Societat

opinió

“No puc estar a les nits vigilant esperant el pèrit”

“Només t’informen dels documents que calen per demanar els ajuts i ja ens trucaran”
Pels qui han perdut l’habitatge, el País Valencià atorga ajuts de 6.000 euros

En Guillermo ha hagut de tirar moltes coses que tenia guardades al traster i ara la companyia d’assegurances li demana que justifiqui amb imatges els objectes com les tres bicicletes que hi guardava. “Al final ens donaran els que a ells els sembli”, diu aquest veí de Catarroja que confia que l’assegurança de la comunitat ho tramiti al Consorci d’Assegurances. Ell ha tingut prou feina, després de dies sense internet, de reclamar telemàticament a l’assegurança del cotxe que encara no ha pogut localitzar. Els autònoms, com en Fran Castaño, li han dit que li tocarà esperar perquè fins ara només hi ha les ajudes per als qui han perdut l’habitatge que ha anunciat el País Valencià, amb un import de 6.000 euros. “Només he pogut reclamar a l’assegurança del cotxe i diuen que ja ens trucaran”, explica després de perdre les eines i el material del seu magatzem de construcció, que va quedar submergit en el fang. Tampoc sap a quines ajudes podrà aspirar el propietari de Persianes Gámez, que no ha tingut temps de fer cap gestió mentre mira de netejar com pot les barres d’alumini del taller i recuperar la “normalitat” a la botiga, que, com la majoria dels comerços de l’avinguda de la Rambleta, no ha pogut salvar res. “Espero que el gestor i la companyia m’ho facin”, diu Salvador Gámez, que calcula que haurà perdut uns 30.000 euros pel material malmès. A la paret del taller hi ha marcat amb una línia els 2 metres on va arribar el nivell de l’aigua.

Per ara les úniques ajudes que es tramiten des dels ajuntaments són les del govern valencià. L’executiu espanyol havia anunciat dilluns l’obertura d’oficines per agilitzar els tràmits per a ajuts, però no en sabien res a les oficines municipals. “Només t’informen dels documents que calen per demanar els ajuts i ja ens trucaran per fer el tràmit”, explica una de les veïnes que surt de l’Ajuntament després d’un periple telemàtic per fer els tràmits amb les assegurances. Explica que ha trigat tres dies intentant accedir a la pàgina del Consorci d’Assegurances perquè li agafessin la documentació i que finalment va aconseguir els cinc codis –per la casa, el comerç i els tres cotxes–, en espera que s’hi posin en contacte els pèrits.

Alguns veïns amb la documentació del cotxe o les pòlisses a la mà s’acosten fins a la furgoneta que el Col·legi de Mediadors d’Assegurances de València té a la porta del consistori. “En ser declarada zona catastròfica, l’Estat haurà de reparar els danys i ajudar els damnificats però no sabem quan”, diu Juan Peris, un dels voluntaris del col·legi, que mira de tranquil·litzar els ànims dels qui, un cop superada la tragèdia, miren de buscar una compensació econòmica que pugui mitigar el desastre. “No puc estar a les nits amb la porta oberta esperant el pèrit”, explica neguitosa la Carmen, una veïna de 80 anys que viu amb el fill, tement per les nits que els puguin entrar a casa perquè tenen la porta rebentada. “Els voluntaris a les nits marxen i aquí ens quedem sols”, diu la Carme, vigilen per torns perquè hi ha qui mira d’entrar a les cases. “Es passegen amb els mòbils encesos i això sembla una discoteca”, lamenta aquesta veïna, que s’ha vist amb forces d’arribar fins a l’ajuntament tot i l’estat en què es troben els carrers enfangats. “Encara ens estem recuperant i els veïns prou feina tenen a casa”, assegura l’administrativa que anima els veïns a portar la documentació per aspirar a les ajudes abans no es tanqui el termini previst per al 16 de novembre. “Ens corre pressa i han de fer-ho per si no s’amplien els terminis”, hi afegeix des del despatx que s’ha instal·lat a peu de carrer.

La situació a Paiporta, el municipi més castigat per la dana, és similar per als qui ho han perdut tot i treuen el cap fins a l’ajuntament, que ha reobert fa dos dies. “Els ajuts només són per habitatges on es residia i greument afectats”, deixen clar d’entrada en espera de veure si el País Valencià amplia recursos pels comerços assolats a les plantes baixes.

A Picanya els veïns també s’han acostat fins a l’ajuntament, on també els tramiten els empadronaments i els certificats digitals que necessiten per fer tràmits. Els beneficiaris dels ajuts poden ser les persones que resideixen a l’habitatge o que han tingut danys de primera necessitat, com ara la pèrdua de mobiliari i electrodomèstics. “Demanem una documentació mínima, una escriptura, una còpia simple o el valor cadastral o un rebut de llum o aigua”, expliquen des de l’oficina municipal, on “la gent està venint pel que sigui”. Un dels damnificats, en Daniel, hi ha anat a presentar la documentació per la seva filla però troba estrany que la quantitat de 6.000 euros sigui una “tarifa plana per a tothom sense entrar a valorar els danys”. Assegura que ha intentat durant tot el matí connectar-se a internet per accedir “sense èxit” als ajuts estatals: “Anem perduts i marejats amb tants tràmits per tots costats.”

Correus va anunciar ahir, a través d’un comunicat, que es podran agilitzar aquests ajuts a les oficines postals o fins i tot sol·licitar-los des dels domicilis afectats a través dels carters. La mesura es recull en el reial decret del segon paquet de mesures anunciades pel govern espanyol per compensar les destrosses de la dana. El termini per fer les sol·licituds s’allargarà fins al 7 de gener del 2025.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.