Gran angular

Informació especial

Barcelona Deep Tech Summit connecta talent, inversió i ‘startups’

L’esdeveniment s’ha consolidat com un espai de referència per fer visibles els diferents actors que formen l’ecosistema d’empreses de tecnologies de gran complexitat

El sector de la tecnologia profunda, coneguda com a deep tech, que inclou àmbits com el de la intel·ligència artificial, la biotecnologia, la robòtica o els materials avançats, està guanyant rellevància en l’economia catalana.

El creixement del nombre d’empreses dedicades a deep tech, que impulsen innovacions de gran complexitat i altament especialitzades, és una realitat. Segons informació de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia, el 16% de l’ecosistema emprenedor català ja es dedica a aquestes tecnologies, i el sector genera més de 2.300 llocs de treball altament qualificats. Aquestes dades mostren un entorn cada cop més divers i sòlid de coneixement que suma més de 320 startups en sectors com la biotecnologia, la intel·ligència artificial i la robòtica, una xarxa de 44 centres de recerca, 12 incubadores, 37 fons de capital risc i diverses institucions col·laboratives.

Amb aquesta projecció, des de fa tres anys, el Barcelona Deep Tech Summit (BDTS) s’ha consolidat com un espai de referència per a la trobada de startups amb persones inversores i investigadores en aquest tipus de tecnologies. L’esdeveniment està impulsat per l’Ajuntament de Barcelona a través de Barcelona Activa, amb el suport de les cinc universitats avançades en recerca: UB, UAB, UPC, UPF i UOC, i cinc socis estratègics: Aldea Ventures, Barcelona Supercomputing Center, IESE, Mobile World Capital i Tech Barcelona. En aquesta edició reuneix més de 2.000 assistents i 70 ponents internacionals, amb l’objectiu de mostrar projectes de tecnologia avançada i facilitar connexions entre els principals agents del sector.

En un format de tres dies (del 5 al 7 de novembre) i coincidint amb l’Smart City Expo World Congress, el BDTS ofereix un marc per establir col·laboracions entre el sector públic i el privat i per exposar tant els avenços científics com les necessitats de finançament. “La celebració en el marc del congrés de ciutats intel·ligents impulsa encara més les tecnologies deep tech com a generacions d’impacte positiu en els entorns urbans”, explica Lorenzo Di Pietro, director general de Barcelona Activa. Aquest esdeveniment és per a Di Pietro un factor clau en l’esforç col·lectiu per crear un ecosistema on el talent, la inversió i la innovació convergeixin i que, a més, generi oportunitats en un mercat laboral en plena transformació.

Ara bé, malgrat tots els avenços, la manca de professionals amb formació avançada en ciències i tecnologia (STEM) ha esdevingut un repte persistent.

La formació d’aquests professionals és especialment rellevant per a Catalunya perquè, a més de l’impacte en el sector en si, en té en d’altres de més tradicionals com la indústria, l’agricultura, la salut o l’energia, els quals estan adoptant tecnologies d’avantguarda per millorar la seva eficiència i sostenibilitat. La formació en deep tech es presenta, doncs, com una necessitat estratègica en les pròximes dècades. Per fer front a aquest dèficit, la Unió Europea ha posat en marxa una iniciativa per formar un milió de professionals en deep tech l’any vinent. Aquest projecte, gestionat per l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia, pretén augmentar els perfils amb competències en ciències aplicades i tecnologia.

El rol públic en el sector

Per respondre a la demanda de talent i d’inversió en deep tech, institucions com l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya han posat en marxa fons específics per a startups tecnològiques avançades.

El Barcelona Deep Tech Fund, amb una dotació de 10 milions d’euros, o el Fons d’Inversió en Tecnologia Avançada (FITA), amb una aportació pública de 55 milions, són exemples d’iniciatives dissenyades per facilitar el creixement d’empreses emergents i la seva consolidació al mercat global.

A escala europea, el programa Horizon Europe també ofereix finançament, amb més de 10.000 milions d’euros destinats a projectes de recerca i innovació en tecnologies profundes per al període 2021-2027. Planteja reptes ètics i legals importants, com l’automatització de processos i la substitució de llocs de treball menys qualificats.

Aquestes mesures públiques pretenen gestionar la transició laboral cap a posicions d’alta qualificació. És un punt clau per evitar un increment en les desigualtats dins del mercat laboral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.