen participació en la cosa pública.
Una de les grans preocupacions del moviment veïnal és l’habitatge. De fet, s’ha presentat als síndics de tot l’Estat la petició que l’habitatge sigui un dret fonamental de la Constitució.
Volíem anar tots a l’una. Prou sabem que les coses tiren endavant quan ens unim. Un punt de confluència, clarament, és que cal que el dret a l’habitatge quedi recollit a la Constitució com el que és, un dret bàsic.
Sostre, salut, educació.
La Constitució és clara, tenim dret a un habitatge i una feina dignes. Aquestes són les autèntiques prioritats.
L’habitatge. La reivindicació està aconseguint unir.
S’ha aconseguit el que no s’havia aconseguit mai, i és que l’administració convoqués els veïns per parlar de l’habitatge. Es va fer una reunió amb Pedro Sánchez.
Mirem Badalona. Aquí, què?
És clar: no hi ha habitatge públic. Quants anys fa que parlem de la necessitat de tenir pisos públics per fer front a les emergències, siguin les que siguin? Governi qui governi només es fan promeses. Els uns deien que hi havia vuit milions disponibles, els altres que n’hi havia 15... La realitat és que no hi ha habitatge públic i en fa falta, tant de propietat com de lloguer. Assequible, per a tothom. És una prioritat, i les administracions han de col·laborar. La Generalitat ja ha dit que vol fer habitatge i hi ha poblacions que han cedit terreny perquè en facin. Què fa l’Ajuntament de Badalona que no cedeix espais?
Badalona, a més a més, s’enfronta a la necessitat de rehabilitar el parc d’habitatge.
Fa temps que hi estem treballant amb el Col·legi d’Arquitectes. De fet, vam fer fa uns mesos un acte a Badalona per presentar una guia per al veïnat. No solament fa falta habitatge sinó que es tracta de veure com ho fem perquè no caigui el que ja tenim. Tenim casos flagrants d’infrahabitatge, a tots els barris de Badalona (la Pau, Sant Roc, la Salut...) Ja hem vist la desgràcia de l’esfondrament de l’edifici del carrer Canigó. Però mira, ja no se’n parla, i el cas és que hi ha gent que encara no ha pogut entrar a casa seva.
És una gran preocupació, l’antiguitat dels pisos.
La paraula que defineix el problema és senzilla: pobresa. Diguem les coses pel seu nom. Si no tens diners per pagar la inspecció tècnica, l’ITE, no la fas, perquè imagina’t si troben alguna cosa al teu edifici! Per això hem fet tanta feina amb el Col·legi d’Arquitectes. A la guia s’explica la manera de contactar amb ells perquè ajudin a tramitar tota mena d’ajuts.
No són qüestions noves, tot això que comenta.
Fa molt que treballem amb diferents governs. Sempre s’ha parlat que hi havia uns 15 milions per al pla de barris, on estan incloses aquestes qüestions. N’hem parlat amb tres alcaldes diferents. Preguntes què passa, on són els diners, quan començaran. I et diuen que sí, que ho faran... Quan? I no parlem ja de la problemàtica de l’amiant. Al final, l’excusa sempre és que falta personal. Crec recordar que fa pocs anys s’havien de cobrir 350 places. Ara diuen que en cobriran més de cent. Però quants s’han jubilat en aquest temps? I aquestes persones que entraran on aniran a treballar? Veiem que a participació ciutadana falta gent, i a serveis socials. No ens interessa només que s’incorporin treballadors, volem saber on aniran, perquè calen tècnics que avancin feina.
Històricament les associacions de veïns han estat una mena de corcó per al poder, mani qui mani.
Com tothom es pot imaginar, a les associacions de veïns, com a qualsevol entitat, hi ha gent de tots els colors polítics. De fet, hi ha gent que vol saber quin és el meu. D’on soc, qui soc. Per etiquetar. Mai me n’he amagat, així que tant em fa. Una cosa és clara, però: quan entro per la porta de la FAVB em trec els pins de militàncies que pugui portar. Els que m’han donat suport i m’han proposat estar a la presidència tenen això molt clar. En Rubén ve a treballar.
Una cosa és militar, ser de partit, i una altra és fer política.
En una associació de veïns fas política. En tot fas política. Fem que millorin un carrer perquè algú amb diversitat funcional pugui passar millor; fem que un parc tingui recursos per a la gent gran. Tot és política, però no partidisme, que és una altra cosa.
Per això insisteixen que falta participació?
A les xarxes hi ha qui se’ns encara i ens diu que qui som nosaltres per fer aportacions als pressupostos! Però és que nosaltres, els veïns, sabem què està passant al carrer. En el cas de la neteja, per exemple, hem demanat contenidors accessibles, amb un accés al mig, a més del de la part de dalt. Fem aportacions però no ho tenen en compte. Mira, la participació ciutadana no és votar cada quatre anys i ja està. Sí, no ens ha votat ningú, però representem un col·lectiu molt gran. I només per les hores i hores que hi posem... I diners! Que hi posem diners perquè segueixin obertes. En canvi, ara per ara no hem rebut les subvencions municipals dels anys 2023 i 2024. Per poder tenir les entitats obertes no solament som voluntaris sinó que hi posem diners! La majoria d’associacions de veïns no han rebut les aportacions municipals.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.