Política

iran

L’agència atòmica de l’ONU viatjarà a Teheran per analitzar el pla nuclear iranià

La visita del cap de l’AIEA és la primera que fa des que Pezeshkian és el president de la República Islàmica

L’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA) ha anunciat aquest diumenge que el seu director, Rafael Grossi, viatjarà la setmana que ve a Teheran per analitzar amb el nou govern iranià formes d’avançar en la resolució dels temes pendents sobre el controvertit programa atòmic del país.

“És essencial que avancem substancialment en l’aplicació de la Declaració Conjunta acordada amb l’Iran al març de 2023. La meva visita a Teheran serà molt important en relació a això”, ha dit Grossi en un comunicat en què es refereix a l’acord per intentar restablir les inspeccions i aclarir dubtes sobre la naturalesa del programa atòmic del país asiàtic.

Aquesta serà la primera visita de Grossi a l’Iran des de l’elecció el juliol passat de Massud Pezeshkian. Fonts iranianes han assenyalat que Grossi arribarà dimecres a Teheran i que les reunions seran el dijous, dia 14.

El diplomàtic argentí va anunciar ja fa un mes la seva intenció que aquesta visita tingués lloc abans de les eleccions celebrades dimarts passat als EUA, en les quals es va imposar Donald Trump i el conservador Partit Republicà. En el seu comunicat, l’AIEA assenyala que es tracta d’una “reunió d’alt nivell amb el govern iranià” per tractar assumptes tècnics relacionats amb l’acord de març de 2023.

Grossi va criticar el 9 de setembre passat la manca de progressos a l’hora d’assegurar-se que el programa nuclear iranià no té ni ha tingut objectius militars. L’AIEA fa anys que mira d’aclarir l’origen de traces no naturals d’urani detectades a tres localitzacions que l’Iran mai ha declarat com a part del seu programa atòmic.

Les relacions entre l’Iran i l’AIEA s’han anat malmetent des que Teheran va deixar de respectar els compromisos adquirits en l’acord nuclear de 2015, en resposta a la sortida dels Estats Units del pacte el 2018, durant la presidència de Donald Trump (2017-2021). Des de llavors, Teheran ha reduït les inspeccions, ha enriquit urani per sobre dels nivells permesos, ha desconnectat càmeres de vigilància de l’AIEA a les seves instal·lacions i ha vetat l’accés de diversos inspectors de l’ONU.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.