Política

iran

L’agència atòmica de l’ONU viatjarà a Teheran per analitzar el pla nuclear iranià

La visita del cap de l’AIEA és la primera que fa des que Pezeshkian és el president de la República Islàmica

L’Agència Inter­na­ci­o­nal de l’Ener­gia Atòmica (AIEA) ha anun­ciat aquest diu­menge que el seu direc­tor, Rafael Grossi, viat­jarà la set­mana que ve a Tehe­ran per ana­lit­zar amb el nou govern iranià for­mes d’avançar en la reso­lució dels temes pen­dents sobre el con­tro­ver­tit pro­grama atòmic del país.

“És essen­cial que avan­cem subs­tan­ci­al­ment en l’apli­cació de la Decla­ració Con­junta acor­dada amb l’Iran al març de 2023. La meva visita a Tehe­ran serà molt impor­tant en relació a això”, ha dit Grossi en un comu­ni­cat en què es refe­reix a l’acord per inten­tar res­ta­blir les ins­pec­ci­ons i acla­rir dub­tes sobre la natu­ra­lesa del pro­grama atòmic del país asiàtic.

Aquesta serà la pri­mera visita de Grossi a l’Iran des de l’elecció el juliol pas­sat de Mas­sud Pezeshkian. Fonts ira­ni­a­nes han asse­nya­lat que Grossi arri­barà dime­cres a Tehe­ran i que les reu­ni­ons seran el dijous, dia 14.

El diplomàtic argentí va anun­ciar ja fa un mes la seva intenció que aquesta visita tingués lloc abans de les elec­ci­ons cele­bra­des dimarts pas­sat als EUA, en les quals es va impo­sar Donald Trump i el con­ser­va­dor Par­tit Repu­blicà. En el seu comu­ni­cat, l’AIEA asse­nyala que es tracta d’una “reunió d’alt nivell amb el govern iranià” per trac­tar assump­tes tècnics rela­ci­o­nats amb l’acord de març de 2023.

Grossi va cri­ti­car el 9 de setem­bre pas­sat la manca de pro­gres­sos a l’hora d’asse­gu­rar-se que el pro­grama nuclear iranià no té ni ha tin­gut objec­tius mili­tars. L’AIEA fa anys que mira d’acla­rir l’ori­gen de tra­ces no natu­rals d’urani detec­ta­des a tres loca­lit­za­ci­ons que l’Iran mai ha decla­rat com a part del seu pro­grama atòmic.

Les rela­ci­ons entre l’Iran i l’AIEA s’han anat mal­me­tent des que Tehe­ran va dei­xar de res­pec­tar els com­pro­mi­sos adqui­rits en l’acord nuclear de 2015, en res­posta a la sor­tida dels Estats Units del pacte el 2018, durant la pre­sidència de Donald Trump (2017-2021). Des de lla­vors, Tehe­ran ha reduït les ins­pec­ci­ons, ha enri­quit urani per sobre dels nivells per­me­sos, ha des­con­nec­tat càmeres de vigilància de l’AIEA a les seves ins­tal·laci­ons i ha vetat l’accés de diver­sos ins­pec­tors de l’ONU.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.